Parents encourage the use of Santoor Class 5 English Book Solutions Unit 5 Work is Worship Chapter 10 Glass Bangles Class 5 Questions and Answers for better language learning.
Class 5 English Chapter 10 Glass Bangles Question Answer
Class 5 English Glass Bangles Question Answer
Class 5 Glass Bangles Questions and Answers
Let us Think
A. Answer the following questions.
Question 1.
How were glass bangles made in Ravi’s small workshop?
Answer:
Ravi and his team used to heat glass in a furnace. They would then shape glass into bangles, adding beautiful colours and designs before cooling them to perfection.
Question 2.
Who was Ananya? How did she help Ravi?
Answer:
Ananya was Ravi’s daughter. She had an eye for design. She introduced delicate floral patterns and geometric shapes, combining the old with the new designs.
Question 3.
How did the success of the new bangles help the community?
Answer:
The success of the new bangles had a positive impact on the entire community. The increased demand for bangles created more work for the local artisans, and generated more jobs for those who were engaged in packing and transportation.
B. Think and discuss
Question 1.
If you were in Ananya’s place what other modern designs or colours would you add to make the bangles more attractive?
Answer:
If I were in Ananya’s place, I would like to introduce the rainbow rising scene patterns and cloudy sky shapes with a variety of colours found in the rainbow, combining the new and old designs.
Question 2.
Ravi and Ananya felt proud seeing people wearing their bangles on Diwali night. Have you ever created something (drawing, writing, or a project) that made you happy? Share your experience with the class.
Answer:
I visited my grandmother who lives in a village. I liked the village very much. Our ancestral house is built adjacent to a pond, and there is a big ground where one can see several animals grazing in the field. I saw cows, horses, goats, buffaloes, etc. I especially like the calves which were grazing near their mother. I also got opportunity to watch the fish in the pond.
At noon, these animals could have shelter under the mango trees grown up around the pond. When I came back to my home, I made a drawing of what I had seen in the village and show it to the class. All students and the teacher appreciated my drawing, I am thankful to my mother because being a good painter, she helped me a lot to complete this drawing.
Question 3.
Make a list of things that you buy from local markets during festivals.
Answer:
During festivals, we generally buy following things from the local markets.
- Traditional clothing
- Decorative items
- Sweets and food
- Diyas and candles
- Handicrafted items
- Festival-related foods and treats
- Bangles
- Coloured papers
Note to the Teacher
If students have any artwork, it should be displayed before the class.
Let us Learn
A. For each word, list three other words you associate with it. One has been done for you.
Answer:
B. Use capital letters, full stop (.), comma (,), question mark (?), wherever necessary and rewrite the following sentences.
Question 1.
the air was filled with the clinking of glass
Answer:
The air was filled with the clinking of glass.
Question 2.
On diwali night the streets of Firozabad were lit with lamps and lights
Answer:
On Diwali night, the streets of Firozabad were lit with lamps and lights.
Question 3.
did ravi like ananya’s new designs at first
Answer:
Did Ravi 1ikeAnanya’s new designs at first?
Question 4.
ravi and ananya made a special collection for diwali
Answer:
Ravi and Ananya made a special collection for Diwali.
Question 5.
did the customers love the new bangles
Answer:
Did the customers love the new bangles?
Read the following sentence.
Ananya had completed her schooling before she joined the factory.
The underlined part is an example of past perfect tense. We use the past perfect tense to talk about an action that took place and was completed before another action in the past.
We use both past perfect (for the first action) and past simple (for the second action) in such sentences.
In the above sentence, Ananya’s education is the first action which took place before she joined the factory (next action).
Rule: Subject + has/have + Verb + Object
Identify the first action and the second action in the given sentences.
Answer:
First action | Second action |
1. had dispersed | reached the market |
2. had finished | called her |
3. had switched off | rang the doorbell |
4. had ended | reached the cinema |
5. had set | the phone ring |
Write more sentences like the ones given previously with the help of your teacher and classmates.
Answer:
- She had gone to the market before it started raining.
- They had eaten dinner before I arrived.
- He had completed the project before the deadline.
- We had visited the museum before it closed.
- I had finished my homework when my friend called.
- The children had played outside, before their parents came home.
- She had read the book before the test began.
- They had studied French before moving to Paris.
- He had written the letter before the post office closed.
Note to the Teacher
- Revisit the rules of simple past tense with the learners.
- It is Important to draw the learners’ attention to the fact that the first and the second actions are to be determined by the meaning and not by their positions of occurrence (first and second) in a sentence.
Let us Speak
A. Try speaking the following lines. Start slow and gradually increase your speed. See how many times you can say each one without stopping or making a mistake.
a. Red lorry blue lorry.
b. Babli bought beautiful bangles but the bangles broke.
e. Ravi read a red book.
d. Green glass globes glow green.
e. Ten tiny turtles take turns talking.
Answer:
Do it yourself.
B. Glass bangles are an important part of the Indian culture, especially during festivals. Are there any crafts or
traditions in your region that are linked to festivals? Share with your class.
Answer:
Do it yourself.
Let us Listen
Your teacher will read out the paragraph given below. Listen carefully.
Arjun and his sister, Meera, help their mother prepare besan laddus. First, their mother roasts chickpea flour in a pan until it turns golden brown. Their father then adds ghee and sugar to the mixture and stirs it well and then transfers it to a big bowl to let the mixture cool.
When it is slightly cool, Meera and Arjun shape the mixture into small round balls. Finally, the kids decorate each laddu with a sprinkle of chopped nuts.
Write the correct sequence of steps that Aarav, Meera, and their parents take to prepare the laddus.
1. The father adds ghee and sugar to the mixture and stirs it well.
2. The mother roasts chickpea flour in a pan until it turns golden brown.
3. The kids decorate each laddu with a sprinkle of chopped nuts.
4. Meera and Arjun shape the mixture into small round balls.
5. Arjun and his sister, Meera, help their mother prepare besan laddus.
Answer:
5 → 2 → 1 → 4 → 3
Let us Write
A. Write a paragraph of 80-100 words on how you recently celebrated a festival.
Hints: Special dish, meeting with friends and family, prayer, any other related ritual.
Answer:
Sample Answer: Recently we celebrated Eid al- Fitr. It is also known as Ramadan. We wore new clothes and offered prayer in the Eidgah. We prayed to Alah for the well being of all, Our mother had prepared a sweet dish called Sewaiynh. We ate together sitting on the floor. In the evening we visited our relatives and exchanged our
wishes. We all were very happy.
B. Look at the pictures given below.
Discuss with your teacher and write a paragraph of 100-120 words in your notebook.
Answer:
The Rock Garden of Chandigarh is a sculpture garden in India. It is also known as Nek Chand Saini’s Rock Garden of Nathupur after its founder Nek Chand Saini. He was a government official, and started building the garden secretly in his spare time in 1957. It has spread over an area of 40 acres, and is completely built from industrial, home waste and discarded items.
The garden consists of man-made interlinked waterfalls and many other sculptures that have been made of scrap and other waste, such as bottles, glasses, bangles, tiles, ceramic pots, sinks, electrical waste, broken pipes, etc. He chose a gorge in a forest near Sukhna Lake for his work. Interestingly, he was able to hide it for 18 years before it was discovered by the authorities in 1976. One can see the concrete sculptures of dancers, musicians and animals if they visit the garden.
Let us Do
A. Firozabad is famous for glass bangles. Find out and write the names of places in India known for the following crafts.
Answer:
1. Madhubani
2. Maharashtra
3. Rajasthan
4. Punjab
B. Find out what your State or Union Territory (UT) is famous for. Speak about it.
Answer:
Do it yourself.
Note to the Teacher
The teacher may help the students to locate these places on the map of India.
C. Follow these steps to create a beautiful rangoli.
Answer:
Do it yourself.
Let us Explore
Do you know what a bank account is?
It is a safe place to keep your money, just like you keep your money safe in a gullak.
Suppose you get ₹ 50 for your birthday every year. You put it into your Savings Account. After a year, the bank adds ₹ 5 more. This is called interest on the Savings Account.
Benefits of a Savings Account:
- Meant for saving money.
- You can add or withdraw money anytime.
- As a reward for saving, you earn interest.
Question 1.
Do you have a bank account? Yes/ No
Answer:
Do it yourself.
Question 2.
Find out more about Fixed Deposit and Recurring Deposit. Share information on these with your class.
Answer:
Fixed Deposits (FDs) are a type of fixed-income investment offered by banks and financial institutions. In an
FD, we deposit a lumpsum of money for a specific period, and in return, the bank provides a fixed interest rate for
that period. The interest rate and the maturity date are predetermined. We get a secure and predictable way to grow our savings.
Recurring Deposit: A Recurring Deposit (RD) is a type of term deposit where we deposit a fixed amount of
money regularly, usually monthly, for a predetermined period. It is a popular savings tool that helps individuals
develop the habit of saving while earning interest on their deposits.
Let us Observe
Look at the following pictures. Can you locate them in this textbook and write their name in the space given below?
Answer:
- Drone
- Cloth Hand Fan
- Lotus
- Butterfly
- Bangles
- Aeroplane
- Spectacles
- Lantern
- Sunflower
- Crutches
- Cock
- Gilli
- Starfish
- Spinning top
- Compass
- Laddu
The post Glass Bangles Class 5 Question Answer English Santoor Chapter 10 appeared first on Learn CBSE.