Quantcast
Channel: Learn CBSE
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10721

A Friend’s Prayer MCQ Class 6 English Chapter 5

$
0
0

Class 6 English Chapter 5 MCQ Online Test A Friend’s Prayer

MCQ of A Friend’s Prayer – MCQ on A Friend’s Prayer

Multiple Choice Questions :

Question 1.
According to the poet, with whom does she feels blessed?
(a) Colleagutes
(b) Special friends
(c) Classmates
(d) Siblings
Answer:
(b) Special friends

Question 2.
What does the poet promise to do for her friends?
(a) Ignore them
(b) Share their hopes and plans
(c) Criticize them
(d) Compete with them
Answer:
(b) Share their hopes and plans

Question 3.
What does the poet pledge to try to do for her friends?
(a) Nothing
(b) Make their wishes come true
(c) Keep their dreams to themselves
(d) Compete with their friends
Answer:
(b) Make their wishes come true

A Friend’s Prayer MCQ Class 6 English Chapter 5

Question 4.
Which sense does the poet want to use to understand what friends can be?
(a) Eyes
(b) Heart
(c) Mind
(d) Hands
Answer:
(b) Heart

Question 5.
What does the poet encourage themselves to avoid doing from a distance?
(a) Ignoring friends
(b) Making judgments
(c) Complimenting friends
(d) Helping friends
Answer:
(b) Making judgments

Question 6.
How does the poet advise they should regard their friends?
(a) With indifference
(b) With criticism
(c) With love and acceptance
(d) With competition
Answer:
(c) With love and acceptance

Question 7.
How does the poet wish to love her friends?
(a) Only when they are happy
(b) The way they are
(c) Only when they ask for it
(d) Only on special occasions
Answer:
(b) The way they are

A Friend’s Prayer MCQ Class 6 English Chapter 5

Question 8.
What does the poet emphasise wanting to do more than just with their friends?
(a) Play games
(b) Share jokes
(c) Share hopes and plans
(d) Watch movies
Answer:
(c) Share hopes and plans

Question 9.
What does the poet use their heart for in the poem?
(a) To see
(b) To hear
(c) To touch
(d) To smell
Answer:
(a) To see

Question 10.
How does the poet describe her attitude towards her special friends in the poem?
(a) As a burden
(b) As a blessing
(c) As a competition
(d) As a challenge
Answer:
(b) As a blessing

Fill in the blanks:

1. The most important thing for the poet is his _______ with a Special friend.
Answer:
friendship

2. The poet feels _______ with his special friends in life.
Answer:
blessed

A Friend’s Prayer MCQ Class 6 English Chapter 5

3. The poet wishes his friend to be always _______ and _______ in life.
Answer:
Happy, successful.

Write whether the following statements are True or False :

1. The poet wants to use their heart to see.
Answer:
True

2. The poet will try all that a friend cannot do.
Answer:
False

3. The poet wants to give their very best.
Answer:
True.

A Friend’s Prayer Class 6 Extract Based MCQ

Stanza-I

May my friendships always be
The most important thing to me.
With special friends I feel I’m blessed,
So let me give my very best.
I want to do much more than share
The hopes and plans of friends who care;

Questions:

Question 1.
How does the poet describe her feelings towards her special friends?
Answer:
The poet feels blessed by her special friends and wants to give her very best to them.

Question 2.
How does the poet feel about her special friends?
(a) Worried
(b) Blessed
(c) Annoyed
(d) Disinterested
Answer:
(b) Blessed

Question 3.
What does the poet promise to do for her friends?
(a) Ignore them
(b) Share their hopes and plans
(c) Criticize them
(d) Compete with them
Answer:
(b) Share their hopes and plans

A Friend’s Prayer MCQ Class 6 English Chapter 5

Question 4.
Who is the poet of the poem that begins with the lines “May my friendships always be the most important thing to me”?
(a) Jill Scott
(b) Jill Smith
(c) Jill Wolf
(d) Jill Taylor
Answer:
(c) Jill Wolf

Question 5.
Which poetical device is exemplified in the lines “May my friendships always be the most important thing to me”?
(a) Alliteration
(b) Metaphor
(c) Repetition
(d) Simile
Answer:
(b) Metaphor (comparing friendships to the most important thing in the poet’s life)

Stanza-II

Ill try all that a friend can do
To make their wishes come true.
Let me use my heart to see,
To realise what friends can be,
And make no judgments from afar,
But love my friends the way they are.

Questions:

Question 1.
How does the poet intend to help her friends?
Answer:
The poet intends to try everything a friend can do to make her friends’ wishes come true.

Question 2.
According to the poet, what does she promise to do for her friends?
(a) Ignore their wishes
(b) Support their wishes
(c) Make fun of their wishes
(d) Compete with their wishes
Answer:
(b) Support their wishes

A Friend’s Prayer MCQ Class 6 English Chapter 5

Question 3.
What does the poet want to use to understand what friends can be?
(a)Eyes
(b) Heart
(c) Mind
(d) Hands
Answer:
(b) Heart

Question 4.
How does the poet suggest she will approach her friends in terms of judgment?
(a) Make judgments immediately
(b) Judge from a distance
(c) Make no judgments from afar
(d) Judge without understanding
Answer:
(c) Make no judgments from afar

Question 5.
Which poetical device is used in the line “Let me use my heart to see”?
(a) Metaphor
(b) Personification
(c) Hyperbole
(d) Symbolism
Answer:
(b) Personification

(attributing human qualities, like seeing, to the heart)

Class 6 English MCQ

The post A Friend’s Prayer MCQ Class 6 English Chapter 5 appeared first on Learn CBSE.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10721

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>