Quantcast
Channel: Learn CBSE
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10728

Weigh it, Pour it Class 4 Extra Questions Maths Chapter 8

$
0
0

During revision, students quickly go through Class 4 Maths Extra Questions Chapter 8 Weigh it, Pour it Class 4 Extra with Answers for clarity.

Class 4 Weigh it, Pour it Extra Questions

Class 4 Maths Chapter 8 Weigh it, Pour it Extra Questions

Class 4 Maths Chapter 8 Extra Questions – Weigh it, Pour it Extra Questions Class 4

Question 1.
Write the weight of the following objects on the weighing scale.
Weigh it, Pour it Class 4 Extra Questions Maths Chapter 8 1
Solution:
(a) 270 g
(b) 170 g
(c) 120 g
(d) 220 g

Question 2.
If one blue book weighs 500 g and a black book weighs 1 kg, then find the weight of the followings.
Weigh it, Pour it Class 4 Extra Questions Maths Chapter 8 2
Solution:
(a) Weight of the football
= Weight of 1 blue book = 500 g

(b) Weight of the cycle
= Weight of 1 blue book + weight of 7 black books = 500 g + 7 × 1 kg = 7 kg and 500 g = 7500 g

(c) Weight of the boy
= Weight of 4 blue books + Weight of 9 black books
= 4 × 500 g + 9 × 1 kg
= 2000 g + 9 kg
= 2 kg + 9 kg = 11 kg

Weigh it, Pour it Class 4 Extra Questions Maths Chapter 8

Question 3.
If 1000 g = 1 kg, then convert the following into g.
(a) 9 kg
(b) 4 kg
Solution:
(a) 9 kg = (9 × 1000) g = 9000 g
(b) 4 kg = (4 × 1000) g = 4000 g

Question 4.
How many 1 kg packets of sugar can be made from a sugar bag of 75 kg?
Solution:
Sugar bag of 75kg = 75 × 1kg = 75 packets of 1 kg of sugar

Question 5.
To convert litres into millilitres, we multiply the number of litres by 1000. So convert the following into ml.
(a) 5 l
(b) 8 l
Solution:
(a) 5 l = (5 × 1000) ml = 5000 ml
Thus, 5 l = 5000 ml

(b) 8 l = (8 × 1000) ml = 8000 ml
Thus, 8 1 = 8000 ml

Question 6.
How many 200 ml bottles are needed to fill a 2 l bottle?
Solution:
1l = 1000 ml
So, 2 l = 2000 ml
Thus, 2000 ml = 10 × 200 ml
Hence, ten 200 ml bottles will fill a 2 l bottle.

Weigh it, Pour it Class 4 Extra Questions for Practice

Multiple Choice Questions

Question 1.
The normal weight of a brick is kg.
(a) 1 kg
(b) 10 kg
(c) 500 g
(d) 2-3 kg
Answer:
(d) 2-3 kg

Question 2.
The sum of 350 l 250 ml and 500 l is
(a) 850 ml
(b) 850 l 250 ml
(c) ml
(d) 900 ml
Answer:
(b) 850 l 250 ml

Question 3.
A bottle contains 100 ml of milk. How many such bottles will be required to get 700 ml of milk?
(a) 10
(b) 9
(c) 7
(d) 8
Answer:
(c) 7

Weigh it, Pour it Class 4 Extra Questions Maths Chapter 8

Question 4.
If a bottle carries 200 ml of water, then 5 such bottles carry of water.
(a) 1 l
(b) 1000 l
(c) 10000 ml
(d) 10 l
Answer:
(a) 1 l

Question 5.
The standard unit of weight is
(a) kg
(b) cg
(c) mg
(d) dg
Answer:
(a) kg

Question 6.
The weight of a goat is 40 kg. What is the total weight of 5 goats of the same weight?
(a) 200 kg
(b) 200 g
(c) 100 kg
(d) 120 kg
Answer:
(a) 200 kg

Question 7.
1 kg 600 g pulses can be weighed using 200 g weights.
(a) 8
(b) 6
(c) 16
(d) 10
Answer:
(a) 8

Question 8.
If 15 pieces of cardboard weigh 900 g, what is the weight of 5 pieces of cardboard?
(a) 50 g
(b) 300 g
(c) 60 g
(d) 20 g
Answer:
(b) 300 g

Fill in the blanks.

(a) _______ g = \(\frac{1}{2}\) kg.
Answer:
500

(b) 1000 g = 4 × _______ g.
Answer:
250

(c) \(\frac{1}{5}\) kg = g + 100 g.
Answer:
100

(d) 9 kg + 500 g = _______ kg.
Answer:
9\(\frac{1}{2}\)

(e) 8 kg 250 g – 250 g = _______.
Answer:
8kg

Weigh it, Pour it Class 4 Extra Questions Maths Chapter 8

Tick the most suitable weight for the following things.
Weigh it, Pour it Class 4 Extra Questions Maths Chapter 8 3
Answer:
(a) 30 kg
(b) 4 kg
(c) 900 kg
(d) 1 kg

Do as Directed.

Question 1.
The weight of one box is 3 kg, and that of another box is 3000 g. Which box is heavier and by how much?
Answer:
Both are of equal weight

Question 2.
Rahul has 2 kg of sugar. He wants to put it into smaller packs. How many packs will he make if each pack contains?
(a) 500 g
(b) 200 g
(c) 100 g
Answer:
(a) 4 packs
(b) 10 packs
(c) 20 packs

Question 3.
Rishabh is shifting to his new home. His father purchases some new things for their home, whose weights are as follows:

Items loaded Weight of each item
Bed 50 kg
Fan 10 kg
Sofa 70 kg’
Table 25 kg
Cooler 23 kg
Refrigerator 40 kg

(a) Find the total weight of all items.
(b) If they bring the items in a loading cart that can carry only 80 kg at a time, what is the minimum number of times required to shift all the items?
Answer:
(a) 218 kg
(b) 3 times

Question 4.
A doctor gives a bottle of cough syrup of 100 ml to Soni and advises her to take 5 ml medicine thrice a day for five days.
(a) How much medicine will Soni take in
(i) 1 day?
(ii) 5 days?
Answer:
(i) 15 ml
(ii) 75 ml

Weigh it, Pour it Class 4 Extra Questions Maths Chapter 8

(b) How much medicine will be left after 5 days?
Answer:
25 ml

Fun Time

Question 1.
If
Weigh it, Pour it Class 4 Extra Questions Maths Chapter 8 4
colour the number of cups that can be filled with
Weigh it, Pour it Class 4 Extra Questions Maths Chapter 8 5
Answer:
Weigh it, Pour it Class 4 Extra Questions Maths Chapter 8 6

The post Weigh it, Pour it Class 4 Extra Questions Maths Chapter 8 appeared first on Learn CBSE.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10728

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>