Quantcast
Channel: Learn CBSE
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10721

Nature Trail Class 4 Extra Questions MCQ EVS Chapter 3

$
0
0

During revision, students quickly go through Class 4 EVS Extra Questions Chapter 3 Nature Trail Class 4 Extra Questions MCQ with Answers for clarity.

Class 4 Nature Trail Extra Questions

Class 4 EVS Chapter 3 Nature Trail Extra Questions

Nature Trail Extra Questions Class 4

Question 1.
Why should we not feed animals or birds in the forest or zoo?
Answer:
We should not feed animals or birds because they may fall sick. They need to eat their natural food to stay healthy.

Question 2.
What did the students see during their nature trail in Pachmarhi?
Answer:
The students saw tall trees, chirping birds and many animals like monkeys, deer and birds. They explored the forest with the help of their guide.

Question 3.
What is special about the Spectacled Monkey?
Answer:
The Spectacled Monkey has white patches around its eyes that make it look like it is wearing spectacles. It is the state animal of Tripura.

Question 4.
Name one bird and one animal you saw or learned about. Write one feature of each.
Bird: Hornbill
It has a horn-like headgear and a curved beak.

Animal: Elephant
It has a long trunk to pick up food and water.

Question 5.
Match the birds with the food that they eat.
Nature Trail Class 4 Extra Questions MCQ EVS Chapter 3 1
Answer:
(i) – (c); (ii) – (d); (iii) – (a); (iv) – (b)

Nature Trail Class 4 Extra Questions for Practice

Nature Trail Class 4 MCQ

Question 1.
Which part of the banyan tree hangs down and touches the ground?
(a) Branches
(b) Roots
(c) Flowers
(d) Leaves
Answer:
(b) Roots

Question 2.
Which bird has sharp eyesight and can see at night?
(a) Owl
(b) Crow
(c) Pigeon
(d) Duck
Answer:
(a) Owl

Question 3.
What do we call the bird with a horn-like structure on its head?
(a) Peacock
(b) Sparrow
(c) Owl
(d) Hornbill
Answer:
(d) Hornbill

Nature Trail Class 4 Fill in the Blanks

1. A _______ can live both on land and in water.
Answer: Frog

2. Insects have _______pairs of legs.
Answer: Three

3. Birds use their _______ to pick and eat food.
Answer: breaks

True or False

1. Plants do not need animals for anything.
Answer: False

2. All birds have the same kind of beaks and eat the same food.
Answer: False

3. Bisons look like buffaloes
Answer: True

Match the Following

Match the animals with their movements:

Animal Movement
(i) Snake (p) Jumps
(ii) Crab (q) Slithers
(iii) Fish (r) Walks
(iv) Frog (s) Swims

Answer:

Animal Movement
(i) Snake (q) Slithers
(ii) Crab (r) Walks
(iii) Fish (s) Swims
(iv) Frog (p) Jumps

 

The post Nature Trail Class 4 Extra Questions MCQ EVS Chapter 3 appeared first on Learn CBSE.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10721

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>