Quantcast
Channel: Learn CBSE
Mark channel Not-Safe-For-Work? cancel confirm NSFW Votes: (0 votes)
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel.
0

NCERT Solutions For Class 12 Biology Evolution

0
0

NCERT Solutions For Class 12 Biology Evolution

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 12 Biology Chapter 7 Evolution:

Section NameTopic Name
7Evolution
7.1Origin of Life
7.2Evolution of Life Forms – A Theory
7.3What are the Evidences for Evolution?
7.4What is Adaptive Radiation?
7.5Biological Evolution
7.6Mechanism of Evolution
7.7Hardy – Weinberg Principle
7.8A Brief Account of Evolution
7.9Origin and Evolution of Man
7.10Summary

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

1.Explain antibiotic, resistance observed in bacteria in light of Darwinian selection theory.
Ans. According to Darwin, environment selects organisms with favourable variations and these organisms are allowed to survive. When a bacterial population encounters a particular antibiotic, those sensitive to it die. But some bacteria having mutations become resistant to the antibiotic. Such resistant bacteria survive and multiply quickly as the competing bacteria have died. Some the resistance providing genes become widespread and entire bacterial population becomes resistant.

2.Find out from newspapers and popular science articles any new fossil discoveries or controversies about evolution.
Ans. Chimps are more evolved than humans (The Times of India):
Chimpanzees are more evolved than humans, a study suggests. There is no doubt that humans are the more advanced species. But a comparison of 14,000 human and chimpanzee genes shows the forces of natural selection have and the greatest impact on our ape cousins.
The researchers’ discovery challenges the common assumption that our large brains and high intelligence were the gifts of natural selection. Humans and chimps followed different evolutionary paths from a common ape ancestor about 5 million years ago. Both underwent changes as the fittest survived to pass their genes on to future generations. But the US study shows that humans possess a ‘substantially smaller’ number of positively-selected genes than chimps.

3. Attempt giving a clear definition of the term species.
Ans. Species is population or group of individuals that have potential of interbreeding and are able to produce viable, fertile young ones but are reproductively isolated from members of other species.

4.Try to trace the various components of human evolution (hint: brain size and function, skeletal structure, dietary preference, etc.)
Ans.
ncert-solutions-for-class-12-biology-evolution-1
Dietary preference:
Dryopithecus and Ramapithecus — herbivores Australopithecus Africans, Homo Carnivores habilis
Homo erectus, Homo sapinens — Omnivores

5.Find out through internet and popular science articles whether animals other than man has self-consciousness.
Ans. Recent studies on self consciousness says gibbons are the nearest to human in this respect. Apes and orangutans came next. Among domestic animals, dog and other members of canidae family show subtle self consciousness.

6.List 10 modern-day animals and using the” internet resources link it to a corresponding ancient fossil. Name both.
Ans. (i) Cockroach, Limulus (king crab), Neopilina, Latimaria (Fish) are fossil that has remain unchanged over years.
(ii)’Trilobites- fossil arthropods
(iii)Lung fishes – connecting link between fishes and amphibians
(iv)Peripatus – connecting link between annelids and arthropods .
(v) Woody mammoth – ice fossils
(vi)Gastropods – mould and cast fossil
(vii)Giant elk – amber fossil of asphalt
(viii)Dinosaur footprint – imprints

7. Practise drawing various animals and plants.
Ans.(1)Eliphant
ncert-solutions-for-class-12-biology-evolution-2
(2)Camel
ncert-solutions-for-class-12-biology-evolution-3
(3)Dog
ncert-solutions-for-class-12-biology-evolution-4
(4)Rose
ncert-solutions-for-class-12-biology-evolution-5
(5)Dahlia
ncert-solutions-for-class-12-biology-evolution-6
(6)hibiscus
ncert-solutions-for-class-12-biology-evolution-7

8.Describe one example of adaptive radiation.
Ans.Darwin’s finches of the Galapagos islands had common ancestors but now have different types of modified beaks according to their food habits.

9.Can we call human evolution as adaptive radiation?
Ans.Yes, human evolution is an example of adaptive radiation as different species of human evolved across different areas of world as they diverged to different areas in following fashion.
(i)Hominid introduction occured in Africa and Asia:
(ii)Homo habilis lived in Africa – 2 million years ago.
(iii)Homo erectus- migrated to Asia and Europe and diverged into 2 species – Java Man and Peking Man.
(iv)Similarly Homo erectus – was followed by Homo sapiens.
(v)Primitive neanderthal man in Europe gave way to African cromagnon.
ncert-solutions-for-class-12-biology-evolution-8

10.Using various resources such as your school library or the internet and discussions with your teacher, trace the evolutionary stages of any one animal say horse.
Ans.Evolutionary stages of horse:
Eohippus – Mesohippus – Merychippus – Pliohippus – Equus.
Evolutionary trend:
(i)Increase in body size.
(ii)Elongation of neck.
(iii)Lengthening of limbs.
(iv)Enlargement of third digit.
(v)Increase in structural complexity of teeth for feeding on grass.

More Resources for CBSE Class 12:

NCERT SolutionsMathsPhysicsChemistryBiologyScience

The post NCERT Solutions For Class 12 Biology Evolution appeared first on Learn CBSE.

NCERT Solutions For Class 12 Biology Human Health and Disease

0
0

NCERT Solutions For Class 12 Biology Human Health and Disease

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 12 Biology Chapter 8 Human Health and Disease:

Section NameTopic Name
8Human Health and Disease
8.1Common Diseases in Humans
8.2Immunity
8.3AIDS
8.4Cancer
8.5Drugs and Alcohol Abuse
8.6Summary

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

1.What are the various public health measures, which you would suggest as safeguard against infectious diseases?
Ans. The various public health measures against infectious diseases includes the following –
1.Education – People should be educated about the infectious diseases so that they may protect themselves against the infections.
2.A people suffering from any infections should be isolated to avoid its transmission to any other person.
3.Vaccination – People should get vaccination to avoid infection. Vaccination is available against cholera, typhoid, TB etc.
4.Sanitation – Sanitary surroundings can prevent spread of diseases. Public hygiene includes – suitable disposal of waste & human excreta; periodic cleaning and disinfection of water sources; observing normal practices of hygiene in public catering. Personal hygiene includes keeping the body clean, intake of clean drinking water, vegetables, fruits etc.
5.Eradication of vectors – The breeding places of vectors should be destroyed & adult vectors killed by appropriate methods.

2.In which way has the study of biology helped us to control infectious diseases?
Ans.The science that makes a study of diseases is called pathology, though in a broad sense it includes diagnostic, prophylactic and curative measures too. Pathology is a study of diseases of all kinds though we will confine ourselves to the diseases caused by a pathogenic organism, the reaction of the host as shown in the form of symptoms, the diagnosis made through a study of their symptoms, etiology of the pathogenic organism and finally steps undertaken to cure the host of its diseases, by eradicating and if it is not possible, by controlling the pathogen. In this way the study of biology helped us to control infectious diseases.

3. Hovy does the transmission of each of the following diseases take place?
(a)Amoebiasis (b) Malaria
(c)Ascariasis (d) Pneumonia
Ans. (a) Amoebiasis – It is usually contracted by ingesting water or food contaminated by amoebic cysts.
(b)Malaria – It is transmitted from one person to another by the female Anopheles mosquito. The mosquito picks up the parasite along with the blood when it bites an infected person. When this mosquito bites an other healthy person, the parasites migrate into his blood with the saliva, which the mosquito injects before sucking up blood to prevent its clotting.
(c)Ascariasis – Transmitted through water, vegetables, fruits etc. contaminated with the eggs of the parasites.
(d)Pneumonia – Spreads by cough & sneezes, by sharing drinking glass & eating utensils with an infected person.

4.What measures would you take to prevent water borne diseases?
Ans.Water borne diseases can be prevented by –
(i)Oral dehydration
(ii)Health education
(iii) Control of reservoirs
(iv)Immunization
(v)General hygiene, pure water

5. Discuss with your teacher what does ‘a suitable gene’ means, in the context of DNA vaccines.
Ans. Suitable genes refers to that gene (specific segment of DNA), encoding a protein associated with the target infectious organism, is spliced into plasmid, which is then copied & formulated as a vaccine.

6. Name the primary and secondary lymphoid organs.
Ans. Primary lymphoid organs – Bone marrow and thymils.
Secondary lymhoid organs – Spleen, lymph nodes, tonsils.

7. The following are some well-known abbreviations, which have been used in this chapter. Expand each one to its fall form:
(a)MALT (b) CMI
(c)AIDS (d)NACO
(e)HIV
Ans. (a) MALT – Mucosal Associated Lymphoid Tissue
(b)CMI-Cell-Mediated Immunity
(c)AIDS – Acquired Immuno Deficiency syndrome
(d)NACO – National AIDS Control Organization
(e)HIV – Human Immuno Deficiency Virus

8. Differentiate the following and give examples of each
(a)Innate and acquired immunity
(b)Active and passive immunity
Ans.(a) Innate & acquired immunity
Innate immunity, also called inherent, natural, non specific immunity, comprises all those defence elements with which an individual is bom & which are always available to protect a living body. It acts on many organisms and does not show specificity, e.g. Lysozyme present in secretions such as tears, catalyzes the hydrolysis of molecules in the cell walls of bacteria & interferon induces antiviral state in non infected cells. They act as physiological barriers & check the growth of many pathogenic micro-organisms. Acquired immunity, also called adaptive or specific immunity, is the immunity obtained either from the development of antibodies in .response to exposure to an antigen, as from vaccination or an attack of an infectious diseases or from the transmission of antibodies as from mother to foetus through the placenta.
(b) Active & passive immunity
Active immunity is acquired by catching & surviving an infectious disease or by vaccination with a weakened form of the diseases which makes the body to form antibodies. Whereas passive immunity is conferred by transfer of immune products like antibodies etc. from other individual

9. Draw a well-labelled diagram of an antibody
Ans.
ncert-solutions-for-class-12-biology-human-health-and-disease-1

10.What are the various routes by which trans-mission of human immunodeficiency virus takes place?
Ans.Various routes by which transmission of human immunodeficiency virus takes place are (0 Illicit sexual contact.
(ii)Sexual contact with multiple partners.
(iii)Transfusion of the blood of infected person.
(iv)Intravenous drug users that shares needles are at high risk of contracting AIDS.

11.What is the mechanism by which the AIDS virus causes deficiency of immune system of the infected person?
Ans. HIV critically injures the immune system by infecting and eventually killing T-cells. Once the virus has infected a T cell, HIV copies its RNA into double stranded DNA copy by mearis of viral enzyme reverse transcriptase. This process is called reverse transcriptase because it violates the usual way in which genetic information is transcribed. Because reverse transcriptase lacks thg proofreading function that most DNA synthesizing enzymes have, many mutations arises as the virus replicates, further hindering the ability of the immune system to combat the virus. These mutations allow the virus to evolve rapidly resulting in the lost of vital cells. As a result of progressive destruction of its T-cells, the body is easily ravaged by a number of common infectious agents. In many instances, these infections would have caused little injury if there functional T-cells clones available.
Death ultimately results from the relentless attack of opportunistic pathogens or from the body’s inability to fight off malignancies.
virus. These mutations allow the virus to evolve rapidly resulting in the lost of vital cells. As a result of progressive destruction of its T-cells, the body is easily ravaged by a number of common infectious agents. In many instances, these infections would have caused little injury if there functional T-cells clones available.
Death ultimately results from the relentless attack of opportunistic pathogens or from the body’s inability to fight off malignancies.

12.How is a cancerous cell different from a normal cell?
Ans.Cancer is a disease characterized by the excessive and abnormal growth of certain cells. In a healthy individual, the growth of cells is balanced by the rate of cell loss. Thus, when one attains adult age, the size and cellular contents of various body organs remain constant. The balance between the growth of the cells and the rate of cell class may be dislocated by certain chemicals, physical stresses and viral agents. As a result, the normal growth of the cells may be transformed into cancerous one. Cancerous cells acquire the ability to invade new sites, a phenomenon called metastasis. They exhibit a number of alterations on cell surface, in the cytoplasm, and in their genes. These features are used for the identification of cancers.

13.Explain what is meant by metastasis.
Ans.The non-regulated growth of the cells that accompanies cellular transformation produces tumours or neoplasms. Each tumour being the product of proliferation of a single abnormal cell. Malignant tumour cells are cancer cells that spread to mid take up residence in neighbouring tissues – a condition called metastasis.

14.List the harmful effects caused by alcohol/drug abuse.
Ans. Harmful effects caused by alcohol abuse are –
(i)Alcohol generates more energy mostly in the form of heat, but at the same time, it dilates the blood vessels. Consequently the ‘heat generated is rapidly lost. Due to constant dilation, the arterial walls soon become brittle & rigid. Such a change in the property of blood vessels & deposition of alcoholic fat affect the working of heart.
(ii)Alcoholism leads to gastric ulcers & gastritis.
(iii)In chronic alcoholism, the axon of the nerve inflame thus causing neuritis.
(iv)Permanent damage to liver cells occur due to deposition of fats. The liver dries up & harden (cirrhosis).
Harmful effects caused by drug abuse are – (i) Excessive doses of drugs may lead to coma & death due to respiratory failure, heart failure & cerebral haemorrhage.
(ii)Lack of interest in personal hygiene, withdrawal, isolation, depression, fatigue aggressive & rebellious behaviour etc.
(iii)Acquire serious infections like AIDS & hepatitis B, who take drugs intravenously.
(iv)The adverse effects of drugs are manifested in the form of reckless behaviour, vandalism & violence.

15.Do you think that friends can influence one to take alcohol/drugs? If yes, how may one protect himself/herself from such an influence?
Ans.Yes, friends can influence one to take drugs. Following measures can be taken:
(i)Avoiding undue peer pressure.
(ii)Not taking undue pressure of failures beyond its threshold.
(iii)Getting counselling from some counsellor
(iv)Seeking help from parents and peers
(v)Seeking medical help

16.Why is that once a person starts taking alcohol or drugs, it is difficult to get rid of this habit? Discuss it with your teacher.
Ans.Psychological & physiological dependence of an individual to the intake of certain kinds of drugs and alcohol is called addiction. Once a person start taking alcohol & drugs, it is very difficult to get rid this habit because addiction drive people to take them even when these are not needed or even when their use becomes self destructive. With repeated use of drugs, the tolerance level of the receptors present in the body increases, consequently the receptors responds only to higher doses of drugs or alcohgl leading to greater intake & addiction. Thus, the addiction potential of drugs & alcohol, pull the user into a vicious circle leading to their regular use (abuse) from which he/she may not able to get out.

18.In your view what motivates youngsters to take to alcohol or drugs and how can this be avoided?
Ans. Human have probably been using mind – affecting drugs since time immemorial. The root cause of addiction of man to drugs, smoking and drinking has been due to his inability to make mental adjustments with stresses and strains, drudgery and extreme misery in daily life. As a temporary measure, to combat these adverse situations and to have a certain degree of mental relaxation, humans have been making an extensive use of stimulants, depressants and hallucinogens. Stimulants generally speed up body process, and depressants slow them. Hallucinogens can alter a person’s thoughts, feelings, and perception.
In preventing drug abuse, the role of parents
could be:
(i)Communicate openly with the children, listen to their problems patiently and teach them how to handle the problems.
(ii)Take interest in children’s activities and their friends circle.
(iii)Set an example for children by not taking drugs or alcohol.
(iv)Keep track of prescribed drugs in home.
(v)Learn as much as possible about drugs.

More Resources for CBSE Class 12:

NCERT SolutionsMathsPhysicsChemistryBiologyScience

The post NCERT Solutions For Class 12 Biology Human Health and Disease appeared first on Learn CBSE.

NCERT Solutions For Class 12 Biology Strategies for Enhancement in Food Production

0
0

NCERT Solutions For Class 12 Biology Strategies for Enhancement in Food Production

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 12 Biology Chapter 9 Strategies for Enhancement in Food Production:

Section NameTopic Name
9Strategies for Enhancement in Food Production
9.1Animal Husbandry
9.2Plant Breeding
9.3Single Cell Proteins
9.4Tissue Culture
9.5Summary

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

1.Explain in brief the role of animal husbandry in human welfare.
Ans.Animal husbandry deals with the caring, feeding and management of domesticated animals. It includes poultry, farming and fisheries.
These animals are very useful for human beings because
(i)they provide products which are used as food like meat, milk, eggs, honey, etc.
(ii)there are some other substances obtained from animals which are beneficial to human beings like wool, silk, leather, bees wax etc.

2. If your family owned a dairy farm, what measures would you undertake to improve the quality and quantity of milk production?
Ans.To improve the quality & quantity of milk production, one should take care of the following points:
(i) Proper feeding of the cattle with good quality of food.
(ii)Clean and hygienic environment for cattles.
(iii)Proper medication.
(iv)Veterinary supervision.
(v)Selection of good breeds having high yielding capacity combined with resistance to disease.
(vi)Quality of breed.

3.What is meant by the term ‘breed’? What are the objectives of animal breeding?
Ans. A group of animals which are related by descent to each other and possess similar characteristics like appearance, size, features etc. are said to belong to a breed. The purpose of animal breeding is to produce animals with increased yield, faster growth, improved reproductive rate.

4.Name the methods employed in animal breeding. According to you which of the methods is best? Why?
Ans. Methods employed in animal breeding are
(i)Inbreeding
(ii)Out-breeding
(iii)Cross-breeding
(iv)Interspecific hybridization
(v)Artificial insemination
(vi)Multiple Ovulation Embryo Transfer Cross breeding is the best method as it results in the development of superior traits of both the breeds and the progeny produced are fertile and there is no inbreeding depression.

5. What is apiculture? How is it important in our lives?
Ans. Apiculture is the rearing and breeding of honeybees for the production of honey .
It is important in our live as honeybees provide honey, which is a highly nutritive substance and beeswax is used in many industries. Honeybees also pollinate flowers of some very important plants like sunflower, apple, pear.

6. Discuss the role of fishery in enhancement of food production.
Ans. Fishery is the rearing, breeding, catching & marketing of fishes and other aquatic animals. Fishes are important food for a large portion of human population. Meat of fishes is a rich source of proteins and other useful substances like polyunsaturated fatty acids (PUFA). The meat of other aquatic animals like prawn, crab is also consumed as food by human beings.

7. Briefly describe various steps involved in plant breeding.
Ans. Plant breeding is a purposeful manipulation of plant species in order to create desired plant types that are better suited for cultivation, give better yields and are disease resistant. The given flow chart shows various steps involved in plant breeding.

8. Explain what is meant by biofortification.
Ans. Enhancement of nutritional quality of a crop by improving the content and quality of protein, fats, vitamins, minerals and micronutrient is called biofortification. It helps to improve public health.

9. Which part of the plant is best suited for making virus-free plants and why?
Ans. The apical or axillary meristems are best suited for making virus free plants because they are generally free from virus.

10. What is the major advantage of producing plants by micro propagation?
Ans. It is faster method of producing a large number of plants. Plants formed by micro propagation are identical.

11.Find out the various components of the medium 12.used for propagation of an explant in vitro are ?
Ans. The various components of the medium used for propagation of an explant in vitro are
-Sucrose (source of energy & carbon)
-Inorganic salts
-Vitamins
-Growth regulators (auxins and cytokinins)

12.Name any five hybrid varieties of crop plants which have been developed in India.
Ans. Sonalika (wheat)
Himgiri (wheat)
Pusa Swamim (mustard)
PusaSem2 (bean)
Pusa Sawani (lady’s finger)

More Resources for CBSE Class 12:

NCERT SolutionsMathsPhysicsChemistryBiologyScience

The post NCERT Solutions For Class 12 Biology Strategies for Enhancement in Food Production appeared first on Learn CBSE.

NCERT Solutions For Class 12 Biology Microbes in Human Welfare

0
0

NCERT Solutions For Class 12 Biology Microbes in Human Welfare

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 12 Biology Chapter 10 Microbes in Human Welfare:

Section NameTopic Name
10Microbes in Human Welfare
10.1Microbes in Household Products
10.2Microbes in Industrial Products
10.3Microbes in Sewage Treatment
10.4Microbes in Production of Biogas
10.5Microbes as Biocontrol Agents
10.6Microbes as Biofertilisers
10.7Summary

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

1.Bacteria cannot be seen with the naked eyes, but these can be seen with the help of a microscope. If you have to carry a sample from your home to your biology laboratory to demonstrate the presence of microbes under a microscope, which sample would you carry and why?
Ans. Soil sample/water sample as they are the natural habitat of micro-organisms and can be directly observed.

2. Give examples to prove that microbes release gases during metabolism.
Ans. (i) Making of dough for bread, dosa and idli with the help of fermenting microbes. Heat expels the gases and makes the food spongy.
(ii)Production of biogas

3. In which food would you find lactic acid bacteria? Mention some of their useful applications.
Ans. Milk, Curd and Cheese are coagulated product. Lactic acid bacteria (LAB) convert lactose sugar into lactic acid. They also improve the nutritional quality of curd by increasing vitamin B12. Lactic acid bacteria are also found in the stomach where they check disease causing microbes.

4. Name some traditional Indian foods made of wheat, rice and Bengal gram (or their products) which involve use of microbes.
Ans. Idli, Dhokla, Dosa. Several food items such as dosa, idli, jalebi and bread are prepared by fermentation process in which one or more kinds of microbes are used.

5. In which way have microbes played a major role in controlling diseases caused by harmful bacteria?
Ans. By production of antibiotics like penicillin, tetracyclin, by production of vaccines for herpes, TB, DPT, etc.

6. Name any two species of fungus, which are used in the production of the antibiotics.
Ans. Penicillium chrysogenum, P. notatum, produce penicillin and Cephalosporium produces cephalosporins.

7. What is sewage? In which way can sewage be harmful to us?
Ans.Sewage is waste water release from household and industrial applications. It is harmful as
(i) it decreases flora mid fauna of H2O.
(ii) contamination of H2O/food/soil.
(iii) dissemination of pathogenic bacteria.

8.What is the key difference between primary and secondary sewage treatment?
Ans. Primary (1°) treatment is a physical process that involves for removal of particulate as settelable particle.Secondary (2°) treatment is purely a biological treatment involving microbial oxidation.

9. Do you think microbes can also be used as source of energy? If yes, how?
Ans.Yes, the microbes present in activated sludge are digested anaerobically to generate a biogas i.e. by release of inflammable biogas in biogas plant, which is a source of energy.
Use of microbial culture for SCP (single cell protein).

10.Microbes can be used to decrease the use of chemical fertilizers and pesticides. Explain how this can be accomplished.
Ans. Microbes can be used to decrease the use of chemical fertilizers and pesticides. This can be accomplished by the use of biofertilizers. The main source of biofertilizers are bacteria, fungi and cyanobacteria. They can provide plant nutrients at cheaper cost when compared with the chemical fertilizers. e.g.
(i)Use of leguminous plant with Rhizobium.
(ii)Use of sulphur fixing bacteria.
(iii)Use of hydrogen fixing bacterium.

11.Three water samples namely river water, untreated sewage water and secondary effluent discharged from a sewage treatment plant were subjected to BOD test. The samples were labelled A, B and C; but the laboratory attendant did not note which was which. The BOD values of the three samples A, B and C were recorded as 20 mg/L, 8 mg/Land 400 mg/L, respectively. Which sample of the water is most polluted? Can you assign the correct label to each assuming the river water is relatively clean?
Ans. The sample with BOD value of 400 mg/h is most polluted and should be levelled as B —> untreated sewage river H2O will be —> less BOD —> 8 mg/L – sample A.
Untreated water —> 2° effluent BOD —>River water 400 —> 20 —> 8 and so should be labelled as sample C.

12.Find out the name of the microbes from which Cyclosporin A (an immunosuppressive drug) and Statins (blood cholesterol lowering agents) are obtained.
Ans. Cyclosporin A – Trichoderma polysporum. Statin – Monascus purpureus.

13.Find out the role of microbes in the following and discuss it with your teacher.
(a)Single cell protein (SCP)
(b)Soil
Ans. SCP – single cell protein is microbial yield/cell crop of bacterial, yeast, algae rich in protein. The protein content of microbial cell is very high. Dried cell of Pseudomonas grown on petroleum product has 69% protein and these proteins have all essential amino acids.
Soil : Microbes take part in formation and maintenance of soil. They add organic matter to freshly formed soil. The process is called humification. Some microbes act as biofertilizers and biopesticides.

14.Arrange the following in the decreasing order (most important first) of their importance, for the welfare of human society. Give reasons for your answer.Biogas, Citric acid, Penicillin and Curd.
Ans. Curd: Less important for society – as it depends on individual use and has only nutritions value.
Citric acid : Industrial use, not for dissipation in community.
Penicillin: Medicinal use of microbes, good for health of society, commercially more usable.
Biogas: Most important for community welfare as
(i)it reduces excreta, waste from community.
(ii)it produces inflammable gases, can be used as energy source.
(iii)it is a renewable source.
(iv)it has multidimensional utility.
(v)it is easily maintained and dissipated for community purpose.
So,Penicillin > Biogas > Curd > Citric acid.

15.How do biofertilizers enrich the fertility of the soil?
Ans. Biofertilizers enrich the fertility of the soil by:
(i)replenishment of lost nutrients like N2, phosphorus, iron, sulphur.
(ii)addition of required micronutrients and macronutrients.
(iii)making humus acid compost.
(iv)acting as scavanger.

More Resources for CBSE Class 12:

NCERT SolutionsMathsPhysicsChemistryBiologyScience

The post NCERT Solutions For Class 12 Biology Microbes in Human Welfare appeared first on Learn CBSE.

NCERT Solutions For Class 12 Biology Biotechnology and its Applications

0
0

NCERT Solutions For Class 12 Biology Biotechnology and its Applications

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 12 Biology Chapter 12 Biotechnology and its Applications:

Section NameTopic Name
12Biotechnology and its Applications
12.1Biotechnological Applications in Agriculture
12.2Biotechnological Applications in Medicine
12.3Transgenic Animals
12.4Ethical Issues
12.5Summary

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

1.Crystals of Bt toxin produced by some bacteria do not kill the bacteria themselves because –
(a)bacteria are resistant to the toxin
(b)toxin is immature;
(c)toxin is inactive;
(d)bacteria encloses toxin in a special sac.
Ans. (c) Toxin is inactive.

2. What are transgenic bacteria? Illustrate using any one example.
Ans. Bacteria carrying foreign gene are called transgenic bacteria. For example, two DNA sequences (A and B chains of human insulin) were introduced into the plasmid ofbacteria E.coli. The leansgenic bacteria start producing insulin chains.

3. Compare and contrast the advantages and disadvantages of production of genetically modified crops.
Ans.
ncert-solutions-for-class-12-biology-biotechnology-and-its-applications-1

4.What are Cry proteins? Name an organism that produce it. How has man exploited this protein to his benefit?
Ans.Cry proteins are protein responsible for killing lepidopteran insect and their larvae (also called Bt toxin). It is secreted by Bacillus thuringienesis. Man exploited gene encoding this toxin, by transferring it into cotton genome with the help of Agrobacterium TDN A as vector.

5.What is gene therapy? Illustrate using the example of adenosine deaminase (ADA) deficiency.
Ans. Gene therapy is correction of malfunctioning / gene by repairing or adding correct copy. ADA (adenosine deaminase deficiency) is a very rare genetic disorder due to deletion of the gene for adenosine deaminase. The enzyme is crucial for the immune system to functions. It can be treated by gene therapy. This gene is transfected into early embryonic cells of bone marrow for permanent use.

6. Digrammatically represent the experimental steps in cloning and expressing an human gene (say the gene for growth hormone) into a bacterium like E. coli ?
Ans.
ncert-solutions-for-class-12-biology-biotechnology-and-its-applications-2

7. Can you suggest a method to remove oil (hydrocarbon) from seeds based on your understanding of rDNA technology and chemistry of oil?
Ans. The genes for the formation of oil in the seed should be identified. The appropriate genes should be removed with the help of restriction endonucleases. Such DNA should then be treated with DNA ligases to make seal DNA at the broken ends. These cells when grown aseptically on nutrient medium will differentiate into a new plant whose seeds will not have oil in them.

8. Find out from internet what is golden rice.
Ans. Golden rice is transgenic rice having gene coding
for vitamin A synthesis enzyme. Golden rice was developed by Swiss Federal Institute of Technology, rich in vitamin A (beta carotene). The rice grains are golden yellow in colour due to colour it gets from the beta carotene.

9. Does our blood have proteases and nucleases?
Ans. No, blood does not have protease and nuclease.If it would have been there blood and cell would have been digested, some protease do exist in inactive form.

10.Consult internet andflnd out howto makeorally activ&protein pharmaceutical. What is the major problem to be encountered?
Ans. Orally active protein product that is successfully manufactured is vaccines for preventions of infectious diseases such as hepatitis B, herpes, influenza, etc. Gene for antigen are isolated from bacteria and grown along with cut leaf portions of potato plant in antibiotic medium – followed by callus formation and recombinant/transgenic potato are obtained which contain those vaccines.

More Resources for CBSE Class 12:

NCERT SolutionsMathsPhysicsChemistryBiologyScience

The post NCERT Solutions For Class 12 Biology Biotechnology and its Applications appeared first on Learn CBSE.

NCERT Solutions For Class 12 Biology Organisms and Populations

0
0

NCERT Solutions For Class 12 Biology Organisms and Populations

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 12 Biology Chapter 13 Organisms and Populations:

Section NameTopic Name
13ORGANISMS AND POPULATIONS
13.1Organism and Its Environment
13.2Populations
13.3Summary

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

1.  How is diapause different from hibernation?
Ans. Diapause is a period of suspended growth or development occuring in many insects and other invertebrates during which metabolic activities are greatly reduced. On the other hand, hibernation is a sleep like state in which a few animals, such as fishes and amphibians, pass the winter season as a way of surviving food scarcity and cold weather.

2. If a marine fish is placed in a fresh water aquarium, will the fish be able to survive? Why or why not?
Ans. When a marine fish is placed in a fresh water aquarium, the fish will not be able to survive because marine fish is adapted to live in saline seawater. In fresh water, it will not be able to cope with the outside hypotonic environment because of osmoregulation problem. In fresh water, the concentration of water, the difference between the concentration of the water and inside of the fish are increased and therefore, the osmotic pressure is also increased.The fish has to take more water into the body to be able to survive and to get rid of the excess salt present in its body.

3. Define phenotypic adaptation. Give one example.
Ans. Phenotypic adaptations are non-genetic changes
occurring in living organisms due to various extreme environmental conditions, such as stress, extreme temperature, change of habitat. These includes acclimatization, behavioural changes, etc.

4.Most living organisms cannot survive at temperature above 45°C. How are some microbes able to live in habitats with temperatures exceeding 100°C?
Ans. Micro-organisms of hot.springs and vents (mouth of sea bed volcanoes) are able to survive at the high temperature due to
(i)occurrence of branched chain lipids in their cell membrane that reduce fluidity of cell membranes.
(ii)having minimum amount of free water in their bodies. Removal of water provides resistance to high temperature.

5. Last the attributes that populations but not individuals possess.
Ans. Some significant attributes that populations but not individual possess are –
(i)Natality
(ii)Mortality
(iii)Growth forms
(iv)Population density
(v)Population dispersion
(vi)Population age distribution
(vii)Sex ratio

6.If a population growing exponentially double in size in 3 years, what is the intrinsic rate of increase (r) of the population?
Ans. If the population growing exponentially double in size in 3 years, the intrinsic rate of increase of this population will be towards maximum.

7. Name important defence mechanisms in plants against herbivory.
Ans. There are various defence measures for animals against predators. But plants, as they cannot move away, have certain defence mechanisms against herbivory. Their main defences are chemical toxins, such as strychnine, a poison produced by tropical vine, morphine by opium poppy, nicotine produced by tobacco plant. Apart from these chemicals, the common defence measure is presence of spines (modified leaves) on the leaves, stems of the plant, modifications of leaves into thorns, development of sharp silicated edges in leaves which prevent them against damage caused by herbivores.

8.An orchid plant is growing on the branch of mango tree. How do you describe this interaction between the orchid and the mango tree?
Ans. An orchid plant is growing on the branch of a mango tree is called epiphyte, i.e., plants growing on other plants or trees. This type of interaction is known as commensalism, where in orchid / derives benefit of interaction whereas mango tree is not affected. The orchid growing on the branch of mango tree get more light to grow and also, the mango is not harmed in any way.
Commensalism can be defined as an interaction between two animal or plant species that habitually live together in which one species benefits from the association while the other is not significantly affected.

9. What is the ecological principle behind the biological control method of managing with pest insects?
Ans. The ecological principle behind the biological control method of managing with pest insects is predator – prey relationship. It is based on the ability of the predator to regulate prey population.

10.Distinguish between the following:
(a)Hibernation and Aestivation
(b) Ectotherms and Endotherms
Ans.
ncert-solutions-for-class-12-biology-organisms-and-populations-1
ncert-solutions-for-class-12-biology-organisms-and-populations-2

11.Write a short note on
(a)Adaptations of desert plants and animals
(b)Adaptations of plants to water scarcity
(c)Behavioural adaptations in animals
(d)Importance of light to plants
(e)Effect of temperature or water scarcity and the adaptations of animals.
Ans. (a) Desert plants have very small leaves or no leaves at all, and carrying out photosynthesis through the stems. Their stem could become succulent, and can store and retain water. Animals living in hot climatic region tend to be smaller than those living in cold climates. This can be explained by the fact that the amount of heat gained from the environment is approximately proportional to the body surface area. The majority of animals living in desert are small, like kangaroo rat. It feed on dry seeds and other dry plant material and does not drink,
(b)The evergreen trees such as Rhododendron, show water scarcity by an inward curling of the leaves. A more significant response is the closure of stomata, which reduces transpiration, but raises the internal temperature of die leaf affecting the rate of synthesis of proteins and photosynthesis. Deciduous trees of the temperature region drop their leaves in autumn, avoiding winter drought. Some water stressed plant’s accumulate excessive amounts of inorganic ions.
(c)Migrating temporarily to a less stressful habitat forms a more stressful habitat is a kind of behavioural adaptation in animals which enables them to survive in better environmental conditions. Desert lizards regulate their body temperature constant by behavioural means. They bask in the sun and absorb heat when their body temperature decreases below the optimum, but move into shady or underground places when the temperature of the surrounding area starts increasing.
(d)Light affects plants through its quality, intensity and duration. Duration of light affects phenology, photosynthesis, growth, reproduction, flowering. Quality of light influences flowering, seed germination and movements. Light is required for the production of chlorophyll in chloroplasts. Plants germinated under insufficient illumination causes the destruction of chlorophyll.
(e)Animals mainly are of two types as they are adapted to controlling their body temperature. Poikilothermous are the animals whose temperature fluctuates with that of the environment, e.g., invertebrates and vertebrates, other than birds and animals. In contrast, homeotherms are the animals which can maintain their body temperature at a constant level, e.g., birds and mammals.

12.List the various abiotic environmental factors.
Ans. The various abiotic environmental factors are
Temperature, light, water, wind, humidity, precipitation, altitude, soil type, soil pH, soil aeration, hydration, minerals (edaphic factors).

13.Give an example for:
(a)An endothermic animal
(b)An ectothermic animal
(c)An organism of benthic zone
Ans.(a) Man, (Homo sapiens)
(b)Black bear
(c)Corals

14.Define population and community.
Ans. Population can be defined as the total number of individuals of a species or any other class of an organism in a defined area or habitat or a group of individuals of the same species within a commnity.
Community can be defined as a naturally octurring assemblage of species living within a defined area or habitat.

15.Define the following terms and give one example for each:
(a)Commensalism (b)Parasitism
(c)Camouflage (d)Mutualism
(e)Interspecific competition
Ans. (a)Commensalism is the association between organisms of different species in which one species benefits but does not apparent harm to the other. For example, in the large intestine of human being, bacteria Escherichia coli are present which helps in digestion.
(b)Parasitism is an association in which one organism lives on or in the body of another, from which it obtains its food. For example, the parasites of humans include fleas and lice, various bacteria, protozoans and fungi.
(c)Camouflage is a high degree of similarity between an animal and its visual environment, which enables it be disguished or concealed. For example, birds with necks and heads of contrasting colours are not easily recognised by their enemies under certain conditions.
(d)Mutualism is an association between two organisms of different species in which each partner benefits. For example, the cross fertilization or pollination of plant flowers by insects (sometimes by birds) is a mutual relation of wide occurrence and great importance, because many plants are self- sterile.
(e)Inter-specific competition can be defined as an interaction occurs between different species that share some environmental resource when this is in short supply. Inter-specific competition often results in the dominance of one species over another. For example, when two species of Paramoecium,Paramoecium caudatum and P.aurelia are confined in a closed containers with fixed amount of food, out of them one species always died out.

16.With the help of suitable diagram describe the . ; logistic population growth curve.
Ans. The S-shaped growth curve is also called a logistic growth curve. It describes a situation in which (in a new environmental condition) the population density of an organism increases slowly establishing itself then increasing rapidly, approaching an exponential growth rate. Many population of micro-organisms broadly follow this basic sigmoidal pattern. For example, when a fresh culture medium is inoculated with bacteria, sigmoidal or S-shaped growth curve is observed. The S-shaped curve is generated when a population approaches the environmental’s carrying capacity. Carrying capacity is the maximum number of individuals of a population that can be supported in a given time.
ncert-solutions-for-class-12-biology-organisms-and-populations-3
The S-shaped growth form is represented by the following equation- ” dNldt = rN[K-NIK]
Where, r = intrinsic rate of natural increase N = population density at time t K = carrying capacity

17.Select the statement which explains best parasitism.
(a)One organism is benefited.
(b)Both the organisms are benefited.
(c)One organism is benefited, other is not affected.
(d)One organism is benefited, other is affected.
Ans.(d) One organism is benefited, other is affected.

18.List any three important characteristics of a population and explain.
Ans.The three important characteristics of a population are:
(a)Density:The number of individuals per unit area or volume. For example, the number of frogs per m3 of forest region.
(b)Natality or Birth rate :The birth rate is determined by the number of individuals bom to a given population during a given period of time.
(c)Mortality or Death rate: The death rate or mortality represents a decrease in a given population during a given period of time. Generally, the death of individuals in a population are expressed by specific mortality which is described as the mortality population are expressed by specific mortality which is described as the mortality for given age group.

More Resources for CBSE Class 12:

NCERT SolutionsMathsPhysicsChemistryBiologyScience

The post NCERT Solutions For Class 12 Biology Organisms and Populations appeared first on Learn CBSE.

NCERT Solutions For Class 12 Biology Biodiversity and Conservation

0
0

NCERT Solutions For Class 12 Biology Biodiversity and Conservation

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 12 Biology Chapter 15 Biodiversity and Conservation:

Section NameTopic Name
15Biodiversity and Conservation
15.1Biodiversity
15.2Biodiversity Conservation
15.3Summary

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

1.Name the three important components of  biodiversity.
Ans.Three components of biodiversity are:
(a)Genetic diversity
(b)Species diversity
(c)Ecological diversity

2.How do ecologists estimate the total number of species present in the world?
Ans.Ecologists make a significant comparison of species richness of exhaustively studied groups of insects of the temperate and tropical regions and extrapolate this ratio to other groups of animals and plants to calculate gross estimate of the total number of species existing on the earth.

3.Give three hypothesis for explaining why tropics ’”show greatest levels of species richness.
Ans. (1) The tropical area have a more stable climate than temperate zones. Local species continues to live in absence of natural disturbances.
(2)Warm temperature and high humidity in most tropical areas provide favourable conditions for growth and survival of diverse species.
(3)Tropical areas receive more solar energy over year and thus tropical communities are more productive and can support a wide range of species.

4. What is the significance of the slope of regression in a species – area relationship?
Ans. When analysis of species – area relationships is done among small areas, the values of slope of regression are remarkably similar regardless of the taxonomic group or the region. However, when such analysis is done among very large areas, i.e., continents, then the slope of regression would be much steeper. Biodiversity also changes with the change in altitude. It increases from higher to lower altitudes.

5.What are the major causes of species losses in a geographical region ?
Ans.Species are lost in a geographical region due to natural disturbances like forest fires; famine, drought and also due to human disturbance with over replantation, habitat destruction, habitat displacement, over specialization, intensive agriculture and pollution.

6. How is biodiversity important for ecosystem functioning?
Ans.Biodiversity is important for ecosystem functioning because,
(1)It contributes to productivity.
(2)It  cause more efficient recycling of energy and matter.
(3)It has many alternative pathways for survival under diverse conditions.
(4)Rich biodiversity provides alternatives available at each trophic level. All organisms are linked in food chains and interact with their abiotic environment in such a way so as to keep the natural cycles going and make the ecosystems self – sustaining units. Disappearance of any link in a food chain will not affect the ecosystem as other alternatives are there.

7.What are sacred groves? What is their role in conservation?
Ans. Sacred groves are forest patches around places of working. These are held in high esteem by tribal communities/state or central government. Tribals do not allow to cut even a single branch of trees in these sacred groves. Preserved over the course of many generations, sacred groves represent native vegetation in a natural or near natural state & thus are rich in biodiversity & harbour many rare species of plants & animals. This is the reason why many endemic species flourish in these regions.

8. Among the ecosystem services are control of floods and soil erosion. How is this achieved by the biotic components of the ecosystem?
Ans. Ecosystem services are products or benefits given by ecosystem processes to the environment for its purification, beauty, biodiversity, protection of natural resources, habitat to wild life and tribals, protection of soils,CO2 – O2 balance, retention of water against floods, drought and pollution.Plants play a vital role in the control of floods and soil erosion. Their roots bind the soil 10. particles firmly and in this way they do not allow the top soil to be drifted away by winds or moving water. Roots of plants also make the soil porous and allow water to go into the soil.

9. The species diversity of plants (22 per cent) is much less than that of animals (72 per cent).What could be the explanations to how animals achieved greater diversification?
Ans. Species diversity refers to the variety of species within a region which is less in plants as compared to animals. It is due to greater dispersal/more number of surviving individuals.Most animals possess simple or complex nervous system to control and coordinate various activities. They possess receptors to receive against them. Most of their responses are adaptive and ensure their survival in changing environmental conditions. They, therefore, have evolved to reveal much higher species diversity than plants who do not possess nervous system and respond differently against environment stimuli.

10.Can you think of a situation where we deliberately want to make a species extinct? How would you justify it?
Ans. Humans can cause extinction of species through various means. We are trying to eradicate disease causing organisms (e.g., poliovirus) from this world to make this world disease free. Since, such micro-organisms are harmful to the human society, such attempt is justified. Further, such micro-organisms are not essential components (producers or decomposers) of any ecosystem and losing one or few such organisms would not affect the functioning of ecosystem.

More Resources for CBSE Class 12:

NCERT SolutionsMathsPhysicsChemistryBiologyScience

 

The post NCERT Solutions For Class 12 Biology Biodiversity and Conservation appeared first on Learn CBSE.

NCERT Solutions For Class 12 Biology Reproduction in Organisms

0
0

NCERT Solutions For Class 12 Biology Reproduction in Organisms

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 12 Biology Chapter 1 Reproduction in Organisms:

Section NameTopic Name
1Reproduction in Organisms
1.1Asexual Reproduction
1.2Sexual Reproduction
1.3Summary

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

1. Why is reproduction essential for organisms?
Ans: Reproduction is the ability of living organisms to produce a young one similar to itself. It ensures continuity of a species generation after generation. Reproduction introduces variation in the organisms. Useful variations are essential for adaptation and evolution. Therefore, it is essential for organisms.

2. Which Is a better mode of reproduction: sexual or asexual? Why?
Ans:  Sexual reproduction is a better mode of reproduction than asexual mode because the former contributes to the evolution of the species by introducing variation in a population and occurs much more rapidly. Variation in a population occurs because of the fusion of male and female gametes (sexual reproduction) carrying different sets of chromosomes.

3. Why is the offspring formed by asexual reproduction referred to as clone?
Ans: Asexual reproduction is a type of reproduction in which a single individual is capable of producing offspring. These offspring are not only genetically and morphologically similar to one another but also similar to their parent. Clone is the term given to individuals that are genetically and morphologically similar. Thus the offspring produced by asexual reproduction are called clones.

4. Offspring formed due to sexual reproduction have better chances of survival. Why? Is this statement always true?
Ans: The offspring that are produced by sexual reproduction are not genetically identical to their parents. They exhibit variations because they receive chromosomes from two different parents. Since they show variation, they are highly adapted to the changing environment. Asexually produced organisms are genetically identical and all organism show similar adaptations. So, during any calamity, there is a possibility that the whole generation would destroy leading to extinction of species. However, this statement is not true always because of some inborn genetic disorder due to which organism have a risk in their survival, e.g., Haemophilia.

5.How does the progeny formed from asexual reproduction differ from those formed by sexual reproduction?
Ans: Production of offspring by a single parent without the formation and fiision of gametes is called asexual reproduction. It involves only mitotic cell division that gives rise the daughter cells which are genetically identical to the parent cell. Sexual reproduction is the production of offspring by two parents, male and female. It involves meiotic cell divisions producing haploid nuclei which on fusion produce offspring that are genetically different from their parents.

6. Distinguish between asexual and sexual reproduction. Why is vegetative reproduction also considered as a type of asexual reproduction?
Ans: The difference between asexual and sexual reproduction are as follows :
ncert-solutions-for-class-12-biology-reproduction-in-organisms-1
In plants asexual reproduction is called vegetative reproduction because vegetative plant parts like rhizome, runner, sucker, tuber, bulb all are capable of producing off springs These parts give rise to daughter individuals without the involvement of two parents.

7. What is vegetative propagation? Give two suitable examples. 
Ans: Vegetative propagation in plants is a method of asexual reproduction in which the parts other than seeds are used as propagules. In fact, it is a method of propagation in those plants which have lost their capacity to produce, seeds or produce non-viable seeds (e.g., Banana, seedless Grapes, Rose, Pineapple, etc.) Among flowering plants, every part of the body, such as root, stem, leaf or bud takes part in vegetative propagation. Modified tuberous roots can be propagated vegetatively when planted in soil (e.g., sweet potato).
Underground modified stems such as rhizomes (e.g., Ginger, Eichhornia or water hyacinth, etc.), corms (e.g., Colocasia, Banana, etc.), bulbs.(e.g., Garlic, onion, etc.), etc.

8. Define:
(a)Juvenile phase
(b)Reproductive phase
(c)Senescent phase.
Ans: (a)Juvenile phase : All organisms have to reach a certain stage of growth and maturity in their life before they can reproduce sexually. That period of growth is called juvenile phase. However, this phase is known as vegetative phase in plants. This phase is of different durations in different organisms.
(b)Reproductive phase: The end of juvenile/ vegetative phase marks the beginning of reproductive phase. During this phase, the organisms produce offspring. In higher plants, this phase can be easily seen when they come to flower but in animals, the juvenile phase is followed by morphological and physiological changes prior to active reproductive behaviour. The reproductive phase is also of variable period in different organisms like some plants, flower throughout the year while others show seasonal flowering. In animals like birds lay eggs seasonally “but when in captivity (as in poultry farms) can be made to lay eggs throughout the year. Placental female mammals, undergo cyclical changes in reproductive organs during this phase.
(c) Senescent phase: It begins from the end of the reproductive phase. During this phase of life span, there is progressive deterioration in the body (like slowing of metabolism, etc.). Old age ultimately leads to death.

9. Higher organisms have resorted to sexual reproduction in spite of its complexity. Why?
Ans: Higher organisms have resorted to sexual reproduction in spite of its complexity because sexual reproduction results in multiplication and perpetuation of species and also contributes to evolution of species by introducing variation much more faster than asexual reproduction in a particular population. Sexual reproduction enables higher organisms to survive during unfavourable conditions.

10. Explain why meiosis and gametogenesis are always interlinked?
Ans: In sexual reproducing organisms, meiosis occurs during gametogenesis to reduce the diploid number of chromosomes (2n) to haploid number of chromosomes (n) in the gametes. Thus, gametes are formed as a result of meiosis so that their chromosome number.

11. Identify each part in a flowering plant and write whether it is haploid (n) or diploid (2n).
(a)Ovary ————————
(b)Anther ————————
(c)Egg ————————
(d)Pollen ————————
(e)Male gamete ————————
(f)Zygote ————————
Ans: (a)2n (b)2n (c)n (d)n (e)n (f)2n

12. Define external fertilization. Mention its disadvantages.
Ans: When fusion of the gametes takes place outside the body of the organisms, it is called external fertilization or external syngamy. The external medium like water is required for this form of fertilization. This form, is found in many aquatic animals like fishes, amphibians, majority of algae.
In this, parents release eggs and sperms in the surrounding water, then fertilization and development of offspring occur externally. Disadvantages of external fertilization:
(i)if occurs only in aquatic medium.
(ii)A chance factor is involved requiring synchronous release of gametes nearby and absence of turbulence of water.
(iii)There is no protection to young ones. They are vulnerable to a number of predators.

13. Differentiate between a zoospore and a zygote.
Ans: Zoospores are Ihe microscopic, flagellated (motile)
special asexual reproductive structures found in certain members of the kingdom fungi and simple plants like algae whereas zygote is a diploid cell formed by die fusion of male and female gametes. The zygote is usually nonflagellated.
Zoospores are the structures that give rise to new organism whereas zygote is formed after fertilization which develops into a mature organism.

14. Differentiate between gametogenesis from embryogenesis.
Ans: Differences between gametogenesis and embryogenesis are as follows :
ncert-solutions-for-class-12-biology-reproduction-in-organisms-2

15. Describe the post-fertilization changes in a flower.
Ans: In sexual reproduction, events that occur after the formation of zygote are called post-fertilization events. In flowering plants, the zygote is formed inside the ovule. After fertilization the sepals, petals and stamens of the flower wither and fall off. But the pistil remains attached to the plant. The zygote develops into the embryo and the ovules develop into the seed. The ovary develops into die fruit that develops.a thick wall called pericarp which is protective in – function. After dispersal, seeds germinate under favourable conditions to produce new plants.

16. What is % bisexual flower? Collect five bisexual flowers from your neighbourhood and with the help of your teacher find out their common and scientific names.
Ans: Flowers in which male and female sex organs (stamens and carpels) are borne on the same flowers are called bisexual flowers. You can observe following bisexual flowers in your kitchen and colony gardens :
(i)Brassica (sarson) – Brassica campestris
(ii)Onion – Allium cepa
(iii)Garden Pea (Edible pea) – Pisum sativum
(iv)Petunia – Petunia hybrida
(v)China rose (shoe flower) – Hibiscus rosa- sinensis.

17. Examine a few flowers of any cucurbit plant and try to identify the staminate and pistillate flowers. Do you know any other plant that bears unisexual flowers?
Ans: The male or staminate flowers of cucurbits bear bright coloured petals and a prominent group of stamens. Male plants or staminate flowers do not bear fruits. The female or pistillate flowers bear fruits. In a fertilised young pistillate flower very small fruit is visible below petals and sepals. Some unisexual plants are : Papaya, Mulberry and Date-palm.

18. Why are offspring of oviparous animals at a greater risk as compared to offspring of viviparous animals?
Ans: In oviparous animals, the development of the zygote takes place outside the body of the female parent whereas in viviparous animals, it takes place inside the body of the female. Because in oviparous animals, the fertilized eggs are laid in the open environment where they are not protected from the predators. Thus their survial rate is very less as compared to offspring of viviparous animals.

More Resources for CBSE Class 12:

NCERT SolutionsMathsPhysicsChemistryBiologyScience

The post NCERT Solutions For Class 12 Biology Reproduction in Organisms appeared first on Learn CBSE.

NCERT Solutions For Class 12 Biology Biotechnology:Principles And Processes

0
0

NCERT  Solutions For Class 12 Biology Biotechnology:Principles And Processes

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 12 Biology Chapter 11 Biotechnology:Principles And Processes:

Section NameTopic Name
11Biotechnology:Principles And Processes
11.1Principles of Biotechnology
11.2Tools of Recombinant DNA Technology
11.3Processes of Recombinant DNA Technology
11.4Summary

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

1.Can you list 10 recombinant proteins which are used in medical practice? Find out where they are used as therapeutics (use the internet).
Ans.(i) Human insulin – Diabetes
(ii)Human growth hormone – Dwarfism cure
(iii)Blood clotting factor Y1H/IX-Haemophilia
(iv)TPA (tissue plasminogen activator) – Heart attack/strokes
(v)PDGF (platelet derived growth factor) – Stimulates wound healing.
(vi)Interferon – Treatment of viral infection.
(vii)Interlinking – Enhances immune reaction, (viii) Hepatitis B vaccine – Prevention of infectious disease.
(ix)Herpes Vaccine – Prevention of infectious disease.
(x)DNase I – Treatment of cystic fibrosis.

2.Make a chart (with diagrammatic representation) showing a restriction enzyme, the substrate DNA on which it acts, the site at which it cuts DNA and the product it produces.
Ans. Name of the Restriction enzyme – Bam HI.
The substrate DNA on which it acts –
ncert-solutions-for-class-12-biology-biotechnologyprinciples-and-processes-1

3.From what you have learnt, can you tell whether enzymes are bigger or DNA is bigger in molecular size? How did you know?
Ans. Enzymes are bigger than DNA as they are proteins and proteins are macromolecules made of amino acids which are bigger than nucleotides. This can also be proved by gel electrophoresis, where denatured protein would not move but denatured DNA will move to a distance. Protein synthesis is regulated by small portions of DNA, called genes.

4.What would be the molar concentration of human DNA in a human cell? Consult yourteacher.
Ans.The molar concentration of DNA in human cell is 2 mg/ml of cell extract.

5.Do eukaryotic cells have restriction endonucleases? Justify your answer.
Ans. No, eukaryotic cells do not have restriction endonuclease because DNA molecules of eukaryotes are heavily methylated. All the restriction endonucleases have been isolated from various strain of bacteria.

6. Besides better aeration and mixing properties, what other advantages do stirred tank bioreactors have over shake flasks?
Ans. Shake flasks are used for growing and mixing the desired materials on a small scale in the laboratory. A large scale production of desired biotechnological product is done by using ‘bioreactors’. Besides better aeration and mixing properties, the bioreactors have following advantages
(i)Small volumes of cultures are periodically withdrawn from die reactor for sampling.
(ii)It has a foam control system, pH control system and temperature control system.
(iii)Facilitates even mixing and oxygen availability throughout the bioreactor.

7. Collect 5 examples of palindromic DNA sequences by consulting your teacher. Better try to create a palindromic sequence by following base-pair rules.
Ans. Palindrome nucleotide sequences in the DNA molecule are groups of bases that form the same sequence when read both forward and backward. Five examples of palindromic DNA sequences are as follows:
(i)5′-—————GGATCC——————3’
3′—————CCTAGG—————–5′
(ii)5’—————AAGCTT——————3′
3′——————TTCGAA —————-5′
(iii)5′—————–ACGCGT—————–3′
3′——————TGCGGA————– 5′
(iv)5′———- ACTAGT————3′
3′——————TGATCA————5′
(v)5′—————AGGCCT—————3′
3′——————TCCGGA————–5′

8.Can you recall meiosis and indicate at what stage a recombinant DNA is made?
Ans. Meiosis I – Pachytene – When recombination nodule appear after synaptonemal complex formation.

9. Can you think and answer how a reporter enzyme can be used to monitor transformation of host cells by foreign DNA in addition to a selectable marker?
Ans.A reporter enzyme can be used to differentiate transformed cells by tracking down the activity of its co-responding genes (receptor gene). For e.g., (3-galactosidase (Lac Z) activity is not found in transformed cells so that they appear white in colour. The others, which appear blue in colour, indicate that cells do not carry foreign DNA.

10.Describe briefly the followings:
(a)Origin of replication
(b)Bioreactors
(c)Downstream processing
Ans. (a) Origin of Replication: This is a sequence from where replication starts and any piece of DNA when linked to this sequence can be made to replicate within the host cells. This sequence is also responsible for controlling the copy number of the linked DNA. So, if one wants to recover many copies of the target DNA it should be cloned in a vector whose origin support high copy number.
(b) Bioreactor: Bioreactors can be thought of as vessels in which raw materials are biologically converted into specific products by microbes, plant and animal cell and/or their enzymes. The bioreactor provides optimum growth conditions and facilitates achieving the desired products. The most commonly used bioreactor is of stirring type. A stirred tank bioreactor is usually a cylindrical vessel or vessel with a curved base to facilitate mixing of the contents. In the sparged stirred tank bioreactor, sterile air bubbles are sparged. The stirrer facilitates the mixing and oxygen availability throughout the bioreactor. A bioreactor has an agitator system, an oxygen delivery system, a foam control system, a temperature control system, pH control system and sampling ports.
(c) Downstream Processing : The product obtained is subjected to a series, of processes collectively called downstream processing before it is made into a finished product ready for marketing. The two main processes are separation and purification. The product is then formulated with suitable preservatives. Such formulations have to undergo clinical trials, in case of drugs.

11.Explain briefly
(a)PCR
(b)Restriction enzymes and DNA
(c)Chitinase
Ans.(a) PCR = Polymerase chain reaction (in vitro method) is a molecular biological technique for enzymatically replicating DNA without using a living organism, such as E. coli or yeast.
3 steps in PCR are –
(i)Denaturation of desired double strand DNA-to ssDNA.
(ii)Annealing of primer to ssDNA (single standard).
(iii)Extension of primer by Taq DNA polymerase isolated form Thermits aquaticus.
Uses – Amplification of desired gene/gene cloning.
Advantage- More output, greater efficiency, less error prone, less human interference and cyclic and automated.
(b) Restriction enzymes and DNA – Restriction enzymes is a group of enzymes used to cleave or cut DNA strands each having a characteristics base sequence at which it cleaves.
(i)It restricts foreign DNA from entering normal cell by digesting it at various recognition site. Recognition site is palindromic.
(ii)They are endonuclease and exonuclease both types.
(iii)They produces sticky ends. Cleavage site and recognition site are different from each other. Restriction enzymes therefore are believed to be a mechanism evolved by bacteria to resist viral attack and to help in the removal of viral sequences.
(c) Chitinase – Chitinase is a enzyme to digest or breakdown glycosidic bonds in chitin cell wall of fungal cell to facilitate its transformation.

More Resources for CBSE Class 12:

NCERT SolutionsMathsPhysicsChemistryBiologyScience

The post NCERT Solutions For Class 12 Biology Biotechnology:Principles And Processes appeared first on Learn CBSE.

NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 3 Metals And Non-Metals

0
0

NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 3 Metals And Non-Metals are part of NCERT Exemplar Class 10 Science. Here we have given NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 3 Metals And Non-Metals.

NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 3 Metals And Non-Metals

Short Answer Type Questions

1.Iqbal treated a lustrous, divalent element M with sodium hydroxide. He observed the formation of bubbles in reaction mixture. He made the same observations when this element was treated with hydrochloric acid. Suggest how can he identify the produced gas. Write chemical equations for both the reactions.
Answer:
M + 2NaOH —>Na2M02 + H2(g)
M + 2HCl —> MCl2 + H2(g)
Bring a burning candle near the gas. If it burns with pop sound, the gas is hydrogen and the element is a metal.

2 During extraction of metals, electolytic refining is used to obtain pure metals.
(a) Which material will be used as anode and cathode for refining of silver metal by this process?
(b) Suggest a suitable electrolyte also.
(c) In this electrolytic cell, where do we get pure silver after passing electric current?
Answer:
(a) Pure silver rod will be used as cathode and impure silver rod will be used as anode.
(b) Ag NO3 (aq) can be used as electrolyte.
(c) Pure silver will be formed at cathode.
At anode : Ag —> Ag+ +e
At cathode : Ag+ +e—> Ag

3.Generally, when metals are treated with mineral acids, hydrogen gas is liberated but when metals (except Mn and Mg), treated with HNOs, hydrogen is not liberated. Why?
Answer.It is because HNO3 is an oxidising agent and it gets reduced to NO if it is dilute and NO2if HNOs is concentrated, it oxidises H2 to H2O.

4.Compound X and aluminium are used to join railway tracks.
(a) Identify the compound X.
(b) Name the reaction.
(c) Write down its reaction.
Answer.
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-1 (2)

5.What are the constituents of solder alloy? Which property of solder makes it suitable for welding electrical wires?
Answer. Solder is made up of lead and tin. It has low melting point, therefore, it is used for soldering (welding) electrical wires.

6.A metal A, which is used in thermite process, when heated with oxygen gives
an oxide B, which is amphoteric in nature? Identify A and B. Write down the reactions of oxide B with HC1 and NaOH.
Answer: ‘A’ is aluminium.
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-1

7.What happens when
(a) ZnCOs is heated in the absence of oxygen?
(b) a mixture of Cu2O and Cu2S is heated?
Answer:
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-2

8.A non-metal A is an important constituent of our food and forms two oxides B and C. Oxide B is toxic whereas oxide C causes global warming.
(a) Identify A, B and C.
(b) To which group of periodic table does A belong?
Answer:
(a) A is carbon. It forms two oxides: CO (B) is toxic whereas CO2 (C) causes
global warming as it absorbs heat radiations from atmosphere.
(b) A belongs to group 14 of periodic table.

9.An element A reacts with water to form a compound B which is used in white washing. The compound B on heating forms an oxide C which on treatment with water gives back B. Identify A, B and C and give the reactions involved.
‘A’ is calcium metal, ‘B’ is calcium hydroxide, ‘C’ is calcium oxide.
Answer:
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-3

10. A metal M does not liberate hydrogen from acids but reacts reacts with oxygen to give a black colour product. Identify M and black coloured product and also explain the reaction of M with oxygen.
Answer:
M is ‘Cu’. It does not liberate hydrogen with dilute acid as it is less reactive than hydrogen gas.
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-2 (2)

11. A solution of CuS04 was kept in an iron pot. After few days, the iron pot was found to have a number of holes in it. Explain the reason in terms of reactivity. Write the equation of the reaction involved.
Answer: Iron is more reactive than copper. Therefore, it displaces copper from copper sulphate solution.
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-3 (2)

12. When a metal ‘X’ is treated with cold water, It gives base salt ‘X’ with molecular formula XOH (Molecular mass = 40) and liberate a gas Z which easily catches fire. Identify X, Y and Z and also write the reaction involved.
Answer.
‘X’ is Na ‘Y’ is NaOH ‘Z’ is H2 gas
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-4 (2)

13. A non-metal ‘X’ exists in two different forms ‘Y’ and ‘Z\ ‘Y’ is hardest natural substance, whereas ‘Z’ is good conductor of electricity. Identify X, Y and Z.
Answer: ‘X’ is carbon ‘Y’ is diamond ‘Z’ is graphite.
‘Y’ (diamond) is hardest natural substance.
‘Z’ (graphite) is good conductor of electricity.

14. The following reaction takes place when aluminium powder is heated with MnO2 :
3MnO2(s) + 4Al(s)—–> 3Mn(l) + 2Al2O3(l) + Heat

Molten    Molten
(a) Is aluminium getting reduced ?
(b) Is MnO2 getting oxidised ?
Answer:
(a) No, aluminium is getting oxidised.
(b) No, MnO2 is getting reduced.

15. A metal that exists as liquid at room temperature is obtained by heating its sulphide in the presence of air. Identify the metal and its ore and give the reaction involved.
Answer: The metal is mercury.

2HgS(s) + 3O2(g)—–> 2HgO(s) + 2SO2(g)
HgS(s) + 2HgO(s)—–> 3Hg(l) + SO2(g)

16. Give the formulae of the stable binary compounds that would be formed by the combination of following pairs of elements :
(a) Mg and N2 (b) Li and 02
(c) A1 and Cl2 (d) K and O2
Answer:
(a) 3Mg + N2—–> Mg3N2
(b) 4Li + O2—–> 2Li20
(c) 2Al + 3Cl2—–> 2AlCl3
(d) 4K + O2 —–> 2K2O

17.Give two examples each of the metals that are good conductors and poor conductors of heat respectively.
Answer: Good conductors of heat are copper and silver. Poor conductors of heat are lead and mercury.

18. Name-one metal and one non-metal that exist in liquid state at room temperature. Also name two metals having melting point less than 310 K (37 °C).
Answer: Metal in liquid state is mercury, non-metal in liquid state is bromine.
Gallium (Ga) and Cesium (Cs) have melting point below 310 K.

19. An alkali metal A gives a compound B (molecular mass = 40) on reacting with water. The compound B gives a soluble compound C on treatment with aluminium oxide. Identify A, B and C and give the reaction involved.
Answer:
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-6 (2)
‘C’ is sodium meta aluminate, soluble in water.

20. Give the reaction involved during extraction of zinc from its ore by
(a) roasting of zinc ore.
(b) calcination of zinc ore.
Answer:
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-4

21. An element forms an oxide, A2Os which is acidic in nature. Identify A as a metal or non-metal.
Answer: A is non-metal as non-metallic oxides are acidic in nature.

Long Answer Type Questions
22. A non-metal A which is the largest constituent of air, when heated with H2 in 1 : 3 ratio in the presence of catalyst (Fe) gives a gas B. On heating with O2, it gives an oxide C. If this oxide is passed into water in the presence of air, it gives an acid D which acts as a strong oxidising agent.
(a) Identify A, B, C and D.
(b) To which group of periodic table does this non-metal belong?
Answer:
(a) N2 is largest constituent of air, when heated with H2 in the ratio of 1 : 3 .
in the presence of catalyst (Fe) gives a gas NH3(B).
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-5
Nitrogen reacts with oxygen on heating to form nitrogen monoxide ‘C’, which gets oxidised in the presence of O2 to nitrogen dioxide. Nitrogen dioxide dissolves in water in the presence of oxygen to form nitric acid which is an oxidising agent.
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-6
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-7 (2)
‘A’ is N2, ‘B’ is NH3, ‘C’ is NO and ‘D’ is HNO3.
(b) Group 15

23. Explain the following:
(a) Reactivity of A1 decreases if it is dipped in HNO3.
(b) Carbon cannot reduce the oxides of Na or Mg.
(c) NaCl is not a conductor of electricity in solid state whereas it does conduct electricity in aqueous solution as well as in molten state.
(d) Iron articles are galvanised.
(e) Metals like Na, K, Ca and Mg are never found in their free state in nature.
Answer:
(a) It is due to the formation of oxide layer on its surface.
(b) It is because Na or Mg are strong reducing agents, therefore, carbon cannot reduce their oxides.
(c) NaCl does not conduct electricity in solid state as it does not have free ions to move in solid state but in aqueous solution and in molten states ions are free to move.
(d) Iron articles are galvanised to protect them from rusting.
(e) It is because these metals are highly reactive and occur in the form of their compounds.

24.An element A burns with golden flame in air. It reacts with another element B, atomic number 17 to give a product C. An aqueous solution of product C on electrolysis gives a compound D and liberates hydrogen. Identify A, B, C and D. Also write down the equations for the reactions involved, HOTS;
Answer: A is sodium as it burns with golden flame in air.
‘B’ (17) has electronic configuration 2, 8, 7 so ‘B’ is chlorine
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-7
A is Na, ‘B’ is Cl2 , ‘C’ is NaCl and ‘D’ is NaOH.

25.Give the steps involved in the extraction of metals of low and medium reactivity from their respective sulphide ores.
Answer:
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-8

Metal sulphide like HgS reacts with 02 to form mercuric oxide and sulphur dioxide. Mercuric oxide is unstable changes to Hg(l) which can be refined by distillation.
2HgS 4- 3O2 —–> 2HgO + 2SO2
HgS + 2HgO —–> 3Hg + SO2
Sulphide ore like Zn, on roasting (in presence of O2 ) gives metal oxide which on reduction with metal sulphide (ZnS) or suitable reducing agent gives metal which is refined by electrolyte refining.
2ZnS + 3O2 —–> 2ZnO + 2SO2
2ZnO + ZnS —–> 3Zn + SO2
Alternative method of reduction :
ZnO + C —–> Zn + CO
Pure zinc is obtained by electrolytic refining.

26.Of the three metals X, Y and Z, X reacts with cold water, Y with hot water and Z with steam only. Identify X, Y and Z and also arrange them in order of increasing reactivity.
Answer: X’ is sodium or potassium metal.
2Na(s) + 2HsO(l) —–> 2NaOH(aq) + H2(g)
‘X’               ‘cold’
Or
2K(s) + 2H2O(l) —–> 2KOH(aq) + H2(g)
‘X’             ‘cold’
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-9
Fe < Mg < Na < K is an increasing order of reactivity.

27.Two ores A and B were taken. On heating, ore A gives CO2 whereas, ore B gives SO2 . What steps will you take to convert them into metals ?
Answer:Since ore ‘A’ gives CO2 and ore ‘B’ gives SO2 . Therefore, A is metal carbonate ore and ‘B’ is metal sulphide ore.
Metal carbonate on heating gives ‘MO’.
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-10
‘MO’, on reduction with coke gives metal and carbon monoxide.
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-11
Metal ‘M’ is obtained which can be purified by electrolytic refining.
Metal sulphide is heated in presence of oxygen to form metal oxide and S02.
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-12
Metal sulphide reacts with metal oxide to form impure metal and S02.
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-13
MO can also be reduced with carbon to form metal. The metal ‘M’ from ore ‘B’ is obtained.
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-14

28.Impure metal is purified by electrolytic refining
(i) Given below are steps for extraction of copper from its ore. Write the reaction involved.
(a) Roasting of copper (I) sulphide
(b) Reduction of copper (I) oxide with copper (I) sulphide
(c) Electrolytic refining
(ii) Draw the neat and labelled diagram for electrolytic refining of copper.
Answer:
(i)
(a)  2CU2S(S) + 3O2(g) ——–> 2Cu2O(s) + 2SO2(g)
(b)  2CU2O(S) + Cu2S(s) ——–> 6CU(s) + SO2(g)
ncert-exemplar-class-10-science-chapter-3-metals-and-non-metals-15

NCERT Exemplar Solutions

We hope the NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 3 Metals And Non-Metals help you. If you have any query regarding NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 3 Metals And Non-Metals, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

The post NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 3 Metals And Non-Metals appeared first on Learn CBSE.

NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions And Equations

0
0

NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions And Equations are part of NCERT Exemplar Class 10 Science. Here we have given NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions And Equations.

NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions And Equation

Short Answer Type Questions

1.Write the balanced chemical equations for the following reactions and identify the type of reaction in each case.
(a) Thermit reaction, iron (III) oxide reacts with aluminium and gives molten iron and aluminium oxide.
(b) Magnesium ribbon is burnt in an atmosphere of nitrogen gas to form solid magnesium nitride.
(c) Chlorine gas is passed in an aqueous potassium iodide solution to form potassium chloride solution and solid iodine.
(d) Ethanol is burnt in air to form carbon dioxide, water and releases heat.
Ans.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-1

2.A solution of potassium chloride when mixed with silver nitrate solution, an insoluble white substance is formed. Write the chemical reaction involved and also mention the type of the chemical reaction.
Ans.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-2
It is a double displacement reaction. It is also a precipitation reaction as AgCl is a white precipitate.

3.Write the balanced chemical equations for the following reactions.
(a)Sodium carbonate on reaction with hydrochloric acid in equal molar concentrations gives sodium chloride and sodium hydrogen-carbonate.
(b)Sodium hydrogencarbonate on reaction with hydrochloric acid gives sodium chloride, water and liberates carbon dioxide.
(c)Copper sulphate on treatment with potassium iodide precipitates cuprous iodide (Cu_{ 2 }{ I }_{ 2 }), liberates iodine gas and also forms potassium sulphate.
Ans.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-3

4.Why do fireflies glow at night?
Ans. It is because protein present in fireflies undergoes oxidation in presence of air and an enzyme. This chemical reaction involves emission of visible light. Therefore, fireflies glow at night.

5.Grapes hanging on the plant do not ferment but after being plucked from the plant can be fermented. Under what conditions do these grapes ferment? Is it a chemical or a physical change?
Ans. Grapes when attached to plants are living and therefore they have their immune system due to which they cannot get fermented. When microbes attack plucked grapes in absence of air, they undergo fermentation to form alcohol. This is a chemical process.

6.During the reaction of some metals with dilute hydrochloric acid, following observations were made.
(a) Silver metal does not show any change.
(b) The temperature of the reaction mixture rises when aluminium (Al) is added.
(c) The reaction of sodium metal is found to be highly explosive.
(d) Some bubbles of a gas are seen when lead (Pb) is reacted with the acid. Explain these observations giving suitable reasons.
Ans. (a) It is because silver is less reactive than hydrogen. It cannot displace hydrogen from dilute acid.
(b) It is because the reaction is exothermic.
(c) It is because sodium is highly reactive and forms hydrogen gas in the presence of moisture (H_{ 2 }O) which catches fire as the reaction is highly exothermic and H_{ 2 } is highly inflammable.
(d) It is due to formation of hydrogen gas. The reaction becomes slow after some time as PbCl_{ 2 }(s) covers Pb metal.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-30

7.A substance X, which is an oxide of a group 2 element, is used intensively in the cement industry. This element is present in bones also. On treatment with water, it forms a solution which turns red litmus blue. Identify X and also write the chemical reactions involved.
Ans.The substance ‘X’ is calcium oxide (CaO), element is calcium. Calcium oxide is used in cement industry. Calcium is present in bones in form of calcium phosphate.
Calcium oxide dissolves in water forming alkali which turns red litmus blue. CaO(s)+
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-4

8.Why do we store silver chloride in dark coloured bottles?
Ans.It is because silver chloride decomposes to silver and chlorine gas in presence of sunlight.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-5

9.A magnesium ribbon is burnt in oxygen to give a white compound X accompanied by emission of light. If the burning ribbon is now placed in an atmosphere of nitrogen, it continues to burn and forms a compound Y.
(а)Write the chemical formulae of X and Y.
(b)Write a balanced chemical equation, when X is dissolved in water.
Ans.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-6

10.A silver article generally turns black when kept in the open for a few days. The article when rubbed with toothpaste again starts shining.
(a) Why do silver articles turn black when kept in the open for a few days? Name the phenomenon involved.
(b) Name the black substance formed and give its chemical formula.
Ans.(a) Silver reacts with { H }_{ 2 }S gas present in atmosphere to form a black compound { Ag }_{ 2 }S (silver sulphide) on its surface. This phenomenon is called corrosion.
(b) { Ag }_{ 2 }S(silver sulphide) is a black coloured solid.

11.Write the balanced chemical equation for the following equations for the following reaction and identify the type of reaction in each case.
(a)Nitrogen gas is treated with hydrogen gas in the presence of a catalyst at 773 K to form ammonia gas.
(b)Sodium hydroxide solution is treated with acetic acid to form sodium acetate and water.
(c)Ethanol is warmed with ethanoic acid to form ethyl acetate in presence of cone. { H }_{ 2 }SO_{ 4 } .
(d)Ethene is burnt in presence of oxygen to form carbon dioxide, water and releases heat and light.
Ans.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-7

12.Complete the missing components/variables given as x and y in the following reactions :
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-8
Ans.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-9
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-10

13.Which among the following changes are exothermic or endothermic in nature?
Ans.(a)Decomposition of ferrous sulphate
(b)Dilution of sulphuric acid
(c)Dissolution of sodium hydroxide in water
(d)Dissolution of ammonium chloride in water Ans. (a) It is endothermic reaction.
(b)It is exothermic process.
(c)It is exothermic process.
(d)It is endothermic process.

14. Identify the reducing agent in the following reactions :
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-11
Ans.(a)HN_{ 3 } is reducing agent.
(b)F_{ 2 } is reducing agent.
(c)CO (Carbon monoxide) is reducing agent.
(d)H_{ 2 } is reducing agent.

15.Identify the oxidising agent (oxidant) in the following reactions :
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-12
Ans.(a){ Pb }_{ 3 }O_{ 4 } (Red lead). It is also called Sindur used by married ladies. It is an oxidant (oxidising agent).
(b)O_{ 2 } is oxidising agent.
(c)CuSO_{ 4 } is oxidising agent.
(d){ V }_{ 2 }O_{ 5 } is oxidising agent.
(e)H_{ 2 }O is oxidising agent.
(f)CuO  is oxidising agent.

16.Ferrous sulphate decomposes with the evolution of gas having a characteristic order of burning sulphur. Write the chemical reaction involved and identify the type of reaction.
Ans.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-13
It is decomposition reaction.

17.Which among the following are physical or chemical changes
(a)Evaporation of petrol.
(b)Burning of liquefied petroleum gas (LPG).
(c)Heating of an iron rod to red hot.
(d)Curdling of milk.
(e)Sublimation of solid ammonium chloride
Ans.(a)Physical change
(b)Chemical change
(c)Physical change
(d)Chemical change
(e)Physical change

18.Write a balanced chemical equation for each of the following reactions and also classify them.
(a)Lead acetate solution is treated with dilute hydrochloric acid to form lead chloride and acetic acid solution.
(b)A piece of sodium metal is added to absolute ethanol to form sodium ethoxide and hydrogen gas.
(c)Iron (III) oxide on heating with carbon monoxide reacts to form solid iron and liberates carbon dioxide gas.
(d)Hydrogen sulphide gas reacts with oxygen gas to form solid sulphur and liquid water.
Ans.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-14

19.Balance the following chemical equations arid identify the type of chemical reaction:
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-15
Ans.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-16

20.Zinc liberates hydrogen gas when reacted with dilute hydrochloric acid, whereas copper does not. Explain why?
Ans.Zinc is more reactive than hydrogen whereas copper is less reactive than hydrogen. Therefore, Zn displaces hydrogen from dil.HCl whereas copper does not
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-17

21.On heating blue coloured powder of copper (II) nitrate in boiling tube, copper oxide (black), oxygen gas and a brown gas ‘X’ is formed.
(a)Write a balanced chemical equation of the reaction.
(b)Identify the brown gas ‘X’ evolved.
(c)Identify the type of reaction.
(d)What could be the pH range of aqueous solution of the gas ‘X’?
Ans.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-18
(b) The brown gas ‘X,’ is nitrogen dioxide (NO_{ 2 }).
(c) The reaction is a thermal decomposition reaction.
(d) The gas ‘X’ is acidic in nature because it is a non-metallic oxide. Its aqueous solution has pH less than 7.

22.Give the characteristic tests for the following gases.
(a) CO_{ 2 } (b) SO_{ 2 } (c) O_{ 2 } (d) H_{ 2 }
Ans.(a)Pass the gas through limewater. Limewater turns milky which confirms the presence of CO_{ 2 }.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-31
Limewater Carbon dioxide Calcium carbonate Water
(b) Pass the gas through acidified potassium dichromate solution (orange in colour). The solution will become green in colour due to formation of Cr_{ 2 }(SO_{ 4 })_{ 3 }. It is a redox reaction. Acidified  { K }_{ 2 }Cr_{ 2 }O_{ 7 } is oxidising agent whereas SO_{ 2 } is reducing agent.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-19
Alternative:
Pass the gas through acidified potassium permanganate solution (pink/purple in r colour). It will become colourless because SO_{ 2 } reduces KMnO_{ 4 } to Mn_{ 2 }+ ion which is colourless. It is a redox reaction. Acidified KMnO_{ 4 } is an oxidising agent.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-20
(c) Bring a candle near oxygen gas. The intensity of candle flame is increased, it shows the presence of oxygen gas which is a supporter of combustion.
(d) Bring a burning matchstick near hydrogen gas. The gas will burn explosively ‘ with a pop sound. It confirms the presence of hydrogen.

23.What happens when a piece of
(a)zinc metal is added to copper sulphate solution?
(b)aluminium metal is added to dilute hydrochloric acid?
(c)silver metal is added to copper sulphate solution? Also, write the balanced chemical equation if the reaction occurs.
Ans.(a)The solution will become colourless due to formation of zinc sulphate and reddish brown
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-21
(b)aluminium chloride solution will be formed.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-22
(c) No reaction will take place because silver is less reactive than copper, it cannot displace copper from copper sulphate.

24.What happens when zinc granules are treated with dilute solutions of H_{ 2 }SO_{ 4 }, HCl, HNO_{ 3 }, NaCl and NaOH? Also write the chemical equations if reaction, occurs.
Ans.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-23

25.On adding a drop of barium chloride solution to an aqueous solution of sodium sulphite, white precipitate is obtained.
(a)Write a balanced chemical equation of the reaction involved.
(b)What other name can be given to this precipitation reaction?
(c)On adding dilute hydrochloric acid to the reaction mixture, white precipitate disappears. Why?
Ans.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-24
(b)It is also called double displacement reaction.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-25
It is because barium sulphite reacts with HC1 to form barium chloride which is soluble in water and liberates SO_{ 2 }(g).

26.You are provided with two containers made up of (A) copper and (B) aluminium. You are also provided with solutions of (a) dilute HCl (b) dilute HNO_{ 3 }(c) ZnCl2 and (d) H20. In which of the above containers these solutions can be kept?
Ans.A. When solutions are kept in copper container-
(a)Dilute HC1: No reaction takes place as copper is less reactive than hydrogen. Therefore, dil. HC1 can be kept in copper container.
(b)Dilute HNOs: Copper will react with dil. HNOs as it is an oxidising agent and will form copper nitrate and nitrogen monoxide gas.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-chapter-1-chemical-reactions-and-equations-26
Therefore, HNO_{ 3 }(dil.) cannot be kept in copper container.
(c) ZnCl_{ 2 }: No reaction takes place because copper is less reactive than Zn, therefore ZnCl_{ 2 } can be kept in copper container.
(d) H_{ 2 }O : NO reaction takes place because copper is less reactive than hydrogen. Therefore, water can be kept in copper container.
Thus, dil. HCl, ZnCl_{ 2 } and  H_{ 2 }O  can be kept in copper container whereas dil. HNO_{ 3 } cannot be kept in it.
B.When solutions are kept in aluminium container-
(a)Dilute HCl: Aluminium reacts with dil. HCl to form aluminium chloride . and hydrogen gas is formed.
2Al(s)+6Hcl(dil.)\longrightarrow 2AlCl_{ 3 }(aq.)+3H_{ 2 }(g)
So, dil. HCl cannot be kept in aluminium container.
(b)Dilute HNO_{ 3 }: Aluminium gets oxidised by HNO_{ 3 } to form a layer of aluminium oxide which does not react further therefore dil. HNO_{ 3 }can be kept in aluminium container.
(c) ZnCl_{ 2 }: It reacts with ‘AT to form aluminium chloride and zinc metal will get deposited.
3ZnCl_{ 2 }+2Al\longrightarrow 2AlCl_{ 3 }+3Zn
Therefore, Zinc chloride cannot be stored in aluminium container.
(d) H_{ 2 }O{ 2 } : It can he stored in aluminium container because aluminium does not react with cold as well as hot water.
A1 reacts with steam to form aluminium oxide and hydrogen
2Al(s)+3H_{ 2 }O(g)\longrightarrow Al_{ 2 }O_{ 3 }(s)+3H_{ 2 }( g)
Thus.dil. HNO_{ 3 } and  H_{ 2 }O  can be kept in aluminium container whereas dil. HCl and ZnCl_{ 2 } solution cannot be stored in it.

NCERT Exemplar Solutions

We hope the NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions And Equations help you. If you have any query regarding NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions And Equations, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

The post NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions And Equations appeared first on Learn CBSE.

NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds

0
0

NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds are part of NCERT Exemplar Class 10 Science. Here we have given NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds.

NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds

Short Answer Questions

Question.1 Draw the electron dot structure of ethyne and also draw its structural formula.
Answer.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-1

Question.2 Write the names of the following compounds.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-2
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-3
Answer.
(a) Pentanoic acid (b) 1-Butyne
(c) Heptanal (d) 1-Pentanol

Question.3 Identify and name the functional groups present in the following compounds.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-4
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-5
Answer.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-6

Question.4 A compound X is formed by the reaction of a carboxylic acid C2H4O2 and an alcohol in presence of a few drops of H2SO4. The alcohol on oxidation with alkaline KMnO4 followed by acidification gives the same carboxylic acid as used in this reaction. Give the names and structures of
(a) carboxylic acid, (6) alcohol and (c) the compound X. Also write the
reaction.
Answer.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-7
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-8

Question.5 Why detergents are better cleansing agents than soaps? Explain.
Answer. It is because detergents form lot of lather even with hard water.
Hard water contains Ca2+ and Mg2+ ions which react with soap to form insoluble salts of calcium and magnesium called scum and soap goes waste. Detergents do not form insoluble compounds with  Ca2+ and Mg2+ ions, therefore, these are more effective.

Question.6 Intake of small quantity of methanol can be lethal. Comment.
Answer. Methanol is oxidised to methanal in liver.’ Methanal is highly reactive and good reducing agent. It causes protoplasm to coagulate. It also affects optic nerve and leads to blindness.

Question.7 A gas is evolved when ethanol reacts with sodium. Name the gas evolved and also write the balanced chemical equation of the reaction involved.
Answer. Hydrogen gas is evolved.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-9

Question.8 Catenation is the ability of an atom to form bonds with other atoms of the same element. It is exhibited by both carbon and silicon. Compare the ability of catenation of the two elements. Give reasons.
Answer. Carbon shows catenation to large extent as compared to silicon as well as any other element due to smaller size of carbon. C—C bond is stronger than Si-Si bond because Si is larger in size, forms wea’ker bond.

Question.9 Match the reactions given in Column (A) with the names given in Column (B).
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-10
Answer.
(a) – (iv) is esterification reaction because ester is being formed from carboxylic acid and alcohol.
(b) – (i) is addition reaction as hydrogen is being added.
(c) – (ii) is substitution reaction because hydrogen of methane is being substituted by
chlorine atom.
(d) – (iii) is neutralisation reaction because acetic acid reacts with sodium hydroxide to form salt and water.

Question.10 What is the role of metal or reagents written on arrows in the given chemical reactions?
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-11
Answer.
(a) Ni is used as a catalyst.
(b) Cone. H2SO4 acts as a dehydrating agent.
(c) Alkaline KMnO4 is an oxidising agent.

Long Answer Questions

Question.11 (a) Write the formula and draw electron dot structure of carbon tetrachloride.
(b) What is saponification? Write the reaction involved in this process.
Answer.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-12

Question.12 A compound ‘C’ (molecular formula, C2H4O2) reacts with Na-metal to form a compound ‘R’ and evolves a gas which burns with a pop sound. Compound ‘C’ on treatment with an alcohol ‘A’ in presence of an acid forms a sweet smelling compound ‘S’ (molecular formulaC3H6O2). On addition of NaOH to ‘C’, it also gives ‘R’ and water. ‘S’ on treatment with NaOH solution gives back ‘R’ and ‘A’.
Identify ‘C’, ‘R’, ‘A’, ‘S’ and write down the reactions involved.
Answer.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-13

Question.13 How would you bring about the following conversions? Name the process and write the reaction involved.
(a) Ethanol to ethene
(b) Propanol to propanoic acid
Answer.
ncert-exemplar-problems-for-class-10-science-carbon-and-its-compounds-14

NCERT Exemplar Solutions

We hope the NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds help you. If you have any query regarding NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

The post NCERT Exemplar Class 10 Science Chapter 4 Carbon and its Compounds appeared first on Learn CBSE.

CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन

0
0

CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन

भाषा की संरचना में वाक्यों का महत्त्वपूर्ण योगदान होता है। वाक्य भाषा की महत्त्वपूर्ण इकाई हैं। वाक्यों की शुद्धता के बिना भाषा की शुद्धता की कल्पना करना भी कठिन है। दूसरे शब्दों में वाक्यों की शुद्धता पर ही भाषा की संरचना निर्भर करती है। लिखित भाषा की शुद्धता हेतु व्याकरण के नियमानुसार वाक्य संरचना शुद्ध होनी चाहिए। वाक्यों को शुद्ध रूप में लिखने के लिए वर्ण, शब्द, वाक्य आदि के प्रयोग के कुछ निश्चित नियम होते हैं जिनके प्रयोग से भाषा शुद्ध बनती है। व्याकरण के नियमों का प्रयोग करते हुए वाक्य संरचना में दो बातों पर विशेष ध्यान देना चाहिए –

(क) वाक्य में प्रयुक्त पद अपने निश्चित स्थान पर ही प्रयोग किए जाने चाहिए।
(ख) वाक्य में प्रयुक्त पदों का परस्पर संबंध स्पष्ट करना अर्थात् अन्विति पर ध्यान देना चाहिए।

अशुद्धि शोधन के कुछ उदाहरण –

(क) संज्ञा संबंधी अशुद्धियाँ-संज्ञा के अनावश्यक प्रयोग कर देने के कारण वाक्य में शिथिलता तथा भाषा में अशुद्धता आ जाती है।
उदाहरण –
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 1

(ख) सर्वनाम संबंधी अशुद्धियाँ-संज्ञा की तरह मनुष्य सर्वनाम में भी पुरुष, लिंग, वचन आदि का अनुचित प्रयोग कर देते हैं जिससे वाक्य अशुद्ध हो जाता है।
उदाहरण –
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 2

(ग) विशेषण संबंधी अशुद्धियाँ-संज्ञा और सर्वनाम की तरह विशेषण के अनावश्यक प्रयोग से वाक्य में अशुद्धियाँ आ जाती हैं।
उदाहरण –
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 3
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 4

(घ) क्रिया संबंधी अशुद्धियाँ-क्रियाओं का प्रयोग करते समय वाक्य में बहुत-सी अशुद्धियाँ हो जाती हैं, जिससे वाक्य
उदाहरण –
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 5

(ङ) लिंग और वचन संबंधी अशुद्धियाँ लिंग और वचन की अशुद्धि से बचने के लिए मेल का ज्ञान आवश्यक है।
उदाहरण –
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 6
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 7

(च) कारक संबंधी अशुद्धियाँ-कारक चिह्नों का प्रयोग करने से वाक्य में प्रायः अशुद्धियाँ आ जाती हैं, जिससे वाक्य प्रयोग अटपटा-सा लगने लगता है।
उदाहरण –
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 8
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 9

(छ) क्रम संबंधी अशुद्धियाँ-कभी-कभी व्यक्ति क्रम संबंधी अशुद्धियाँ कर देते हैं।
उदाहरण –
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 10

(ज) मुहावरे संबंधी अशुद्धियाँ-मुहावरे के अशुद्ध प्रयोग से अर्थ का अनर्थ हो जाता है।
उदाहरण –
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 11

(झ) विराम चिह्नों संबंधी अशुद्धियाँ-विराम चिह्न का सही प्रयोग न होने पर कुछ का कुछ भाव व्यक्त हो जाता है।
उदाहरण –
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 12

(ञ) स्वर या मात्रा संबंधी त्रुटियाँ–इनमें शब्द में स्वर या मात्रा का गलत प्रयोग कर दिया जाता है।
उदाहरण –
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 13
(ट) व्यंजन संबंधी अशुद्धियाँ-सही व्यंजन का प्रयोग न करने से वाक्य अशुद्ध हो जाते हैं।
उदाहरण –
CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन - 14

आओ देखें कितना सीखा

प्रश्न 1.
निम्नलिखित वाक्यों को शुद्ध करते हुए दुबारा लिखिए

  1. हम पाठ याद कर लिया है।
  2. उसका पागल हाथी हो गया है।
  3. इन्होंने इस साल कई कहानियाँ लिखा है।
  4. अधिकारी ने हस्ताक्षर कर दिया।
  5. दूध से चमकते कपड़े ये किसके हैं ?
  6. इस पुस्तक का मूल्य केवल दस रुपये मात्र है।
  7. पिता कहा कि अपना काम स्वयं किया करो।
  8. खरगोश को काटकर गाजर खिलाओ।
  9. साहित्य और जीवन में घोर संबंध है।
  10. उसके पास दुनियाभर की समाचार है।
  11. वह कलाकार आदमी है।
  12. बाल्मीकि ने ‘रामायन’ की रचना की।
  13. मैं प्रतिदिन ताजे सब्जियाँ लाता हूँ।
  14. हमें प्रातः काल के समय व्यायाम करना चाहिए।
  15. बाढ़ फ़सल तबाह कर दी।
  16. मुझे एक गीतों वाली पुस्तक चाहिए।
  17. यह पुस्तक मैंने पढ़ा है।
  18. कृपया अगले सोमवार को मेरे घर आने की कृपा करें।
  19. यहाँ प्रत्येक रविवार के दिन हाट लगती है।
  20. रमन गुस्से में कलम फेंक दिया।
  21. यहाँ ताजा भैंस का दूध मिलता है।
  22. मैं आपका उपकार आजन्म नहीं भूलूँगा।
  23. आज आप यहीं रुको और खाना खाओ।
  24. अब तुम तुम्हारे घर जाओ।
  25. वर्षा के कारण गलियों में पानी बह रहे हैं।
  26. किसान के खेत में अनेकों प्रकार के फूल उगे थे।
  27. मेरे मित्र ने अपनी माता को पत्र लिखी।
  28. यहाँ किसान सब्जियाँ बोते है।
  29. वह मेरे को बुला रहा था।
  30. वह लोग तीन साल से यहीं रहते हैं।
  31. उसने अपने जन्म दिन पर अनेको लोगों को बुलवाया।
  32. आजकल आपका दर्शन नहीं हो रहा है।
  33. राम, लक्ष्मण और सीता वन को गईं।
  34. राष्ट्रपति ध्वजारोहण कर दिया होगा।
  35. गांधी जी का देश सदा आभारी रहेगा।
  36. मोहिनी बाज़ार से वापस लौट आई।
  37. मेरे को अगले साल अमेरिका जाना है।
  38. मेरे को तुम्हारे पिता जी से मिलना है।
  39. आज तो बड़े जोर की हवा बह रहा है।
  40. मैं गिटार बजाना सीख लिया है।
  41. आप अगली दुकान से पुराने नोट फटे बदल सकते
  42. एक गरम चाय का प्याला लाना।
  43. कम तौलते हुए पकड़े जाने पर उस पर घड़ों पानी गिर गया।
  44. दोपहर दो बजे रोगी का प्राण निकल गया।
  45. किसान की ताजी सब्जियाँ हाथ-हाथ बिक गईं।
  46. आपको गांधी जी की जीवनी अवश्य पढ़ना चाहिए।
  47. वे लोग आज मीटिंग में ज़रूर आएगा।
  48. दुखदायी बातें जल्दी से जल्दी भुला देनी चाहिए।
  49. वह शोकग्रस्त आदमी हो गया है।
  50. इस गीतकार ने अनेकों गीत की रचना की है।
  51. मेरे को केवल यही पुस्तक चाहिए।
  52. क्या आप चाय पिओगे।
  53. आज तो मेरे पास केवल एक हज़ार रुपए मात्र है।
  54. बालक को थाली में रखकर खाना खिलाओ।
  55. हल्कू के खेत में जंगली जानवर घुस आईं।
  56. देखते ही देखते अप्रैल भी आ पड़ी।
  57. पाँच साल बाद अब वह फिर से पढ़ना मागता है।
  58. बड़े भाई साहब आप चाय पी लो।
  59. वह कई बार श्रीनगर जा आया है।
  60. इन दिनों में मज़दूर क्या बना रहा है।
  61. हमें हमारा काम स्वयं करना चाहिए।
  62. इस चाय में कौन गिर गया है?
  63. तुम्हारे को ऐसी बातें करना शोभा नहीं देता है।
  64. तुम्हारा चाचा जी पिछले महीने मिले थे।
  65. तुम्हारा भेजा उपहार मिला, आपका धन्यवाद।
  66. ताजमहल एक विचित्र इमारत है।
  67. शिवकुमार पटेल उर्फ ददुआ विख्यात डाकू था।
  68. हाथी की दाहड़ सुनकर जानवर सजग हो उठे।
  69. विद्यालय सड़क के बाँया ओर है।
  70. हर काम अपने समय पर करना चाहिए।
  71. सुमन अत्यंत सुंदर तरणी है।
  72. हमें प्रभु के चरन-कमल में ध्यान लगाना चाहिए।
  73. ईश्वर बिन-बंधु कहलाते है।
  74. इस दीप पर अनेक आदिवासी रहते है।
  75. परिश्रमी अपने क्रम में लीन रहते है।
  76. भगवान राम का कूल ऊँचा था।
  77. राजा के प्रसाद में आग लग गई।
  78. इस कार्य को अवलंब शुरू कर देना चाहिए।
  79. गोपाल जी ही हमारे आगामी नेता है।
  80. सुखिया का पिता में प्रसाद लेने मंदिर में गया था।

उत्तर

  1. हमने पाठ याद कर लिया है।
  2. उसका हाथी पागल हो गया है।
  3. इन्होंने इस साल कई कहानियाँ लिखी हैं।
  4. अधिकारी ने हस्ताक्षर कर दिए हैं।
  5. दूध से चमकते ये कपड़े किसके हैं।
  6. इस पुस्तक का मूल्य केवल दस रुपए है।
    अथवा
    इस पुस्तक का मूल्य दस रुपए मात्र हैं।
  7. पिता ने कहा कि अपना काम स्वयं किया करो।
  8. गाजर काटकर खरगोश को खिलाओ।
  9. साहित्य और जीवन में घनिष्ठ संबंध है।
  10. उसके पास दुनिया भर के समाचार हैं।
  11. वह आदमी कलाकार है।
  12. वाल्मीकि ने रामायण की रचना की।
  13. मैं प्रतिदिन ताजी सब्जियाँ लाता हूँ।
  14. हमें प्रातःकाल व्यायाम करना चाहिए।
  15. बाढ़ ने फ़सल तबाह कर दिया।
  16. मुझे गीतों वाली एक पुस्तक चाहिए।
  17. यह पुस्तक मैंने पढ़ी है।
  18. 18. कृपया अगले सोमवार को मेरे घर आएँ।
    अथवा
    अगले सोमवार को मेरे घर आने की कृपा करें।
  19. यहाँ प्रत्येक रविवार को हाट लगती है।
  20. रमन ने गुस्से में कलम फेंक दिया।
  21. यहाँ भैंस का ताजा दूध मिलता है।
  22. मैं आपका उपकार आजीवन नहीं भूलूँगा।
  23. आप यहीं रुकें और खाना खाएँ।
  24. अब तुम अपने घर जाओ।
  25. वर्षा के कारण गलियों में पानी बह रहा है।
  26. किसान के खेत में अनेक प्रकार के फूल उगे थे।
  27. मेरे मित्र ने अपनी माता जी को पत्र लिखा।
  28. यहाँ किसान सब्जियाँ उगाते हैं।
  29. वह मुझे बुला रहा था।
  30. वे लोग तीन साल से यहीं रहते हैं।
  31. उसने अपने जन्म-दिन पर अनेक लोगों को बुलाया।
  32. आजकल आपके दर्शन नहीं हो रहे हैं।
  33. राम, लक्ष्मण और सीता वन को गए।
  34. राष्ट्रपति ने ध्वजारोहण कर दिया होगा।
  35. देश गांधी जी का सदा आभारी होगा।
  36. 36. मोहिनी बाज़ार से लौट आई है।
    अथवा
    मोहिनी बाज़ार से वापस आ गई है।
  37. मुझे अगले साल अमेरिका जाना है।
  38. मुझे तुम्हारे पिता जी से मिलना है।
  39. आज तो बड़े ज़ोर की हवा बह रही है।
  40. मैंने गिटार बजाना सीख लिया है।
  41. आप अगली दुकान से फटे-पुराने नोट बदल सकते
  42. एक प्याला गरम चाय लाना।
  43. कम तौलते हुए पकड़े जाने पर उस पर घड़ों पानी पड़ गया।
  44. दोपहर दो बजे रोगी के प्राण निकल गए।
  45. किसान की ताजी सब्जियाँ हाथो-हाथ बिक गईं।
  46. आपको गांधी जी की जीवनी अवश्य पढ़नी चाहिए।
  47. वे लोग आज मीटिंग में ज़रूर आएँगे।
  48. दुखदायी बातें जल्दी से जल्दी भूल जाना चाहिए।
  49. वह आदमी शोकग्रस्त हो गया है।
  50. इस गीतकार ने अनेक गीतों की रचना की है।
  51. मुझे यही पुस्तक चाहिए।
  52. क्या आप चाय पिएँगे।
  53. आज तो मेरे पास केवल एक हज़ार रुपये हैं।
  54. थाली में खाना रखकर बालक को खिलाओ।
  55. हल्कू के खेत में जंगली जानवर घुस आए।
  56. देखते ही देखते अप्रैल भी आ पड़ा।
  57. पाँच साल बाद अब वह फिर से पढ़ना चाहता है। ।
  58. बड़े भाई साहब, आप चाय पी लीजिए।
  59. वह कई बार श्रीनगर हो आया है।
  60. इन दिनों ये मज़दूर क्या बना रहे हैं?
  61. हमें अपना काम स्वयं करना चाहिए।
  62. इस चाय में क्या गिरा है?
  63. तुम्हें ऐसी बातें करना शोभा नहीं देता है।
  64. तुम्हारे चाचा जी पिछले महीने मिले थे।
  65. तुम्हारा भेजा उपहार मिला, तुम्हारा धन्यवाद।
  66. ताजमहल एक अद्भुत इमारत है।
  67. शिवकुमार पटेल उर्फ ददुआ कुख्यात डाकू था।
  68. हाथी की चिंघाड़ सुनकर जानवर सजग हो उठे। ।
  69. विद्यालय सड़क की बाँईं ओर है।
  70. हर काम नियत समय पर करना चाहिए।
  71. सुमन अत्यंत सुंदर तरुणी है।
  72. हमें प्रभु के चरण कमल में ध्यान लगाना चाहिए।
  73. ईश्वर दीन-बंधु कहलाते हैं।
  74. इस द्वीप पर अनेक आदिवासी रहते हैं।
  75. परिश्रमी अपने कर्म में लीन रहते हैं।
  76. भगवान राम का कुल ऊँचा था।
  77. राजा के प्रसाद में आग लग गई।
  78. इस कार्य को अविलंब शुरू कर देना चाहिए।
  79. गोपाल जी ही हमारे भावी नेता हैं।
  80. सुखिया का पिता प्रसाद लेने मंदिर में गया था।

NCERT Solutions for Class 10 Hindi

The post CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण अशुद्धि शोधन appeared first on Learn CBSE.

NCERT Solutions For Class 11 English Hornbill We’re Not Afraid to Die…if We Can All Be Together

0
0

Get Free NCERT solutions for Hornbill class 11 Chapter 3 We’re not Afraid to die. English Chapter 3 Class 11 Hornbill NCERT Solutions are extremely helpful while doing homework. Class 11 English Hornbill Chapter 3 NCERT Solutions were prepared by Experienced LearnCBSE.in Teachers. Detailed answers of all the questions in Chapter 3 English We are not Afraid to Die provided in NCERT TextBook.

NCERT Solutions For Class 11 English Hornbill We’re Not Afraid to Die…if We Can All Be Together

We’re Not Afraid to Die QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

We’re Not Afraid to Die – Understanding the Text

Question 1:
List the steps taken by the captain

  1. to protect the ship when rough weather began
  2. to check the flooding of the water in the ship

Answer:

  1. In order to protect the ship from rough weather, the captain decided to slow it down. So he dropped the storm jib and lashed heavy mooring rope in a loop across the stem. Then they double fastened everything and went through
    their life-raft drill.
  2. Larry and Herb started pumping out water. The captain stretched canvas and secured water proof hatch covers across the gaping holes. When the two hand pumps blocked and electric pump short circuited, he found another electric pump, connected it to an out pipe and started it.

Question 2:
Describe the mental condition of the voyages on 4th and 5th January.
Answer:
On January 4, the voyagers felt relieved after 36 hours of continuous pumping out
water. They had their first meal in almost two days. Their respite was short-lived. They faced dangerous situation on January 5. Fear of death loomed large. They were under great mental stress.

Question 3:
Describe the shifts in the narration of the events as indicated in the three sections of the text. Give a subtitle to each section.
Answer:
The first section describes a peaceful journey from Plymouth (England) to 3500 km east of Cape Town (Africa). The narrator is relaxed and full of confidence. As the weather deteriorated, they faced gigantic waves. They took precautions to save themselves and struggle with the disaster. The narration becomes grim. But it exudes the fighting spirit, confidence and strong will power. By the morning of January 6, Wave walker rode out the storm and by evening they sighted He Amsterdam island.
The narrator is now relaxed. Joy, relief and complete confidence are apparent.
The subtitle to each section is—Section 1 – Cheerful Journey, Section 2-Facing the Wave, Section 3-Searching the Island.

We’re Not Afraid to Die – Talking About the Text

Discuss the following questions with your partner.
Question 1:
What difference did you notice between the reaction of the adults and the children when faced with danger?
Answer:
There is a lot of difference between the way in which the adults and the children reacted when faced with danger. The adults felt the stress of the circumstances but prepared themselves to face the dangers. They took sufficient precautions to protect the ship when the rough weather began. They equipped everyone with lifelines, water proof clothes, and life jackets. Larry and Herb worked cheerfully and optimistically for three days continuously to pump out water from the ship. Mary replaced the narrator at the wheel when the deck was smashed, and steered the ship. She also served them meal after two days of struggle against odds. The narrator performed his role as captain with courage, determination, resourcefulness and full responsibility. He undertook repair work and provided apparatus and directions needed to protect the ship. He also helped in steering the ship towards the island. The children suffered silently and patiently. Sue did not want to bother her father with her troubles. Jon acted courageously. He was not afraid to die if all of them perished together.

Question 2:
How does the story suggest the optimism helps to “endure the direst stress”?
Answer:
The story suggests that optimism certainly helps to endure the direst stress. The
behaviour of the four adults during crisis bears it out. Larry Vigil and Herb Seigler were two crewmen. As the mighty waves smashed the deck, water entered the ship through many holes and openings. Right from the evening of January 2, Larry and Herb started pumping out water. They worked continuously, excitedly and feverishly for 36 hours. It was a result of their continuous pumping that they reached the last few centimetres of water on January 4. They remained cheerful and optimistic while facing extremely dangerous situations. The narrator did not lose his courage, hope or presence of mind while facing problems. He did not worry about the loss of equipment. He used whatever was available there. His self confidence and practical knowledge helped them to steer out of storm and reach the lie Amsterdam island. Mary stayed at the wheel for all those crucial hours. She did not lose hope or courage either.

Question 3:
What lessons do we learn from such hazardous experiences when we are face to face with death?
Answer:
Hazardous experiences may bring us face to face with death, but they impart us many important lessons of conduct. Life is not always a bed of roses. We must react to dangers and risks with patience and fortitude. Adversity is the true test of character. The purity of gold is judged by putting it in fire. The hazardous experiences bring out the best in us. Coward persons die many times before their death. Fear is a negative feeling and leads to inactivity and abject surrender to circumstances. Such sailors or soldiers lose the battle against the odds in life. On the other hand, persons with self confidence, courage, resourcefulness and presence of mind face all the dangers boldly and overcome all disasters.
Their sharing and caring attitude inspires others also to face the adverse circumstances boldly and tide over them.

Question 4:
Why do you think people undertake such adventurous expeditions in spite of the risks involved?
Answer:
Man is adventurous by nature. The greater the risk, the more the thrill. The thrill of exploring unknown lands, discovering wealth and beauty lying hidden in far off lands inspires brave hearts to stake their life of rest and repose. Perhaps they value one crowded hour of glory more than a long uneventful life of sloth and inactivity. It is true that sometimes adventures are quite risky and prove fatal. The failures of some persons do not daunt (discourage) the real lovers of adventure. They draw lessons from the shortcomings and errors of others and make fresh attempts with greater zeal. Part of the charm of an adventurous expedition lies in adapting oneself to the circumstances and overcoming the odds. The success of an adventurous expedition brings name, fame and wealth. History books are replete with accounts of famous explorers like Columbus, Vasco da Gama, Captain Cook and Captain Scott.

We’re Not Afraid to Die – Thinking About Language

Question 1:
We have come across words like ‘gale’ and ‘storm’ in the account. Here are some more words for storms: typhoon, cyclone. How many words does your language have for storms?
Answer:
Our language has following words for storms:
aandhi (आँधी) , toofan (नाव), Jhanjavat (झँझावत ) , Chakravat (चक्रवात)

Question 2:
Here are the names of different kinds of vessels that are used to travel on water: yacht, boat, canoe, ship, steamer, schooner. Think of similar words in your language.
Answer:
Similar words for vessels that are used to travel on water are:
Nauka (नौका) , Nava (नाव) ,Pot (पोत), Jahaj (जहाज)

Question 3:
‘Catamaran’ is a kind of boat. Do you know which Indian language this word is derived from? Check the dictionary.
Answer:
The word ‘catamaran’ is derived from Tamil, where it means ‘tied wood’. ‘Catamaran’ is a yacht or other boat with twin hulls in parallel. The dictionary defines it as ‘a fast sailing boat with two hulls’.

Question 4:
Have you heard any boatmen’s songs? What kind of emotions do these songs usually express?
Answer:
Yes. These songs call upon other sailors to awake, arise and set out to the sea to explore its rich wealth. These songs are full of inspiration and provide moral support to the sad and disappointed boatmen.

We’re Not Afraid to Die – Working With Words

Question 1:
The following words used in the text as ship terminology are also commonly used in another sense. In what context would you use the other meaning?

ncert-solutions-for-class-11-english-hornbill-were-not-afraid-to-die-if-we-can-all-be-together-1
Answer:

  1. Knot:
    (a)in string/rope: a joint made by tying together two pieces or ends of string, rope etc. e.g. to tie a knot.
    (b)of hair: a way of twisting hair into a small round shape at the back of the head: e.g. She had her hair in a loose knot.
    (c)In wood: a hard round spot in a piece of wood where there was once a branch.
    (d)Group of people: a small group of people standing close together e.g. Little knots of students had gathered at the gate,
    (e)of muscles: a tight, hard feeling in the stomach, throat etc. caused by nerves, anger, etc.
  2. Stem:
    (a) e.g. I could feel a knot of fear in my throat, serious and often disapproving; expecting somebody to obey you: e.g. His voice was stem.
    (b) serious and difficult: e.g. we faced stem opposition.
  3. Boom:
    (a) In Business/Economy: a sudden increase in trade and economic activity, a period of wealth and success, e.g. a boom in mobile phone sales.
    (b) Popular period, a period when something such as a sport or a type of music suddenly becomes very popular and successful, e.g. The only way to satisfy the cricket boom was to provide more playgrounds.
    (c) Sound, a loud deep sound, e.g. the distant boom of the guns.
    (d) In river/harbour, a floating barrier that is placed across a river or the entrance to a harbour to prevent ships or other objects from coming in or going out.
    (e) For Microphone, a long pole that carries a microphone.
  4. Hatch:
    (a) an opening in a wall between two rooms, especially a kitchen and a dining room, through which food can be passed, e.g. a serving hatch.
    (b) a door in an aircraft or a spacecraft, e.g.
    (c) an escape hatch an opening or a door in a floor or ceiling, e.g. a hatch to the attic,
    (d) to make a young bird, fish, insect, etc. come out of an egg,
    (e) to create a plan or idea, especially in secret, a person or thing that gives somebody a feeling of safety, e.g. the anchor of the family.
  5. Anchor:
    (a)
    to fix something firmly in position so that it cannot move, e.g. Make sure the apparatus is securely anchored.
    (b) to firmly base something on something else, e.g. Munshi Prem Chand’s novels are anchored in rural life.
    (c) to be the person who introduces reports or reads the news on television or radio, e.g. She anchored the evening news for five years.

Question 2:
The following three compound words end in -ship. What does each of them mean?
ncert-solutions-for-class-11-english-hornbill-were-not-afraid-to-die-if-we-can-all-be-together-2
Answer:

  1. Airship: a large aircraft without wings, filled with a gas which is lighter than air, and driven by engines.
  2. Flagship:
    (i) The main ship in a fleet of ships in the navy.
    (ii) The most important product, service, building, etc. that an organization owns or produces, e.g. The company is opening a new flagship store in Gurgaon.
  3. Lightship: a small ship that stays at a particular place at sea and that
    has a powerful light on it to warn and guide other ships.

Question 3:
The following are the meanings listed in the dictionary against the phrase ‘take on’. Locate the meaning in which it is used in the third paragraph of the account: (Page 19)
take on sth : to begin to have a particular quality or appearance, to assume sth.
take sb on : to employ sb; to engage sb.
to accept sb as one’s opponent in a game, contest or conflict.
take sb/sth on :
to decide to do sth to allow to enter (e.g. a bus, plane or ship); to take sth/sb on board.
Answer:
In the third paragraph of the account, ‘take on’ is used in the sense of ‘take sb on’ i.e. ‘to employ sb’; “to engage sb’ The words are: We took on two crewmen….to help us….

We’re Not Afraid to Die – Things to do

Question 1:
Here is a picture of a yacht. Label the parts with the help of the words given in the box.
ncert-solutions-for-class-11-english-hornbill-were-not-afraid-to-die-if-we-can-all-be-together-3
Answer:
ncert-solutions-for-class-11-english-hornbill-were-not-afraid-to-die-if-we-can-all-be-together-4

We’re Not Afraid to Die MORE QUESTIONS SOLVED

We’re Not Afraid to Die Short Answer Type Questions

Question 1:
What did the narrator plan to do? What preparations did he make for it?
Answer:
The narrator planned to go on a round-the-world sea voyage on the same pattern as Captain James Cook had done 200 years earlier. For the past 16 years, he and his wife had spent all their leisure time developing and improving their skills with work – related to travel on the sea.

Question 2:
Give a brief description of the narrator’s boat. How had the narrator equipped and tested it?
Answer:
The narrator’s boat was called ‘Wave-walker’. It was a beautiful 23 metre long, 30 ton wooden-hulled ship. It had been professionally built. They had spent months fitting it out and testing in the roughest weather they could find.

Question 3:
How long did the narrator plan his voyage to last?
Answer:
The narrator had planned his round the world journey to cover 105,000 kilometres in three years.

Question 4:
When and with whom did the narrator begin his voyage?
Answer:
The narrator began his sea voyage in July 1976. He had his wife Mary, six year old son Jonathan and seven year old daughter Suzanne with him. They set sail from Plymouth, England.

Question 5:
Whom did the narrator employ and why? When did he do so?
Answer:
The narrator employed two crewmen—American Larry Vigil and Swiss Herb Seigler in order to help them tackle the southern Indian Ocean which is known as one of the roughest seas of the world. He engaged them before leaving Cape Town.

Question 6:
What happened on their second day out of Cape Town? What worried the narrator and why?
Answer:
On their second day out of Cape Town, they began to face strong storms. These storms blew continuously for the next few weeks. He was worried about the waves. Their size was alarming. This rose up to 15 metres i.e., as high as their main mast.

Question 7:
How did they celebrate the Christmas holidays?
Answer:
They were 3,500 kilometres east of Cape Town on 25 December. The weather was very bad. Still they had a wonderful holiday—complete with a Christmas tree. New Year’s Day saw no improvement in weather.

Question 8:
How did the weather change on January 2? How did they feel?
Answer:
The weather changed for worse on January 2. Now the waves were gigantic. As the ship rose to the top of each wave, they saw endless enormous seas rolling towards them. The screaming of the wind and spray was painful to the ears.

Question 9:
What efforts were made to face the rough weather?
Answer:
In order to face the rough weather, the speed of the ship was slowed down. They dropped the storm jib. They lashed heavy mooring rope in a loop across the stem. Then they fastened together everything and went through their life-raft drill. They attached lifelines, put on waterproof clothes and life-jackets.

Question 10:
What sort of wave hit the ship? How did the narrator react?
Answer:
It was a mighty and huge wave. It appeared perfectly vertical. It was almost twice the height of the other waves. It had a very unpleasant breaking crest. The narrator had never seen such an enormous wave, so he was filled with horror.

Question 11:
What was the impact of the torrent on the narrator and Wave walker?
Answer:
A tremendous explosion shook the deck. The narrator’s head struck the wheel and he flew over board and was sinking below the waves. Unexpectedly his head came out of water. Wave walker was almost capsizing. Her masts were almost horizontal.

Question 12:
How did the narrator manage to survive through the attacks of subsequent waves?
Answer:
One of the waves threw the ship upright. The narrator was able to reach its main
boom. Subsequent waves tossed him around the deck like a rag doll. His left ribs cracked. His mouth was filled with blood and broken teeth. Somehow, he found the wheel, lined up the stem for the next wave and remained firm.

Question 13:
How did the narrator, and the other members react to the presence of water in the ship?
Answer:
The narrator could not leave the wheel to examine the damaged parts. Mary shouted that the decks were broken and they were sinking. Larry and Herb were pumping out water like madmen. Sue had a big bump over her eyes but the children said that they were all right.

Question 14:
“I had no time to worry about bumped heads,” says the narrator. What problems do you think deserved his immediate attention?
Answer:
The starboard side had been struck open. They were taking in more water with every wave breaking over them. If he did not make some repairs urgently, they would sink. The narrator managed to cover the gaping holes with canvas and waterproof hatch covers.

Question 15:
What problems did the narrator face during the night of January 2, 1977?
Answer:
The hand pumps started to block up with the debris floating around the cabins. The electric pump short circuited. The water level rose threateningly. The two spare hand pumps had been wrenched over board. The waves had also carried away the forestay sail, the jib, the dinghies and the main anchor from the deck.

Question 16:
How did the narrator react to the problems? What does it reveal?
Answer:
The narrator did not lose his calm or courage in the face of problems. He thought calmly. Then he remembered that they had another electric pump under the chart room floor. He found it in working order. They were not getting any reply to their distress radio signals. He was not surprised as they were in a remote comer of the world.

Question 17:
“I didn’t want to worry you when you were trying to save us all,” said Sue. What has happened to her?
Answer:
Sue’s head had a bump. It had swollen alarmingly. She had two enormous black eyes. She also had a deep cut on her arm. She did not bother her daddy about her injuries as he was busy in more important task.

Question 18:
Why do you think the narrator searched for an island so eagerly?
Answer:
The wave that hit Wavewalker had caused extensive damage. Nearly all the boat’s main frames had been smashed down to the keel. A whole section of the starboard hull was being held up by a few cupboard partitions. Wavewalker could not hold together long enough for them to reach Australia. So he searched for an island to repair the boat.

Question 19:
Why could they not set any sail on the main mast on 4 January?
Answer:
The hull of the ship had been damaged badly. Pressure on the ropes supporting the masts and sails would simply pull the damaged section of the hull apart. So they hoisted the storm jib and headed towards the islands.

Question 20:
How did little Jonathan react to the desperate situation they found themselves in on 5 January?
Answer:
Jonathan asked his daddy if they were going to die. The narrator tried to assure him that they would overcome the situation. Then little Jon declared bravely that he was not afraid of death provided they could all be together.

Question 21:
How did the narrator respond to little Jon’s words? What do his actions reveal about his character?
Answer:
He could not find proper words to respond. However, he felt inspired to fight the sea with everything he had. He decided to stop the ship and protect the weakened starboard side. He did so with an improvised anchor of heavy nylon ropes and two 22 litre plastic barrels of paraffin. This shows his resourcefulness and determination.

Question 22:
When do you think, Mary and the narrator feel the end was near? Why did they feel so?
Answer: On the evening of 5 January 1977, Mary and narrator felt that the end was very near. They sat together holding hands. The movement of the ship brought in more and more water through the broken planks.

Question 23:
“Optimism and courage help to tide over difficulties”. How did the narrator succeed in searching the small island?
Answer:
The narrator was searching for a 65 kilometre wide island in an ocean of 150,000 kilometres. He worked optimistically on wind speeds, changes of course, drift and current. He calculated their position with the help of sextant also.

Question 24:
How did Sue try to enliven the gloomy atmosphere?
Answer:
Sue forgot her swollen head and blackened eyes and prepared a funny card. On the front it had caricatures of Mary and the narrator. She called them funny people who had made her laugh. There was a message also. It expressed her love, thanks and good wishes.

Question 25:
The narrator says, “I told him with a conviction I did not feel.” What led him to believe so?
Answer:
The narrator had lost his main compass. He was using a spare one. It had not been corrected for magnetic variation. He had to make allowance for this as well as for the influence of the westerly currents. Though he checked and rechecked his calculations, he was not sure. He depended on luck as well.

Question 26:
What gloomy thoughts occurred to the narrator? What pleasant surprise was in store for him?
Answer:
The narrator thought that they might have missed the island. They couldn’t hope to beat back into the westerly winds with the sail they had been left with. When Jonathan called him the best daddy in the world and the best captain and asked for a hug, he refused to do. When Sue remarked that he had found the island, he felt surprised.

Question 27:
What did Sue tell her Daddy about the island? What did he notice himself?
Answer:
Sue told her Daddy that the island was as big as a battleship and it was out there in front of them. The narrator gazed at its complete outline. It was a bare piece of volcano rock with little vegetation.

Question 28:
Why do you think, did the narrator call lie Amsterdam ‘the most beautiful island in the world’?
Answer:
Ile Amsterdam was a very small island made of volcanic rock. It had little vegetation and only 28 inhabitants. However, the island provided them safety from the huge waves of the sea as well as opportunity to repair the damaged ship.

Question 29:
What did the narrator think of while landing at lie Amsterdam? Why?
Answer:
He thought of his companions. Larry and Herb had remained cheerful and optimistic under the most serious tension. His wife Mary had stayed at the wheel during the crucial hours. His daughter Suzanne did not bother him about her head injury. His son Jonathan was not afraid to die.

Question 30:
How can you say that Suzanne’s injuries were serious?
Answer:
Suzanne’s head had a bump. It was quite swollen. Her blackened eyes narrowed to slits. Her head injury took six minor operations to remove a recurring blood clot between skin and skull. This shows that her injuries were serious.

We’re Not Afraid to Die Long Answer Type Questions

Question 1:
Describe the harrowing experience of the narrator as mighty waves hit “Wave walker” in the southern Indian Ocean.
Answer:
A mighty wave hit the stem of their ship ‘ Wave walker’ in the evening of 2nd January. A tremendous explosion shook the deck. A torrent of green and white water broke over the ship. The narrator’s head struck against the wheel. He was swept overboard. He was sinking below the waves and losing his consciousness. He accepted his approaching death. He felt quite peaceful.
Suddenly, his head appeared out of water. A few metres away, “Wavewalker ’ was turning over in water. Her masts were almost horizontal. Then a wave hurled her upright. The narrator’s lifeline jerked taut. He grabbed the guard rails and sailed through the air into Wavewalker’s main boom. Succeeding waves tossed him around the deck like a rag doll. His left ribs cracked. His mouth was filled with blood and broken teeth. Somehow, he found the wheel, lined up the stem for the next wave and held tightly.

Question 2:
What damage did ‘Wavewalker’ suffer as a result of bad weather?
Answer:
Mighty waves struck ‘Wavewalker’. The decks were smashed. Water was gushing in through holes and openings. The whole starboard side had bulged inwards. Clothes, crockery, charts, tins and toys moved around noisily in deep water.
Their hand pumps got blocked up with the debris floating around the cabins. The electric pump short circuited. Water level rose high. The two spare hand pumps had been wrenched overboard. Waves had also swept off the forestay sail, the jib, the dinghies and the main anchor.
There was a tremendous leak somewhere below the waterline. The boat’s main rib frames were smashed down to the keel. A whole section of the starboard hull was being held up by a few cupboard partitions only. The hull of the ship had been damaged so badly that the pressure of rigging could simply pull the damaged section of the hull apart. Wavewalker was so damaged that she could not hold together long enough to reach Australia.

Question 3:
What efforts did the narrator make to save the ship and its passengers?
Answer:
At first he slowed down the ship. He dropped the storm jib and lashed heavy mooring rope in a loop across the stem. They double fastened everything. They attached life lines, put on waterproof clothes and life jackets. After being hit by the first mighty wave, the narrator handed over the wheel to Mary. He stretched canvas and fastened waterproof hatch covers across the gaping holes in the starboard side. As the two hand pumps got blocked and electric pump short circuited, he found another electric pump and started it.
Then he checked his charts and started searching for an island—lie Amsterdam. He got a reading on the sextant. He worked on wind speeds, changes of course, drift and current. He calculated their position. He checked and rechecked his calculations. They had lost main compass. He made discount for magnetic variation in the spare one and also of the influence of the westerly currents. Then he asked Larry to steer a course of 185 degrees. They succeeded in reaching lie Amsterdam island after 4 hours.

Question 4:
What impression do you form about the narrator on the basis of reading ‘We’re not Afraid to Die….If We can All be Together’?
Answer:
The narrator, a 37 year old businessman was a lover of adventure. He had dreamt of going around the world sea voyage. He and his wife had spent all the leisure hours for 16 years developing and improving their skills about work or travel on sea. This shows his love for perfection and attention to details.
The narrator was practical in his approach. He engaged two crewmen to help them sail through the rough waters of the southern Indian Ocean. He had keen foresight. They made advance preparations to protect the ship and passengers against violent sea-storms. He did not lose hope, calm or courage in the face of difficulties. He had his priorities fixed. Repairing the damaged ship was essential. Everything else including injuries could wait. He was resourceful also. He managed to steer the course with the help of whatever had been left with them. His presence of mind helped them to – overcome troubles. He had a level head. He made exact calculations of their positions and that of the island. He fixed the course and speed. His self-confidence and practical knowledge made him a good captain.

More Resources For Class 11

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

The post NCERT Solutions For Class 11 English Hornbill We’re Not Afraid to Die…if We Can All Be Together appeared first on Learn CBSE.

NCERT Solutions For Class 11 English Hornbill Discovering Tut: The Saga Continues

0
0

NCERT Solutions For Class 11 English Hornbill Discovering Tut: The Saga Continues

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

A. Understanding the Text

Question 1:
Give reasons for the following:

(i) King Tut’s body has been subjected to repeated scrutiny.
Answer:
The mummy of King Tutankhamun has earned world wide fame for the riches it was buried with. There is also speculation about the manner of his death and his age at the time of death. Hence King Tut’s body has been subjected to repeated scrutiny.

(ii) Howard Carter’s investigation was resented.
Answer:
Howard Carter’s investigation was resented because he used unscientific methods and illegitimate ways. He was focusing more on treasure and less on cultural and historical aspects.

(iii) Carter had to chisel away the solidified resins to raise the king’s remains.
Answer:
Carter found that the ritual resins had hardened. The result was that Tut’s body had
been cemented to the bottom of his solid gold coffin. Proper force could not move the resins. Even the scorching sun failed to loosen the resins. So he got the resins chilselled away to raise the king’s remains.

(iv) Tut’s body was buried along with gilded treasures.
Answer:
The people of ancient Egypt believed in resurrection of the dead. Their kings were extremely rich. So Tut’s body was buried with gilded treasures. Their eternal brilliance was meant to guarantee resurrection. Things of everyday use were also buried with the king.

(v) The boy king changed his name from Tutankhaten to Tutankhamun.
Answer:
Tutankhamun means “living image of Amun”. He was a major god in ancient Egypt. King Amenhotep IV who changed his name to Akhonaten smashed the images of Amun and got his temples closed. Tut oversaw a restoration of the old ways. He changed his name to express his belief in Amun.

Question 2:
(i)
List the deeds that led Ray Johnson to describe Akhenaten as ‘wacky’.
Answer:
Akhenaten means the servant of the Aten i.e. the sun disc. He moved the religious capital from the old city of the Thebes to the new city of Akhetaten, known now as Amarna. He smashed the images of Amun, a major God and closed his temples. These deeds led Ray Jonson to describe Akhenaten as ‘Wacky’.
(ii) What were the results of the CT scan?
Answer:
The results of the C.T. scan were quite encouraging. 1700 digital X-ray images in cross-section were created. A gray head appeared on screen. Neck vertebrae were quite clear. The images of hand, ribcage and skull were equally bright. These revealed that nothing had gone seriously wrong with Tut’s body
(iii) List the advances in technology that have improved forensic analysis.
Answer:
The advances in technology have helped in improving forensic analysis. Many scientific tests can be carried out to determine the causes of crime. These include X-ray,
ultrasound, C.T. scan, post mortem, autopsy and biopsy. All these help in diagnosis and provide exact information.
(iv) Explain the statement, “King Tut is one of the first mummies to be scanned— in death as in life”
Answer:
King Tut’s mummy was the first one to be X-rayed by an anatomy Professor in 1968. On 5 January 2005 CT scan created virtual reality and produced life-like images. King Tut is one of the first mummies to be scanned. Thus in death as well as in life Tut moved regally ahead of his countrymen.

B. Talking About the Text

Discuss the following in groups of two pairs, each pair in a group taking opposite points of view:
Question 1:
Scientific intervention is necessary to unearth buried mysteries.

(Students are expected to debate on issue raised in the text related to rediscovering history with the help of technology; respect for traditions, etc. While answering these questions, students are required to reflect on the issues and give their points of view.)
Answer:
For the motion.
Every nation glorifies its past history, culture and civilization. However, certain mysteries lie buried with them. Rituals and legends are insufficient to clear the wrap of mystery surrounding them. For example, take the case of Tutankhamun’s mummy. He was laid to rest laden with gold more than 3,300 years ago. Since the discovery of his tomb in 1922 AD, the modem world has speculated about him. Some people believe that the boy king might have been murdered. There is a mystery around his life as well as death. Scientific intervention is necessary to clear the dust and cloud of mysteries around him. Hence, if we want to study archaeology properly we must take help of scientific techniques.
Against the motion:
If present is perfect and future certain, why many about the past? Let the dead past bury its dead and the mysteries surrounding them. In the present world full of competition, we must devote our money, time and energy to build up our resources and sustain the life style. Scientific techniques should be employed to feed the hungry millions and clad the naked ones. Some mysteries of the past have lost their relevance with the passage of time. Won’t it be futile and wastage of precious resources of a developing nation in this idle pursuit? Let the thinkers, philosophers and priests worry about mysteries—not the scientists.

Question 2:
Advanced technology gives us conclusive evidence of past events.
Answer:
For the motion.
I fully subscribe to the observation that advanced technology gives us conclusive evidence of past events. Even my opponents will agree that there is no proper written record about many past events. Myths and legends surround even the most celebrated personalities and events of their life or circumstances of death. Facts and fiction are mingled together and sometimes have become inseparable. Various persons have given coloured versions of the past events to suit the demands of their masters or to serve their own ends. The evidence that opposed their point of view has been condemned and rejected. Thus sometimes we get a warped version and subjective account of past events. Only advanced technology can help us understand the past in right perspective.
Against the motion:
I disagree with the remarks that advanced technology gives us conclusive evidence of past events. It may hold good in certain cases where evidence can be reconstructed and examined closely with the sophisticated techniques of modem science available now. However, it will be unfair to generalise and hold it true in all cases. Sometimes the processing of available data may yield contradictory accounts and create more confusion than unravelling the knotted issues. Moreover, the available evidence may not be worthy of analysis and examination. The tests may determine the possible time period of the action, but it is quite difficult to assess the causes that prompted it or the results that followed it.

Question 3:
Tradition, rituals and funerary practices must be respected.
Answer:
For the motion.
Different religions, cultures and civilizations follow various traditions, rituals and funerary practices. The dead bodies buried under the earth, are supposed to lie in rest peacefully till the doom’s day or the day of resurrection or after life. The ancient Egyptians had mastered the art of mummifying. Certain traditional rituals were performed while treating the dead body with special oils and wrapping it in cloth. Ritual resins held the mummy close to the bottom of the coffin. The burial chamber and grave contained all the important things that the king might need in after life. The funerary practices had a certain sanctity for the followers of that particular religion. We must learn to be more tolerant of the belief of others. Hence I conclude that traditions, rituals and funerary practices must be respected.
Against the motion:
The world is on the move. We have to be forward looking. We can’t remain content with the achievements of the past or rest on our laurels. If traditions, rituals and certain funerary practices block the flow of information and knowledge, these may be overlooked for the greater benefit of humanity, i.e. clearing the air of mystery, ignorance and superstitions surrounding some of the age-old beliefs. However, in our quest for knowledge, we should not be intolerant or disrespectful. We must conduct our probe objectively and dispassionately. Facts must be given more weightage than the beliefs attached to them. A detached outlook can provide clear understanding of past events.

Question 4:
Knowledge about past lives is useful to complete our knowledge of the world we live in.
Answer:
For the motion.
Modem world has expanded the frontiers of knowledge. In fact the whole world has become a global village. Within a few seconds we become aware of incidents happening thousands of miles away. Information technology has indeed brought a revolution in the field of knowledge. Still our knowledge of the world is incomplete without the knowledge about past lives. We are the direct descendants of our ancestors and we must be aware of the circumstances in which they existed and how they coped with them. The structure of future is rooted in the past. We draw lessons from the past and make improvements. The fives of the people of the past are like beacon fights to guide and inspire us and enlighten us about the world we five in.
Against the motion:
We are constantly learning new things about the world we live in. The knowledge of our present circumstances and future prospects is more important than the knowledge about past fives. Their traditions, rituals, tools, ways of conduct and ethos are not going to help us in our struggle for existence in the highly competitive and complex modem world. The knowledge about past lives can at best make us retrograde instead of being progressive. For many of us the world means their sphere of activities and the environment they five in. People aim at specializing in restricted fields instead of being Jack of all trades. As such the knowledge of the world we need is also restricted to our requirements and we need not bother about knowledge about past fives.

C. Thinking About Language

Read the following piece of information from The Encyclopedia of Language by David Crystal.
“Egyptian is now extinct: its history dates from before the 3rd millennium BC, preserved in many hieroglyphic inscriptions and papyrus manuscripts. Around the 2nd century AD, it developed into a language known as Coptic. Coptic may still have been used as late as the early 19th century and is still used as a religious language by Monophysite Christians in Egypt.”
Question 1:
What do you think are the reasons for the extinction of languages?
Answer:
A language becomes extinct when its use is restricted to certain classes or categories of people. Secondly, the harshness of rules and lack of flexibility in usage also contribute to the extinction of languages.

Question 2:
Do you think it is important to preserve languages?
Answer:
I think it is important to preserve languages. Various languages are the vehicles of thought and medium of interaction between the users of that language and the outside world. A language has intimate connection with the lives, culture and civilization of the people and reflects their thinking.

Question 3:
In what ways do you think we could help prevent the extinction of languages and dialects?
Answer:
Certain steps must be taken to help prevent the extinction of languages and dialects. The most important is to encourage its use. A language thrives as long as it is used by masses. Measures should be taken to propagate the languages and dialects used in certain areas. The help of interpreters may be provided for interaction between native users of language/dialect and non-users. Certain incentives in the form of stipends, scholarships, preferences in jobs etc. may also prove handy in attracting the youth towards languages and dialects which are on the verge of extinction. State patronage can also help in the preservation of languages.

D. Working With Words

Question 1:
Given below are some interesting combinations of words. Explain why they have been used together:
ncert-solutions-for-class-11-english-hornbill-discovering-tut-the-saga-continues-1
Answer:
In each combination of words, one word is an adjective and it modifies as well as reinforces the meaning of the noun following/preceding it. Let us try to understand the meaning of each combination of words:

  • ghostly dust devils: ghost-like wicked evil spirits formed by dust.
  • dark-bellied clouds: bulging/swelling clouds
  • desert sky: the sky over the desert
  • casket gray: the grey sky hiding the stars in it
  • stunning artifacts: extremely attractive man-made objects if) eternal brilliance: everlasting shine
  • funerary treasures: treasures stored following rituals of funeral
  • ritual resins: resins applied according to religious rites
  • scientific detachment: aloofness of a scientist
  • virtual body: body made to appear to exist by computer software.

II. Here are some commonly used medical terms. Find out their meanings:
ncert-solutions-for-class-11-english-hornbill-discovering-tut-the-saga-continues-2
Answer:

  • CT scan: a medical-test in which a machine produces a three dimensional picture of the inside of a person’s body on a computer screen after taking X-rays.
  • MRI: an abbreviation for magnetic resonance imaging—a technique for producing images of body organs by measuring the properties of atomic nuclei in a strong magnetic field.
  • Tomography: a technique for displaying a cross section through a human body (or other solid object) using X-rays or ultrasound.
  • Autopsy: an examination of a dead body to discover the cause of death or the extent of disease.
  • Dialysis: a technique of clinical purification of blood, as a substitute for the normal functions of the kidney.
  • ECG: abbreviation for electrocardiogram or electrocardiograph; preparing a graph showing the measurement and recording the activity in the heart using electrodes placed on the skin.
  • Post mortem: medical examination of the body of a dead person in order to find out how he died.
  • Angiography: radiography of blood or lymph vessels, carried out after introduction of a substance that is opaque to X-ray.
  • Biopsy: an examination of tissue taken from the body to discover the presence, cause, or extent of a disease.

III. Notice these expressions in the text. Guess the meaning from the context.
ncert-solutions-for-class-11-english-hornbill-discovering-tut-the-saga-continues-3
Answer:

  • forensic reconstruction: activity of building again something damaged or to help scientific test to solve a crime
  • scudded across: moved quickly across something
  • casket gray: a small gray box or grey sky
  • resurrection: a new beginning for something which is old
  • funerary treasures: collection of valuable things used at a funeral
  • circumvented: found a way of avoiding a difficulty or a rule
  • eerie detail: strange and frightening little bits of facts.

E. Things to do

I. The constellation Orion is associated with the legend of Osiris, the god of the afterlife.
Find out the astronomic descriptions and legends associated with the following:

  1. Ursa Major (Saptarishi Mandala)
  2. Polaris (Dhruva tara)
  3. Pegasus (Winged horse) (iv) Sirius (Dog star)
  4. Gemini (Mithuna)

Answer:

  1. Ursa Major (Saptarishi mandala). This bright constellation can be observed all year long as it never sinks below the horizon. It is also known as ‘Greater Bear’ as it represents the back and tail of the bear. According to Sanskrit mythology this group of seven sages (sapta rishi) also moves around the constant star ‘Dhruva Tara’ known as Polaris.
  2. Polaris (Dhruva tara). This star remains constant and always points to the North. The direction of Ursa Major keeps changing with the passage of the night, but Polaris remains unchanged. It is associated with the legend of Dhruva, the six year old boy who was blessed by Lord Vishnu with a permanent and constant abode in the universe.
  3. Pegasus (Winged horse). This is associated with Greek mythology as the winged horse, sprung from Medusa’s blood. It carries lightning bolts for Zeus. Pegasus’ constellation may be seen when stars are out.
  4. Sirius (Dog star). This is associated with the legend of Orion. It is called ‘Dog Star’ as it represents Orion’s large hunting dog. The first glimpse of Sirius in dawn announced the rising of the Nile in ancient Egypt.
  5. Gemini (Mithuna). A combination of two Nakshatras—Aardhara and Punarvasu and having contradictory qualities.

II. Some of the leaves and flowers mentioned in the passage for adorning the dead are willow, olive, celery, lotus, cornflower. Which of these are common in our country?
Answer:
Willow, olive, lotus and cornflower are common in our country.

III. Name some leaves and flowers that are used as adornments in our country.
Answer:
Roses, Lotus, myrtles, marigolds, champa and chameli flowers and the leaves of mango, peepal, banana and basil are used as adornments in our country.

MORE QUESTIONS SOLVED

A. Short Answer Type Questions

Question 1:
Why is 5th January 2005 significant in Tutankhamun’s saga?
Answer:
On this date for the first time Tutankhamun was removed from his tomb and taken to a C.T. scanner brought there to probe the lingering mysteries surrounding this young ruler.

Question 2:
How was the atmosphere when Tut’s body was taken for C.T. scan?
Answer:
Violent wind raised ghost like shapes of dust. Bulging clouds moved quickly across the desert sky and hid the stars in the grey sky.

Question 3:
How did the visitors to Tut’s grave pay their respects to him?
Answer:
They gazed at the murals on the walls and peered at Tut’s gilded face on his mummy shaped outer coffin lid. Some visitors read from guide book in whisper. Others stood silently.

Question 4:
What according to A.R. Williams were the thoughts of the visitors who stood silently near Tut’s grave?
Answer:
Perhaps some of them were thinking deeply over Tut’s untimely death in his teens. Others might be trembling with fear and wondering if the Pharaoh’s curse was really true.

Question 5:
What was the Pharaoh’s curse? Who refers to it and in what context?
Answer:
The pharaoh’s curse was that death or misfortune would fall upon those who disturbed him. The silent visitors are the first to refer to it. Later on a guard joked nervously when the million dollar scanner stopped functioning because of sand in a cooler fan.

Question 6:
“The mummy is in very bad condition because of what Carter did in the 1920s.” Who was Carter? What did he do to the mummy?
Answer:
Howard Carter was a British archaeologist. He discovered Tut’s tomb in 1922 after many years of futile searching. Carter’s men removed the mummy’s head and cut off almost every major joint to remove the golden adornments.

Question 7:
What problem did Carter face when he reached the mummy ? How did he find a way out?
Answer:
Carter found that the ritual resins had become quite hard. These had fixed Tut to the bottom of his solid gold coffin. The heat of the sun could not melt it. So the solid resins had to be chiselled away to free the King’s remains from the box.

Question 8:
How did Carter defend his action of cutting the mummy free?
Answer:
Carter said that if he hadn’t cut the mummy free, thieves would certainly have found a way of avoiding the guards. Then they would have tom apart everything forcibly to remove the gold.

Question 9:
List some of the adornments and golden objects on Tut’s body.
Answer:
Precious collars, inlaid necklaces and bracelets, rings, amulets, a ceremonial apron, sandals, sheaths for fingers and toes and the inner coffin and mask. All of them were made of pure gold. His coffin was of solid gold.

Question 10:
Why do you think the royals carried so much gold to grave?
Answer:
There were two reasons: first, the royals were extremely wealthy. Secondly, they thought or hoped that they could take their riches with them to the great beyond.

Question 11:
What is so special about the contents of Tut’s tomb?
Answer:
Stunning artifacts in gold found in Tut’s tomb remain the richest royal collection ever found. These caused a sensation at the time of the discovery. Even now they get the most attention.

Question 12:
Which evidence proves the burial of Tut in March or April?
Answer:
Tilt’s shroud was found adorned with faded garlands of willow and olive leaves, wild celery, lotus petals and cornflowers. Since some of them are available only at the end of winter season, Tut must have been buried in March or April.

Question 13:
How did Carter’s men treat Tut’s body while removing gold?
Answer:
They removed the mummy’s head and cut off every joint to remove the golden adornments. Then they reassembled the remains on a layer of sand in a wooden box and filled it with soft material to hide the damage caused by chiselling.

Question 14:
What startling fact came to light in 1968 through X-ray?
Answer:
In 1968, an anatomy Professor X-rayed the mummy. He revealed a startling fact. Tut’s breast-bone and front ribs were missing beneath the resin that covers his chest with a thick layer.

Question 15:
How can CT scan prove more effective than the X-ray?
Answer:
In CT scan, hundreds of X-rays in cross section are put together like slices of bread to create a three-dimensional virtual body. X-ray provides only a two-dimensional image.

Question 16:
Which two questions still linger about Tut?
Answer:
Two questions still remain unanswered. The first is: “How did Tut die?’ The second one is, “How old was he at the time of death?”

Question 17:
How has Archaeology undergone change in the twentieth century?
Answer:
The change is in two ways: approach and techniques. Now Archaeology focuses less. on treasure and more on the fascinating details of life and interesting mysteries of
death. Secondly, it uses more sophisticated tools including medical technology.

Question 18:
How was Tut’s body carried to the C.T Scanner?
Answer:
Workmen carried Tut from the tomb in his wooden box. They climbed a ramp and a flight of stairs in the sand outside. Then they rose on a hydraulic lift and went into the trailer that held the scanner.

Question 19:
What snag did the million dollar scanner develop? How was it set right?
Answer:
The million dollar scanner had stopped functioning because of sand in a cooler fan. Two men ran to an office nearby and brought a pair of white plastic fans. These substitute fans worked well enough for the scanner to work.

Question 20:
Why do you think Zahi Hawass smiled and felt relieved?
Answer:
Clear images of C.T. scan revealed that the head, neck vertebrae and ribcage were in proper order. Zahi Hawass smiled and felt relieved that nothing had gone seriously wrong. Evidently, the curse of the Pharaoh had not hindered the work of the technicians. –

Question 21:
How was the atmosphere when the CT scan of Tut was over?
Answer:
It was nearly midnight. The wind that blew in the evening had now stopped. The dust storm and clouds had. cleared off. The winter air lay cold and still. Just above the entrance to Tut’s tomb stood Orion—the soul of Osiris, the god of afterlife.

B. Long Answer Type Questions

Question 1:
How has Tut’s mummy fascinated the scientists and commoners alike over the previous decades?
Or
Give a brief account of the exploration of Tut’s mummy from 1922 to 2005.
Answer:
King Tutankhamun was the last of his family line. His funeral marked the end of a dynasty. He was laid to rest laden with gold as the royals in Tut’s time were extremely wealthy and thought they could take their riches with them. His tomb was discovered by Howard Carter, a British archaeologist in 1922, more than 3000 years after his death. The rich royal collection’ of jewellery and golden artifacts fascinated Carter. Visitors thronged the boy King’s tomb. The particulars of King Tut’s death and its aftermath are not clear. In 1968, more than 40 years after Carter’s discovery, an anatomy Professor X-rayed the mummy. He revealed a startling fact. The breastbone and front ribs of Tut were missing. On 5 January 2005 a CT scan was done to obtain precise data for an accurate forensic reconstruction of King Tut. It was hoped that it would offer new clues about his life and death. Thus Tut’s mummy has been the centre of fascination throughout the previous decades.

Question 2:
“He was the last of his family line.” What do you learn about Tut’s dynasty from the extract ‘Discovering Tut: The Saga Continues’?
Answer:
Tut’s grandfather, Amenhotep III, was a powerful Pharaoh who ruled for almost four decades at the height of the dynasty’s golden age. His son Amenhotep IV promoted the worship of the Aten, the sun disc. He changed his name to Akhenaten, or “Servent of the Aten”. He moved the religious capital from the old city Thebes to the new city of Akhetaten. He further shocked the country by attacking Amun, a major God, breaking his images and closing his temples. Thus the wacky king started one of the strangest periods in the history of ancient Egypt. After Akhenaten’s death, a mysterious ruler named Smenkhkare appeared briefly and departed without leaving any sign. Then a very young Tutankhaten took the throne. He is widely known today as king Tut. The boy king soon changed his name to Tutankhamun, “Living image of Amun.” He supervised the restoration of the old ways. Tutankhamun ruled for about nine years and then died unexpectedly. The details of his passing away are not available. The modem world has speculated about what happened to him. How did he die and how old was he at the time of his death?” are two unanswered questions.

Question 3:
Why did Tut’s body have to undergo a C.T. scan? How was it carried out and what results did it yield?
Answer:
A veil of mystery surrounded Tut’s life and death. Old methods of archaeology did not provide satisfactory clues to the circumstances of his death and his age at the time of demise. An X-ray of the mummy in 1968 further complicated the confusion. CT scan was undertaken to create a three dimensional virtual body.
A scanner was taken in a trailer to the sandy area near Tut’s tomb. Tut’s body was carried there from his tomb in a box. The CT machine scanned the mummy head to toe, creating 1700 digital X-ray images in cross section. Tut’s entire body was scanned in 0.62 millimetre slices.
The C.T. scan produced clear images of Tut’s head, neck vertebrae, ribcage, hand and skull. The results proved satisfactory. A team of specialists in radiology, forensics and anatomy are busy probing the secrets lying buried in Tut’s grave with his body.

Question 4:
AR Williams says, “King Tut is in death, as in life moving regally ahead, of his countrymen,” How far do you agree with the assertion and why?
Answer:
Perhaps no other Pharaoh of Egypt has fascinated the public mind so greatly as the boyish king Tutankhamun. Although he died in his teens and ruled for about nine years only, he introduced certain changes during his brief rule. These were significant as they marked restoration of the old ways of worship of Amun. The unanswered questions about the causes and modes of his death as well as his age at the time of death kept public curiosity alive.
After his death, his dead body has been a centre of scientific examination. Howard Carter, the British archaeologist discovered Tut’s tomb in 1922. In 1968, an anatomy Professor X-rayed the mummy. The Egyptian Mummy Project began an inventory in late 2003. It has so far recorded 600 and is still continuing. The next phase of CT scanning with a portable CT machine began an 5 January 2005. The pride of place went to King Tut, whose mummy was the first to undergo C.T. scan. Thus I fully endorse the aforesaid assertion.

More Resources For Class 11
RD Sharma Class 11 Solutions
CBSE Class 11 Maths NCERT Solutions
CBSE Class 11 Physics NCERT Solutions
CBSE Class 11 Chemistry NCERT Solutions
CBSE Class 11 Biology NCERT Solutions
CBSE Class 11 Business studies NCERT Solutions
CBSE Class 11 Accountancy NCERT Solutions
CBSE Class 11 English NCERT Solutions

Woven Words Short StoriesWoven Words EssayWoven Words PoetrySnapshotsHornbill

Save

Save

Save

Save

Save

The post NCERT Solutions For Class 11 English Hornbill Discovering Tut: The Saga Continues appeared first on Learn CBSE.

NCERT Solutions For Class 11 English Hornbill The Ailing Planet: the Green Movement’s Role

0
0

NCERT Solutions For Class 11 English Hornbill The Ailing Planet: the Green Movement’s Role

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

A. Understanding the Text

Question 1:
Locate the lines in the text that support the title “The Ailing Planet”.
Answer:
The following lines in the text support the title “The Ailing Planet”.

  • “Are we to leave our successors a scorched planet of advancing deserts, impoverished landscapes and ailing environment.
  • A three-year study using satellites and aerial photography conducted by the United Nations, warns that the environment has deteriorated so badly that it is ‘critical’ in many of the eighty-eight countries investigated.

Question 2:
What does the notice “The world’s most dangerous animals” at a cage in the zoo at Lusaka, Zambia, signify?
Answer:
The notice “The world’s most dangerous animals” at a cage in the zoo at Lusaka, Zambia signifies that man is solely responsible for all the deterioration in environment and depletion of natural resources. Thus man is the world’s most dangerous animal.

Question 3:
How are the earth’s principal biological systems being depleted?
Answer:
The earth’s principal biological systems are being depleted by excessive use. Over . fishing is quite common. Forests are being cut to obtain firewood for cooking. Grasslands are turning into barren wastelands and croplands are deteriorating as their productivity has been impaired.

Question 4:
Why does the author agree that the growth of world population is one of the strongest factors distorting the future of human society?
Answer:
The growth of world population puts a severe strain on the earth’s principal biological systems. Due to excessive human claims these reach an unsustainable level where their productivity is damaged. Development is not possible if world population continues to grow so rapidly. Increasing population brings hunger, poverty and unemployment.

B. Talking About the Text

Discuss in groups of four:
Question 1:
Laws are neither respected nor enforced in India.
Answer:
It is painful but true that laws are neither respected nor enforced in India. Let us take examples from everyday life. Almost everyone is conversant with the rule of the road. Still there are cases of wrong overtaking, lane jumping, signal jumping, over speeding and road rage. Our laws insist on compulsory elementary education up to the age of fourteen. Yet we find many illiterate teenager boys or girls of this age loitering around in lanes or employed in petty jobs in road side restaurants or as domestic servants. Our Constitution insists on the protection and improvement of the environment. The states have been given the responsibility of protecting forests and wildlife. Forests are being cut and illegal shooting of wildlife goes on. Similarly, there are laws regarding abolishing casteism, untouchability and bonded labour. But these remain on paper. In actual life, these are never put into practice. Hence, it can be concluded that laws are neither respected nor enforced in India.

Question 2:
“Are we to leave our successors a scorched planet of advancing desert, impoverished landscapes and an ailing environment?”
Answer:
I fully agree with the view contained in the statement. There is every likelihood of such an eventuality occurring in future. There are solid reasons behind this apprehension. Our resources are limited. They will not last indefinitely if we go on consuming them indiscriminately. Fisheries, forests, grasslands and croplands form the basis of the global economic system. They supply us food and raw materials for industry. Increasing population has put a severe pressure on them. Excessive use of these resources have impaired their productivity. In large areas of the world these systems have reached an unsustainable level. The results are awful and disastrous.
The fisheries will collapse, forests disappear, grasslands will become barren wastelands and croplands will lose their fertility. Decimation of forests will increase dryness and heat and there will be less rainfall. Hence there is a possibility of the earth becoming an overheated place full of increasing deserts, poor landscapes and ailing environment in future.

Question 3:
We have not inherited this earth from our forefathers; we have borrowed it from our children’.
Answer:
This is a revolutionary statement by Mr. Lester Brown. It focuses attention on the position of man in this universe. People take it for granted that the earth is theirs as they have inherited it from their forefathers. They forget the fact that the real owners of the land are our children. We are only custodians or trustees and we must continue development that meets the needs of the present, without compromising the ability of the future generations to meet their needs. We must not strip the natural world’ of the resources future generations would need. In our effort to feed the increasing millions, we are plundering the heritage of our children. We have open overusing natural resources for our present purposes. Destruction of natural resources will create an ailing environment. Our consumption of non-renewable resources should be checked. We must preserve natural resources and hand them over to children intact as they are the real owners.

Question 4:
The problems of overpopulation that directly affect our everyday life.
Answer:
Overpopulation causes many problems in every day life. The three basic human needs—food, cloth and shelter have assumed alarming prepositions. Fisheries, forests, grasslands and croplands are under severe strain. In many areas they have reached an unsustainable level. People resort to over fishing to obtain protein. Forests are being destroyed to obtain firewood. Grasslands are becoming deserts. Artificial fertilizers have improved the productivity of croplands. Overpopulation hinders development and adversely affects the spread of education and health care among the masses. It is observed that the poor beget more children. It only leads them to unending poverty. More children does not mean more workers but merely more people without work. Thus over-population leads to unemployment. Public transport proves insufficient. We see long queues everywhere. In short, overpopulation leads to deterioration in environment and shortens our lives by causing many diseases.

C. Thinking About Language

The phrase ‘inter alia’ meaning ‘among other things’ is one of the many Latin expressions commonly used in English.
Find out what these Latin phrases mean:

  1. prima facie’
  2. ad hoc
  3. ad infinitum mutatis mutandis
  4. caveat
  5. tabula rasa

Answer:

  1. Prima facie: on the first view
  2. Ad hoc: for the special aim
    1. Ad infinitum: up to infinity
  3. Mutatis mutandis: with necessary changes
  4. caveat: a warning that particular things needs to be considered before something can be done
  5. Tabula rasa: a smooth tablet

D. Working with Words

I. Locate the following phrases in the text and study their connotation:

  1. gripped the imagination of
  2. dawned upon
  3. ushered in
  4. passed into current coin
  5. passport of the future

Answer:

  1. gripped the imagination of: have powerful effect on imagination
  2. dawned upon: became obvious; began to realize for the first time
  3. ushered in: to make something new begin
  4. passed into current coin: become a part of current usage
  5. passport of the future: a thing that enables us to achieve something ‘

II. The words grip, dawn, usher, coin, passport have a literal as well as a figurative meaning. Write pairs of sentences using each word in its literal sense as well as the figurative sense.
Answer:

  1. Grip:
    (i) She gripped on to the railing with both hands.
    (ii) Terrorism has gripped the country for the past five years.
  2. Dawn:
    (i) A new technological age has dawned.
    (ii) It dawned on me that they couldn’t possibly have met before.
  3. Usher:
    (i) The Secretary ushered me into his office.
    (ii) The change of management ushered in fresh ideas and policies.
  4. Coin:
    (i) Every coin has two sides.
    (ii) She coined a phrase to explain her meaning.
  5. Passport:
    (i) I showed my passport to the security officer.
    (ii) Hard work alone is the passport to success.

E. Notice these expressions in the text.

Question 1:
Guess their meaning from the context.

ncert-solutions-for-class-11-english-hornbill-the-ailing-planet-the-green-movements-role-1
Answer:

  • A holistic and ecological view: a complete view of the whole thing keeping in mind the inter relationship of constituents among themselves and to environment.
  • Sustainable development: development that can be continued for a long time.
  • Languish: forced to stay somewhere.
  • Ignominious darknes: disgraceful/humiliating darkness.
  • Inter alia: among other things.
  • Decimated: destroyed.
  • Catastrophic depletion: disastrous exhaustion.
  • Transcending concern: surpassing concern.

F. Things to do

Question 1:
Make posters to highlight the importance of the Green Movement.
Answer:
ncert-solutions-for-class-11-english-hornbill-the-ailing-planet-the-green-movements-role-2
Question 2:
Maintain a record of the trees cut down and the parks demolished in your area, or any other act that violates the environment. Write to newspapers reporting on any such acts that disturb you.
Answer:

Maintaining a record: left for self attempt

Letter to Editor: See the specimen given below:
271 Green Road, Silver City 20 March 20 XX
The Editor
The National Herald
New City .
Sub: Illegal felling of trees
Sir
May I use the columns of your daily to draw the attention of the public and the authorities concerned towards an act that has caused severe violation of environment. The central park adjacent to Green Road had many tall and beautiful trees which added to its glory. Of late some people began to use it for hosting wedding parties or political functions. They caused much damage to the environment by damaging the plants, flowers, young trees and grass growing in the lawns as well as creating noise pollution through loudspeakers.
Yesterday, some enthusiastic members of the green club protested to the organiser of a political assembly against the misuse of the park and the untold harm to environment. To our surprise, we found that all the tall trees had been felled and cut down into logs overnight.
We have lodged a complaint with the local police station. We appeal to you to publish this letter of protest against the illegal felling of trees with your comments and remind the authorities that it is the responsibility of the state to preserve healthy environment.
I am confident that you will take up this cause.
Yours faithfully
Deepak/Deepika

MORE QUESTIONS SOLVED

A. Short Answer Type Questions

Question 1:
Which movement does Nani Palkhivala refer to? How popular do you think it is?
Answer:
The author, Nani Palkhivala, refers to the ‘Green Movement’. It has become very ‘ popular among the people of all countries. It started nearly twenty five years ago but it has gripped the imagination of the entire human race completely and quite rapidly.

Question 2:
How does the author point out the importance of Green Movement?
Answer:
The author points out the importance of the Green Movement by comparing it to the revolutionary ideas of Copernicus. He had taught mankind in the 16th century that the earth and the other planets revolved round the sun.

Question 3:
How have human beings shifted their perceptions?
Answer:
We have shifted our perceptions from mechanistic view to a holistic and ecological view. Now we regard the earth as a living organism. It is an enormous being and we are its parts. It has its own metabolic needs and vital processes. We must respect and preserve them.

Question 4:
What is the state of earth today? How should we act now?
Answer:
The signs of the earth which are connected with life show that the earth is a patient in declining health. We must realize our moral obligations to be good stewards of the planet. We must act as responsible trustees of the legacy of future generations.

Question 5:
How has the concept of sustainable development been defined?
Answer:
Sustainable development has been defined as the development that meets the needs of the present without putting in danger the ability of future generations to meet their needs. In other words, the present generation would not deprive the natural world of the resources the future generations would need.

Question 6:
Who is ‘the world’s most dangerous animal’? What has he learnt?
Answer:
Man is the most dangerous animal of the world. He has learnt a new awareness. He has acted wisely. He has shifted from the system of domination to one based on partnership.

Question 7:
What do you learn about the number of living species from this chapter?
Answer:
Scientists have arranged a list of about 1.4 million living species. The number of unlisted species is much more. It varies from three to a hundred million according to various estimates. These still remain unknown and unidentified.

Question 8:
What do you know about the earth’s biological systems and their functions?
Answer:
The earth has four principal biological systems. These are: fisheries, forests, grasslands and croplands. They form the basis of the world’s economic system. They supply us food and raw materials for industry.

Question 9:
What is the state of earth’s biological systems now and why?
Answer:
In many areas of the world, earth’s biological systems have reached an unsustainable level. They have reached a point where their productivity has been damaged. This is because of the excessive pressure exerted by man on them.

Question 10:
How do the earth’s biological systems behave on reaching an unsustainable level?
Answer:
The productivity of the earth’s biological systems is impaired on reaching an unsustainable level. Fisheries collapse. Forests disappear. Grasslands turn into barren wastelands. Croplands become worse.

Question 11:
How can over-fishing and decimation of forests prove harmful?
Answer:
Over-fishing may lead to stripping the fisheries. Then man will lose a rich source of protein. The decimation of forests will harm ecology. Moreover, several species of life that live in forest will face extinction.

Question 12:
How do Indians procure fuel for cooking? What is the result of their action?
Answer:
Indians collect fire wood from forests. Sometimes even green trees are cut to obtain fuel. Destruction of forests is harmful to environment and wildlife. They also bum dung as fuel. Burning dung deprives the soil of an important natural fertiliser.

Question 13:
Why do we need to plant more forests in India?
Answer:
According to official data, India is losing its forests at the rate of 3.7 million acres a year. The actual loss of forests is estimated to be about eight times the rate indicated by government statistics. Large areas, officially named forest land are already treeless. Moreover a five-fold increase in the rate of forest planting is needed to cope with the expected fuel wood demand 5 years later.

Question 14:
How is the world population increasing over the years?
Answer:
The world population is increasing at a rapid rate now-a-days. Every four days the world population increases by one million. The world population was about one
billion in 1800. By 1900 another billion was added. However in the next 100 years 3.7 billion more were added. This clearly indicates the pace of the growth of world population.

Question 15:
Why is population control essential in India?
Answer:
The population of India was estimated to be 920 million in 1994. Overpopulation upsets all plans of development and causes poverty and unemployment. So either population is controlled or people would remain poor forever. Voluntary family planning helps population control in India.

Question 16:
What do you understand by the emerging new world vision?
Answer:
The new world vision is a holistic view. It is also an ecological view. It considers the world as an integrated whole a global village, rather than a separated or isolated collection of parts. This emerging new world vision has introduced the era of responsibility.

Question 17:
How can industry play its role in the new ‘era of responsibility’?
Answer:
It is well known that industries are a main source of causing environmental pollution. There will be a great change in the preservation of environment if the industrialists become conscious-of their responsibilities and become environment friendly. Thus Industry has to play a very important role in the new era of responsibility.

Question 18:
In what connection has the author mentioned Mr. Edgar S. Woolard?
Answer:
Mr Edgar S. Woolard was the chairman of a famous industrial concern—Du Pont. Five years ago, he declared himself to be the company’s ‘Chief Environmental Officer’. He said that their continued existence as a leading manufacturer required that they excelled in environmental performance.

Question 19:
Why does the author quote the words of Mrs. Margaret Thatcher and Mr. Lester Brown?
Answer:
The two statements quoted by the author support his point of view about the need to protect environment. Both the statements lay stress on preservation of environment and holding it in trust for the coming generations.

B. Long Answer Type Questions

Question 1:
Why does Nani Palkhivala call the earth ‘The Ailing Planet’? How can the ailing planet survive?
Answer:
The signs of the earth connected with life necessary for staying alive show that the earth is a patient in declining health. Its deserts are advancing, landscapes are being impoverished and environment is ailing. Aerial photography using satellites has revealed that the environment has deteriorated very badly in many parts of the world. In fact, it has became critical in many of the eighty eight countries investigated. The concept of sustainable development and green movement can help the ailing planet to survive. People must discharge their moral responsibility as stewards of the planet and trustees of the legacy of the future generations. The plundering of the natural resources should be controlled. These must be preserved for the future generations.

Question 2:
What are the earth’s principal biological systems? Why have they been depleted and how can they be preserved?
Answer:
The earth has four principal biological systems. These are: fisheries, forests, grasslands and croplands. They form the basis of the world’s economic system. They supply us food and raw materials for industry. These biological systems are being depleted by excessive use. Over fishing is quite common. Forests are being destroyed to obtain firewood for cooking. In many areas of the world, these biological systems have reached an unsustainable level. Grasslands are turning into deserts and produce from croplands is decreasing. It seems they have lost their productivity. The decimation of forests is likely to cause extinction of several species. We must change our outlook and stop overusing the natural resources. We have to hand them over to the coming generations in a healthy state so that they can meet their needs. Consciousness of our moral responsibility as caretakers of the legacy of our children can help to preserve these non-renewable resources.

Question 3:
“Forests precede mankind; deserts follow”, Examine the validity of this remark in the light of reading ‘The Ailing Planet: The Green Movement’s Role’.
Answer:
Forests are one of the most important biological systems of the earth. They came into existence much before mankind. In this sense forests precede mankind. We have inherited large tracts of forests from our forefathers. Forests are the power house of evolution. Several species of life exist in them. The world’s ancient inheritance of tropical forests is now wearing away at the rate of forty to fifty million acres per year. In poor countries, local forests are being destroyed to procure fuel wood. It is estimated that a five fold increase in the rate of forest planting is needed to cope with the expected fuel wood demand in the year 2000. It is the responsibility of the state to protect and improve the environment and to safeguard the forests and wildlife. However, large areas named as the forest land are now treeless. As the forests disappear, deserts will follow. We must take timely steps to prevent this.

Question 4:
“For the first time in human history we see a transcending concern—the survival not just of the people but of the planet”. Elucidate.
Answer:
In the twentieth century, there has been a revolutionary change in human perceptions. We have begun to take a holistic view of the very basis of our existence. The earth is now regarded as a living organism of which we are parts. It has its own metabolic needs and processes necessary for staying alive, which need to be respected and preserved.
The environmental problem does not necessarily indicate our death, it is our passport for the future. A new world vision has emerged. It is a holistic view, an ecological view. This regards the world as a whole rather than a collection of isolated parts. This vision has ushered in the Era of Responsibility. Industrialists, politicians and writers have become environment friendly and realised their responsibility in preserving the non-renewable natural resources.

More Resources For Class 11
RD Sharma Class 11 Solutions
CBSE Class 11 Maths NCERT Solutions
CBSE Class 11 Physics NCERT Solutions
CBSE Class 11 Chemistry NCERT Solutions
CBSE Class 11 Biology NCERT Solutions
CBSE Class 11 Business studies NCERT Solutions
CBSE Class 11 Accountancy NCERT Solutions
CBSE Class 11 English NCERT Solutions

Woven Words Short StoriesWoven Words EssayWoven Words PoetrySnapshotsHornbill

Save

Save

Save

The post NCERT Solutions For Class 11 English Hornbill The Ailing Planet: the Green Movement’s Role appeared first on Learn CBSE.

NCERT Solutions For Class 11 English Hornbill The Browning Version

0
0

NCERT Solutions For Class 11 English Hornbill The Browning Version

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Question 1:
Comment on the attitude shown by Taplow towards Crocker-Harris.
Answer:
Taplow is respectful towards Mr. Crocker-Harris and likes him for his principles. He criticises him for being a feelingless person yet regards him an extraordinary master. He is mortally afraid of him and dare not cut the extra work even on the last day of the term.

Question 2:
Does Frank seem to encourage Taplow’s comments on Crocker-Harris?
Answer:
Yes, Frank seems to encourage Taplow’s comments on Crocker-Harris. He shows appreciation for Taplow’s imitation of Mr Crocker-Harris and asks him to repeat it. On smother occasion, Frank tells Taplow not to keep a good joke (narrated in the style of Mr Crocker Harris) to himself but to tell it to others.

Question 3:
What do you gather about Crocker-Harris from the play?
Answer:
Mr Crocker-Harris appears as a stem master who is a man of principles and stickler to the rules. He believes in fair assessment of his students and is not swayed by emotions, as the man is hardly human. He is not a sadist, but strict in performance of his duties. Even on his last day at school, when he is over-busy in his own affairs, he does not neglect his duty towards his students.

Talking About the Text

Discuss with your partners.
Question 1:
Talking about teachers among friends.
Answer:
Commenting on their teachers is something that most students do. Students are quite intelligent and keen observers. Teachers are their role models and the students judge their performance not only on the basis of their mastery over the subject hut also by their method of teaching, communication skills, interaction with students and their general nature and behaviour. Teachers must not feel offended to learn the nick name their dear students have showered upon them. Teachers may sometimes think that the boys don’t understand anything, but this is wrong. Talking about teachers among friends is a favourite pastime of students. They appreciate their virtues and condemn their shortcomings. Even strict persons win the love and admiration of students if they are men of principles.

Question 2:
The manner you adopt when you talk about a teacher to other teachers.
Answer:
We should be respectful and polite when we talk about a teacher to other teachers.
Normal courtesy requires that we should add ‘Mr’ ‘Miss’ or ‘Mrs’ before the name of the teacher and use his/her full name. A teacher should never be mentioned by the nick name he/she has been given. In other words, our approach should be quite formal. The dignity of a teacher should not be lowered before another, even if the person being talked about lacks some qualities you like most. Our remarks should never be derogatory or rude. It is bad manners to run down our teachers and specially so if it is done in the presence of other teachers. We are judged by our actions as well as words. The other teachers may form a very low and unfavourable opinion about us on the basis of a lapse on our part. Hence we must be extra cautions during our interactions with our teachers.

Question 3:
Reading plays is more interesting than studying science.
Answer:
Science is based on the study of some facts, concepts, principles and their application. It demands cool reasoning and concentration of mind to solve numerical problems and to balance complicated equations. One has to be alert, regular, systematic and punctual. If we miss one class, we miss the link. On the other hand, reading plays provides us more amusement. Most of the plays contain a beautiful plot and a number of characters with diverse traits. Their actions, reactions and interactions provide a lot of fun and laughter and make the reading of the play quite interesting. Witty dialogues, irony of situations and intricacies of plots make the plays full of humanity and quite absorbing. We never feel bored while reading a play. Every dialogue or action unfolds something new and we eagerly wait for what is to follow next. The study of science proves dull and cold as compared to the interesting reading of plays.

C. Working with Words

A sadist is a person who gets pleasure out of giving pain to others.

Given below are some dictionary definitions of certain kinds of persons. Find out the words that fit these descriptions:

  1. A person who considers it very important that things should be correct or genuine e.g. in the use of language or in the arts: P…
  2. A person who believes that war and violence are wrong and will not fight in a war: P…
  3. A person who believes that nothing really exists: N…
  4. A person who is always hopeful and expects the best in all things: O….
  5. A person who follows generally accepted norms of behaviour: C ….
  6. A person who believes that material possessions are all that matter in life: M…

Answer:

  1. purist
  2. pacifist
  3. nihilist
  4. optimist
  5. conformist
  6. materialist

II. Notice the following words in the text. Guess the meaning from the context.
ncert-solutions-for-class-11-english-hornbill-the-browning-version-1
Answer:

  • remove: a form/class or division (in a school)
  • slackers: persons who are lazy and avoid work
  • muck: dirt/mud : something very unpleasant
  • kept in: made to study in classroom after school hours
  • got carried away: got very excited; lost control of feelings
  • cut: miss class
  • sadist: a person who gets pleasure out of giving pain to others.
  • shrivelled up: squeezed up

MORE QUESTIONS SOLVED

A. Short Answer Type Questions

Question 1:
What do you learn about Tap low from the initial conversation between him and Mr Frank?
Answer:
Tap low is a boy of sixteen. He is still in the lower fifth. He can’t specialise until the next term if he gets his form/division all right. Since his master, Mr Crocker-Harris has not told him the result, he will have to wait till the next day to learn his fate.

Question 2:
“You know that he’s like, sir” says Tap low. What leads him to say so? What light does this throw on the man talked about?
Answer:
Taplow does not know if he has got his form. It is because, his master, Mr Crocker-Harris does not tell them the results like the other masters. He is a bit different. When Frank says that a rule says that form results should only be announced by a headmaster on the last day of term, Tap low says that none else except Mr Crocker-Harris pays attention to it. This shows that the man is a stickler to the rules.

Question 3:
Which course of study does Tap low prefer and why?
Answer:
Tap low prefers science to literature. He finds it a good deal more exciting than his play which he considers quite unpleasant.

Question 4:
How does Tap low react to Mr Frank’s query? ‘And you considered view is that the Agamemnon is muck?’
Answer:
Tap low modifies his stand. He says that he doesn’t think the play is a muck. It has a good plot in fact, a wife murdering her husband and all that. His opinion is based on the way it is taught to them—just a lot of Greek words strung together and fifty lines if one gets them wrong. Thus Taplow draws a fine distinction between the study of science and literature.

Question 5:
For whom is Tap low waiting and why? How does he feel?
Answer:
Tap low is waiting for his master, Mr Crocker-Harris. He has come in to do extra work on the last day of term because he missed a day last week when he was ill. Since the weather is quite fine, he feels quite unhappy to be confined in a room. He might as well be playing golf.

Question 6:
How according to Tap low Mr Crocker-Harris is unlike other masters?
Answer:
Other masters would certainly give a chap, a form after his taking extra work, but Mr Crocker-Harris is unlike them. When Taplow asked him about his form, he told the boy that he had given him exactly what he deserved: no less; and certainly no more. Taplow is afraid that he might have marked him down, rather than up for taking extra work.

Question 7:
How does Tap low react to Frank’s suggestion, “Why don’t you cut? You could still play golf before lock-up”?
Answer:
Taplow is really shocked at this suggestion. He reacts strongly and says that he couldn’t cut Mr. Crocker-Harris. It has never been done during his stay there. If he did so, nobody could predict the consequences. Perhaps he would follow Tap low home or do some such extraordinary thing.

Question 8:
Why do you think, Frank envies Mr Crocker-Harris’? What possible reasons make him so unique?
Answer:
Frank envies Mr Crocker-Harris for the effect he seems to have on the boys in the form. They all seem scared to death of him. He wants to know what he does: whether he beats them all or does something else which is awe inspiring. Taplow informs Mr Frank that Mr Crocker-Harris is not a sadist.

Question 9:
How according to Taplow does Mr Crocker-Harris differ from other masters in his reactions towards others?
Answer:
Mr Crocker-Harries is not a sadist like some other masters. He does not get pleasure out of giving pain. If he were a sadist, he would not be so frightening. It would show he has some feelings, but he hasn’t any. He’s all dry like a nut. He seems to hate people to like him, but other masters like being liked.

Question 10:
What leads Mr Frank to comment “I’m sure you’re exaggerating”?
Answer:
Tap low says that Mr Crocker-Harris seems to hate people to like him. Yet, in spite of everything, Taplow does rather like him. He can’t help him. He thinks that sometimes Mr crocker-Harris notices it and that seems to shrivel him up even more. This observation of Tap low seems far-fetched. So Mr Frank remarks that he is exaggerating.

Question 11:
How does Tap low refute the charge that he is exaggerating?
Answer:
Tap low says that the other day Mr Crocker-Harris made one of his classical jokes in the class. Nobody understood it, so no one laughed. At last Tap low laughed because he knew the master had meant it as funny. He did so out of ordinary common politeness. Secondly he felt a bit sorry for him for having made a poor joke. Mr Crocker-Harris did not praise Tap low for it.

Question 12:
How did Mr Crocker-Harris react to Tap low’s action of laughing at his joke?
Answer:
He noticed that Tap low had laughed at his little joke. He confessed that he was pleased at the progress Taplow had made in his Latin. It was clear from the fact that he had understood so readily what the rest of the form did not. Then he asked Tap low to explain the joke to the rest of the class.

Question 13:
How do Tap low and Frank react to Millie‘s arrival?
Answer:
Frank seems infinitely relieved to see Millie. On the other hand Taplow is nervous. He is unable to control his emotions and whispers to Frank if he thinks she has heard their conversation. He is afraid that if she did so and tells her husband, he’ll lose his form.

Question 14:
What does Millie tell Tap low about her husband? What assignment does she offer the young boy?
Answer:
She tells Tap low that her husband is at the Bursar’s and might be there quite a long time. If she were him, she would go. Tap low remarks that Mr Crocker-Harris had especially asked him to come. She then asks him to run to the chemist and bring medicine according to the prescription. Thus he could do a job for him. She would take the blame if he came before Tap low returned.

B. Long Answer Type Questions

Question 1:
What do you learn about the system of education in old British schools from the play ‘The Browning Version’?
Answer:
1° old British schools much stress was laid on the study of classical languages—Latin and Greek. Students of the lower fifth form were made to learn a classic play like the Agamemnon. Since the stress was on the acquisition of language, the students found it dis-interesting and very unpleasant. They could specialise only after completing fifth form.
There was a system of punishment. For a simple error one had to repeat fifty lines. Students were also “kept in’ or called for ‘Extra work’. They were mortally afraid of teachers like Mr Crocker-Harris who would abide by rules and show no human feelings. At the same time, the school had teachers who were sadists and others who would break the rules and tell results to the students. Students like Tap low were afraid of hard masters like Mr Crocker-Harris, still they liked him.

Question 2:
What impression do you form about Mr Crocker-Harris on the basis of reading the play ‘The Browning Version’?
Answer:
Whatever we learn about Mr Crocker-Harris is through reactions of other characters and their comments on him. Even this method of indirect presentation helps us to gather a fair picture of the strict and stem middle-aged master. He is in a class by himself and is totally unlike the other teachers. He is a man of principles and sticks to the rules. Unlike other teachers, he does not divulge the results of the form to the students, since it is the domain of the headmaster. He is not a sadist. He does not beat the students. Even then the students are mortally afraid of him. It is because he is quite strict and shows no emotion, even of anger. He remains calm and composed. He teaches classical languages Greek and Latin. Even his jokes are classical. Students fail to understand them. He is duty conscious. He is leaving the school at the end of term and is quite busy on the last day in his own affairs, still he asks Tap low to come in for ‘extra work’. In short, he impresses us with his fine qualities of head and heart.

Question 3:
“This humorous piece is an extract from a play.” What according to you makes this extract humorous?
Answer:
The play presents a funny situation. Frank, a young science teacher, finds sixteen year old Tap low waiting for his master Mr Crocker-Harris. This lower fifth form student has been asked to come in to do extra work on the last day of the school. Mr Crocker-Harris is leaving the school for good the next day. Being quite busy in settling his own affairs, he has not yet arrived there. Tap low’s fears of adverse remarks about his result make us smile.
The interaction between Mr Frank and Tap low is quite amusing. The young science teacher encourages Tap low’s comments on Crocker-Harris. The manner is which Tap low imitates his master’s voice, manner of speaking and diction are quite amusing. The sudden arrival of Millie Crocker Harris in the midst of an imitation of a joke surprises Frank and makes Tap low nervous. Their reactions are quite amusing. Tap low’s unwillingness to leave the place and his fears of consequences in case his master returns before his arrival seem genuine but funny. He feels relieved only when Millie offers to take the blame. All these actions seen exaggerated and funny.

RD Sharma class 11 Solutions
NCERT Solutions for Class 11th Science
NCERT Solutions for Class 11th Social Science
NCERT Solutions for Class 11th Hindi
NCERT Solutions for Class 11th English
NCERT Solutions for Class 11th Maths

Woven Words Short StoriesWoven Words EssayWoven Words PoetrySnapshotsHornbill

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

The post NCERT Solutions For Class 11 English Hornbill The Browning Version appeared first on Learn CBSE.

CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण मुहावरे

0
0

CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण मुहावरे

मुहावरा

जब भाषा या अपने कथन को विशेष ढंग से कहना होता है तथा उसे प्रभावी ढंग से अभिव्यक्ति करना होता है तब कुछ ऐसे वाक यांशों का प्रयोग किया जाता है जो अपने सामान्य अर्थ से हटकर अलग अर्थ का बोध कराते हैं। ऐसे वाक्यांशों या शब्द समूह को मुहावरा कहा जाता है।

मुहावरा का शाब्दिक अर्थ है-अभ्यास। बार-बार प्रयोग करने के कारण कुछ शब्द समूह उक्ति बन जाते हैं और चमत्कारपूर्ण अर्थ की अभिव्यक्ति करने लगते हैं जो कालांतर में मुहावरा बन जाते हैं। अतः मुहावरा ऐसा शब्द समूह या वाक्यांश है जो अपने शाब्दिक अर्थ को छोड़कर नए एवं विशेष अर्थ की अभिव्यक्ति करता है।

मुहावरे की विशेषताएँ –

  • मुहावरों का रूप सदा एक-सा रहता है। इन पर लिंग, वचन का प्रभाव नहीं पड़ता है। जैसे–’दीवार खड़ी करना’ की
    जगह दीवारें खड़ी करना नहीं होता है।
  • मुहावरा हमेशा वाक्य का अंग बनकर प्रयुक्त होता है, स्वतंत्र रूप में नहीं।
  • मुहावरे में प्रयुक्त शब्दों के स्थान पर उनके पर्यायवाची शब्दों का प्रयोग नहीं होता है; जैसे-‘आँखें खुलना’ की जगह . ‘नेत्र खुलना’ नहीं लिखा जा सकता है।
  • मुहावरों का शब्दार्थ नहीं वाच्यार्थ लिया जाता है।
  • मुहावरों की एक पहचान यह है कि इनके अंत में क्रियापद अवश्य पाया जाता है; जैसे-नौ दो ग्यारह होना, गाँठ बाँध लेना, डेरा डालना, हथेली पर सरसों उगाना आदि।
  • मुहावरे अपूर्ण वाक्य या वाक्यांश होते हैं, अतः प्रयोग करते समय इनमें कभी-कभी कुछ बदलाव आ जाता है।

पाठ्यपुस्तक ‘स्पर्श’ में प्रयुक्त मुहावरे

पाठ-1 : बड़े भाई साहब

1. प्राण सूखना-डर लगना।
आतंकवादियों को देखकर गाँव वालों के प्राण सूख गए।

2. हँसी-खेल होना-छोटी-मोटी बात।
जंगल में अकेले जाना कोई हँसी-खेल नहीं होता।

3. आँखें फोड़ना-बड़े ध्यान से पढ़ना।
कक्षा में प्रथम आने के लिए निखिल आँखें फोड़कर
पढ़ाई करता है।

4. गाढ़ी कमाई–मेहनत की कमाई।
तुम तो अपनी गाढ़ी कमाई जुएँ में उड़ा रहे हो।

5. ज़िगर के टुकड़े-टुकड़े होना-दिल पर भारी आघात लगना।
बेटे की मृत्यु की खबर सुनकर माता-पिता के जिगर के टुकड़े-टुकड़े हो गए।

6. हिम्मत टूटना-साहस समाप्त होना।
परीक्षा में असफल होने पर पिता की हिम्मत टूट गई।

7. जान तोड़ मेहनत करना-खूब परिश्रम होना।
मैच जीतने के लिए सभी खिलाड़ियों ने जान-तोड़कर मेहनत की।

8. दबे पाँव आना-चोरी-चोरी आना।
चोर ने दबे पाँव आकर घर का सारा सामान साफ़ कर दिया।

9. घुड़कियाँ खाना-डाँट-डपट सहना।
बड़े भाईसाहब की घुड़कियाँ खाकर अचानक छोटे भाई ने मुँह खोल दिया।

10. आड़े हाथों लेना-कठोरतापूर्ण व्यवहार करना।
गलती करके पकड़े जाने पर माता-पिता ने पुत्र को आड़े हाथों लिया।

11. घाव पर नमक छिड़कना-दुखी को और दुखी करना।
एक तो वह पहले से ही दुखी है, तुम उसे चिढ़ाकर उसके घाव पर नमक क्यों छिड़क रहे हो।

12. तलवार खींचना-लड़ाई के लिए तैयार रहना।
छोटे भाई को गुंडों से पिटता देखकर बड़े भाइयों ने तलवार खींच ली।

13. अंधे के हाथ बटेर लगना-अयोग्य को कोई महत्त्वपूर्ण वस्तु मिलना।
अनपढ़ श्याम की सरकारी नौकरी लग गई। ऐसा लगता है जैसे अंधे के हाथ बटेर लग गई।

14. चुल्लूभर पानी देने वाला-कठिन समय में साथ देने  वाला।
अगर तुम किसी की मदद नहीं करोगे तो तुम्हें भी कोई बाद में चुल्लू भर पानी देने वाला नहीं मिलेगा।

15. दाँतों पसीना आना-बहुत अधिक परेशानी उठाना।
शादी वाले घर में इतने काम होते हैं कि जिन्हें निपटाते निपटाते दाँतों पसीने आ जाते हैं।

16. लोहे के चने चबाना-बहुत कठिनाई उठाना।
कक्षा में प्रथम आने के लिए करन को पीछे करना लोहे के चने चबाने जैसा है।

17. चक्कर खाना-भ्रम में पड़ना।
रवि-चेतन की एक जैसी शक्ल देखकर लोग चक्कर खा गए।

18. आटे-दाल का भाव मालूम होना-कठिनाई का अनुभव होना।
दोस्तों के पैसों पर ऐश करने वालों को जब स्वयं कमाना पड़ता है तब उन्हें आटे-दाल का भाव मालूम होता है।

19. ज़मीन पर पाँव न रखना-बहुत खुश होना।
बेटे को सफ़ल देखकर उसके माता-पिता ज़मीन पर पाँव न रख सके।

20. हाथ-पाँव फूल जाना-परेशानी देखकर घबरा जाना।
मनोज को नौकरी से निकाले जाने की खबर सुनकर उसकी पत्नी के हाथ-पाँव फूल गए।

पाठ-2 : डायरी का एक पन्ना

1. रंग दिखाना-प्रभाव या स्वरूप दिखाना।
कठिनाई के समय मदद न करके देव ने अपना रंग दिखा दिया।

2. ठंडा पड़ना-ढीला पड़ना।
शादी की तैयारियाँ अभी पूरी भी नहीं हुई हैं। पता नहीं घर वाले इतने ठंडे क्यों पड़ गए हैं।

3. टूट जाना-बिखर जाना।
बड़े भाईसाहब की खबर सुनकर पूरा परिवार बिखर गया।

पाठ-3 : तताँरा-वामीरो कथा

1. सुध-बुध खोना-अपने वश में न रहना।
उस आकर्षक युवती को देखकर चेतन अपनी सुध-बुध खो बैठा।

2. बाट जोहना-प्रतीक्षा करना।
राम कब से माता के साथ बाज़ार जाने की बाट जोह रहा है।

3. खुशी का ठिकाना न रहना-बहुत अधिक खुशी होना।
लड़की का रिश्ता तय होने पर परिवार की खुशी का ठिकाना न रहा।

4. आग-बबूला होना-बहुत क्रोध आना।
कक्षा में फेल होने की बात सुनकर पिता आग-बबूला हो गए।

5. राह. न सूझना-उपाय न मिलना।
आतंकवादियों के पकड़े जाने पर यात्रियों को बचने की कोई राह न सूझी।

6. सुराग न मिलना-पता न मिलना।
चोर घर में चोरी करके चला गया परंतु पुलिस को कोई सुराग न मिला।

पाठ-4 : तीसरी कसम के शिल्पकार शैलेंद्र

1. चक्कर खाना-घबरा जाना।
परीक्षा में प्रश्न-पत्र देखकर मैं तो चकरा गया।

2. सातवें आसमान पर होना-ऊँचाई पर होना।
आजकल की महँगाई तो सातवें आसमान पर पहुँच गई है।

3. तराजू पर तोलना-उचित-अनुचित का निर्णय लेना।
मुँह से कुछ बोलने से पहले उसको तराजू पर तोल लेना चाहिए।

4. हावी होना-अधिक प्रभावी होना।
आजकल तो अमीर लोग गरीबों पर हावी होने की कोशिश करते हैं।

पाठ-5 : गिरगिट

1. जिंदगी नर्क होना-बहुत कष्ट में दिन बीतना।
कैंसर की बीमारी के कारण एक साल से बिस्तर पकड़ चुके व्यक्ति ने कहा, “अब तो जिंदगी भी नर्क हो चुकी है।”

2. त्योरियाँ चढ़ाना-गुस्से में आना।
दोस्तों के साथ बेटे को घूमते हुए देखकर पिता अपने पुत्र को त्योरियाँ चढ़ाकर डाँटने लगा।

3. मज़ा चखाना-बदला लेना।
जिन लोगों ने राम को पीटा है पुलिस उन्हें मज़ा चखाकर रहेगी।

4. मत्थे मढ़ना-ज़बरदस्ती आरोप लगाना।
मौका पाते ही करन ने अपना आरोप विनय के मत्थे मढ़ दिया।

5. तबाह होना-बरबाद होना।
अचानक आए भूकंप में सारा शहर तबाह हो गया।

6. गाँठ बाँध लेना-अच्छी तरह समझ लेना।
अध्यापक ने छात्रों से कहा, “अच्छी तरह गाँठ बाँध लो, बिना पढ़े तुम्हें सफलता नहीं मिलती।”

पाठ-6 : अब कहाँ दूसरे के दुख में दुखी होने वाले

1. दीवार खड़ी करना-बँटवारा कर लेना।
घर में लड़ाई होने के कारण दोनों परिवारों में दीवार खड़ी हो गई।

2. बेघर करना-आश्रय छीन लेना।
चेन्नई में आई बाढ़ ने न जाने कितने लोगों को बेघर कर दिया।

3. डेरा डालना-स्थायी रूप से रहना। जब से यहाँ दंगे हुए हैं, तब से सेना ने यहाँ डेरा डाल दिया है।

पाठ-7 : I. पतझड़ में टूटी पत्तियाँ

1. हवा में उड़ना-ऊपरी बातें करना।
जब से विकास की नौकरी लगी है, वह तो हवा में उड़ने लगा है।

II. झेन की देन

1. सन्नाटा सुनाई देना-अत्यधिक शांति होना।
राम के घर में सन्नाटा है, लगता है कि घर में कोई नहीं है।

पाठ-8 : कारतूस

1. तंग आना-परेशान होना।
कक्षा में शरारती बच्चों से अध्यापक तंग आ गया है।

2. कामयाब होना-सफल होना।
अपने कठोर परिश्रम के कारण ही वो आज डॉक्टर बन पाया है।

3. आँखों में धूल झोंकना-धोखा देना।
पुलिस की आँखों में धूल झोंककर चोर भाग गया।

4. काम तमाम करना-मार डालना।
सेना के एक वार में आतंकियों का काम तमाम कर दिया।

5. नज़र रखना-निगरानी करना।
पुलिस सदैव शातिर चोरों पर अपनी नज़र रखती है।

6. जान बख्शना-हत्या न करना।
अच्छे व्यवहार के कारण जज़ ने कैदी की जान बख्श दी।

कुछ महत्त्वपूर्ण मुहावरे, उनके अर्थ और प्रयोग –

1. अंगूठा दिखाना-मना करना।
उधार के पैसे माँगने पर मनोज ने मुझे अँगूठा दिखा दिया।

2. आँखों का तारा-बहुत प्यारा।
करन तो अपने माता-पिता की आँखों का तारा है।

3. अक्ल पर पत्थर पड़ना-बुद्धि भ्रष्ट होना।
तुम्हारी तो अक्ल पर पत्थर पड़ गया है जो उस निर्दोष को दोषी बता रहे हो।

4. अंधे की लाठी-एकमात्र सहारा।
बाप की मृत्यु होने के कारण श्याम ही अपनी माँ की अंधे की लाठी है।

5. अपना उल्लू सीधा करना-स्वार्थ सिद्ध करना।
देश का भला कोई नहीं सोचता, सब अपना उल्लू सीधा करते हैं।

6. अंगार उगलना-कठोर वचन उगलना।
राम ने सच्चाई क्या कह दी आप तो अंगार उगलने लग गए।

7. अंत पाना-भेद जानना।
प्रभु की महिमा का अंत पाना किसी के बस की बात नहीं।

8. अंधे के हाथ बटेर लगना-कम गुणी को गुणवान वस्तु मिल जाना।
अनपढ़ नरेश को पढ़ी लिखी पत्नी मिली। ये तो वही बात हुई अंधे के हाथ बटेर लग जाना।

9.आँखें बिछाना–स्वागत करना।
श्रीराम के वनवास से लौटने पर अयोध्यावासियों ने आँखें बिछा दी।

10. अगर-मगर करना-टाल-मटोल करना।
समय आने पर सभी अगर-मगर करने लगते हैं।

11. अंग-अंग ढीला होना-बहुत थक जाना।
दिनभर खेत में काम करने के कारण किसान का अंगअंग ढीला हो गया।

12. आँखें पथरा जाना—स्तब्ध रह जाना।
बेटे की दुर्घटना की खबर सुनकर परिवार वालों की आँखें स्तब्ध रह गईं।

13. अपने पैरों पर खड़े होना-आत्मनिर्भर होना।
नौकरी मिलने पर वह अपने पैरों पर खड़ा हो जाएगा।

14. अपना राग अलापना-सबसे अलग राय रखना।
श्याम हर मामले में अपना राग अलापता रहता है।

15. अपने पाँव पर कुल्हाड़ी मारना-अपना ही अहित करना।
मकान मालिक से झगड़ा करके अपने पाँव पर कुल्हाड़ी मार ली।

16. आँखें दिखाना-गुस्से से देखना।
माँ के आँख दिखाते ही बच्चा कमरे में चला गया।

17. आँखें फेरना-बदल जाना।
संकट के समय अक्सर लोग आँखें फेर लेते हैं।

18. आँखों पर परदा पड़ना-भला बुरा कुछ न समझना।
पिता ने पुत्र को खूब समझाने की कोशिश की परंतु उसकी आँखों पर तो परदा पड़ा है।

19. आँखों का पानी मरना-बेशर्म होना।
श्याम को कुछ भी कहो उसे कोई फ़र्क नहीं पड़ता, उसकी तो आँखों का पानी मर गया है।

20. अंधेरे घर का उजाला-इकलौता पुत्र।
दादा की मृत्यु के बाद उनका पोता ही इस परिवार का अंधेरे घर का उजाला है।

21. आँखों से ओझल होना-धोखा देना।
सूर्य निकलते ही ओस की बूंदें आँखों से ओझल हो गईं।

22. आँखें चुराना-सामने आने से बचना।
पैसा लेने के बाद सीता सब से आँखें चुराती रहती है।

23. आँखों में खटकना-अच्छा न लगना।
अपने से ज्यादा दूसरों की उन्नति लोगों की आँखों में खटकती है।

24. आकाश के तारे तोड़ना-असंभव काम करना।
साइकिल से देश भ्रमण करना आकाश के तारे तोड़ने जैसा है।

25. आस्तीन का साप-कपटी मित्र।
राम पर विश्वास न करना। वह तो आस्तीन का साँप है।

26. आग में घी डालना-क्रोध को भड़काना।
पठानकोट हमले ने आग में घी डालने का काम किया है।

27. इधर-उधर की हाँकना-व्यर्थ बोलना।
रवि के पास कोई काम तो है नहीं इसलिए वो इधर-उधर की हाँकता रहता है।

28. ईद का चाँद होना-बहुत दिनों बाद दिखाई देना।
विदेश में रहने के कारण तुम तो ईद का चाँद हो गए हो।

29. ईंट का जवाब पत्थर से देना-दुष्ट से दुष्टता करना।
युद्ध में भारतीय सेना ने पाकिस्तानी सेना को ईंट का जवाब पत्थर से दिया।

30. ईंट से ईंट बजाना-तहस-नहस कर देना।
भारतीयों ने आतंकवादियों की ईंट से ईंट बजा दी।

31. उल्लू बनाना-मूर्ख बनाना।
पाँच रुपये का सामान दस रुपये में देकर दुकानदार ने तुम्हें उल्लू बना दिया।

32. उन्नीस-बीस होना-थोड़ा-बहुत होना।
दोनों कपड़ों में उन्नीस-बीस का अंतर है।

33. उँगली उठाना-दोष निकालना।
बात-बात पर उँगली उठाना आजकल की पत्नियों का पेशा-सा बन गया है।

34. ऊँट के मुँह में जीरा-किसी वस्तु का बहुत कम मात्रा में होना।
खाने में थोडे-से फल हाथी के लिए ऊँट के मुँह में जीरा के समान है।

35. ऊँगली पर नचाना-वश में करना।
आजकल तो पत्नियाँ अपने पति को उँगलियों पर नचाती हैं।

36. एक पंथ दो काज-एक साथ दो कार्य संपन्न करना।
दिल्ली में घूमने के साथ हम शादी में भी सम्मिलित हो गए, इस तरह एक पंथ दो काज हो गए।

37. एड़ी चोटी का जोर लगाना-बहुत प्रयास करना।
बीमार व्यक्ति की जान बचाने के लिए डॉक्टर ने एड़ी चोटी का जोर लगा दिया।

38. एक अनार सौ बीमार-वस्तु की पूर्ति कम और माँग अधिक।
पाँच नौकरी के पद के लिए हज़ारों परीक्षार्थी का बैठना तो एक अनार सौ बीमार वाली बात हुई।

39. एक आँख से देखना-सभी को एक भाव से देखना।
घर का मुखिया सभी सदस्यों को एक आँख से देखता है।

40. कमर कसना-तैयार होना।
कक्षा में अच्छे नंबर लाने के लिए छात्रों ने कमर कस ली हैं।

41. कलेजा फटना-असहनीय दुख होना।
पति की मृत्यु की खबर सुनकर पत्नी का कलेजा फट गया।

42. कसौटी पर कसना-परीक्षा में खरा उतरना।
राम ईमानदार है, उसे कई बार कसौटी पर कसा गया है।

43. कलेजा ठंडा होना-संतोष होना।
चोर को सजा दिलाकर उसका कलेजा ठंडा हो गया।

44. कानो-कान खबर न होना-बिलकुल खबर न होना।
वह तो कल ही घर खाली करके चला, उसने किसी को कानों कान खबर भी न होने दी।

45. कान पर जूं न रेंगना-असर न होना।
कालाबाजारी में वह कई बार पकड़ा जा चुका है पर उसके कान पर जूं तक नहीं रेंगती।

46. कमर टूटना-हिम्मत हार जाना।
कप्तान के आउट होने पर पूरी टीम की कमर टूट गई।

47. कलई खुलना-भेद खुल जाना।
समाचार पत्रों ने कई नेताओं के काले कारनामों की कलई खोलकर रख दी।

48. कान भरना-चुगली करना।
धारावाहिकों में महिलाएँ एक-दूसरे के कान भरती रहती हैं।

49. काम आना-वीरगति पाना।
स्वतंत्रता दिलाने के लिए कई नेता काम आए।

50. काम तमाम करना-मार डालना।
सेना ने आतंकियों का काम तमाम कर डाला।

51. खाक छानना-इधर-उधर भटकना।
नौकरी न मिलने के कारण श्याम खाक छानने पर मजबूर हो गया है।

52. खून खौलना-बहुत क्रोध में होना।
आतंकियों का दुस्साहस देखकर सेना के जवानों का खून खौल उठा।

53. खरी खोटी सुनाना-बुरा-भला कहना।
पैसे चोरी हो जाने पर उसने खूब खरी खोटी सुनाई।

54. खून की होली खेलना-मारकाट मचाना।
अब तो डाकू भी खून की होली खेलते हैं।

55. गड़े मुर्दे उखाड़ना-पुरानी बातों को दोहराना।
जो कुछ कहना साफ़-साफ़ कहो, गड़े मुर्दे उखाड़ना बंद करो।

56. गागर में सागर होना-थोड़े में बहुत कुछ कहना।
सचमुच में बिहारी ने अपने दोहों में गागर में सागर भर दिया है।

57. गले का हार होना-बहुत प्रिय होना।
मनोज तो अपनी दादी के गले का हार है।

58. गुड़-गोबर करना-बात बिगाड़ देना।
हम सभी लोग ताजमहल देखने जा रहे थे परंतु चाचा जी ने आकर सब गुड़-गोबर कर दिया।

59. गिरगिट की तरह रंग बदलना-सिद्धांतहीन होना।
ठेकेदार जमुनाप्रसाद पर विश्वास न करना वह तो गिरगिट की तरह रंग बदलता है।

60. गाल बजाना-अपनी प्रशंसा स्वयं करना।
सीमा तो हर बात में अपने गाल बजाती रहती है।

61. घड़ों पानी पड़ना-लज्जित होना।
चोरी करते हुए पकड़े जाने से राम पर घड़ों पानी पड़ गया।

62. घर का ना घाट का-कहीं का न रहना।
दोनों जगह नौकरी ना मिलने पर वह तो घर का रहा ना घाट का।

63. घी के दिये जलाना-प्रसन्न होना।
पुत्र के विदेश से लौटने पर उसके घर में घी के दिये जलाए गए।

64.घोड़े बेचकर सोना-निश्चित होना।
परीक्षाएँ समाप्त होने के बाद छात्र घोड़े बेचकर सोते हैं।

65. घुटने टेकना-पराजय स्वीकारना।
भारतीय सेना के सामने आतंकियों ने घुटने टेक दिए।

66. चाँद का टुकड़ा-अत्यंत सुंदर होना।
रानी सीता का स्वरूप चाँद का टुकड़ा था।

67. चिकना घड़ा होना-निर्लज्ज होना।
पुत्र पर माँ की बातों का कोई असर नहीं होता क्योंकि वो तो चिकना घड़ा है।

68. चेहरा खिलना–प्रसन्न होना।
पत्र की नौकरी लग जाने की खबर सुनकर माता-पिता का चेहरा खिल उठा।

69. चेहरे पर हवाइयाँ उड़ना-घबरा जाना।
बस अपहरण की बातें सुनकर यात्रियों के चेहरे की | हवाइयाँ उड़ गई।

70. चेहरा मुरझाना-चमक फीकी पड़ना।
पुत्री का रिश्ता मना करने पर परिवारवालों का चेहरा मुरझा गया।

71. चार चाँद लगाना–शोभा बढ़ाना। कल्पना चावला ने अंतरिक्ष में जाकर भारत की प्रतिष्ठा |
में चार चाँद लगा दिए।

72. छक्के छुड़ाना-बुरी तरह हराना।
क्रिकेट मैच में भारतीय टीम ने पाकिस्तानी टीम के छक्के छुड़ा दिए।

73. छप्पर फाड़कर देना-उम्मीद से अधिक मिलना।
गरीब की नौकरी लगने पर लोगों ने कहा, “भगवान जब देता है, छप्पर फाड़कर देता है।”

74. छाती पर साँप लोटना-ईर्ष्या होना।
सीमा की प्रगति देखकर सुनीता की छाती पर साँप लोटने लगे।

75. छठी का दूध याद आना-बहुत कष्ट होना।
चार मंजिल मकान बनवाने में उसे छठी का दूध याद आ गया।

76. छुपा रुस्तम-देखने में साधारण।
रमेश तो छुपा रुस्तम निकला। डॉक्टर भी बन गया और किसी को पता भी नहीं चला।

77. जान देना-आत्महत्या करना।
परीक्षा में असफल होने पर छात्र ने छत से कूदकर जान दे दी।

78. जान में जान आना-राहत महसूस करना।
रेगिस्तान की धूप में अचानक पानी देखकर यात्रियों की जान में जान आई।

79. ज़मीन पर पैर न रखना-अधिक गर्व करना।
नेता बन जाने पर उसका ज़मीन पर पैर नहीं पड़ता।

80. जूती चाटना-खुशामद करना।
कामचोर मनुष्य काम करने की बजाए अधिकारियों की जूती चाटते रहते हैं।

81. झंडा गाड़ना-धाक जमा देना।
परीक्षा में प्रथम आकर शिवम ने झंडे गाड़ दिए।

82. झख मारना–व्यर्थ में समय नष्ट करना।
दीपक की बातों पर ध्यान न देना, वह तो झख मारता रहता है।

83. टेढ़ी खीर होना-कठिन कार्य।
पी०एम०टी० की परीक्षा पास करना टेढ़ी खीर है।

84. टाँग अड़ाना-व्यर्थ में दखल देना।
तुम्हारा इस बात से कुछ लेना-देना नहीं है तो क्यों इसमें टाँग अड़ाते हो।

85. टाल-मटोल करना-बहाने बनाना।
जब भी प्रांजल से मदद की उम्मीद करो, वह टाल मटोल करके चला जाता है।

86. टूट पड़ना-हमला कर देना।
हिरन के बच्चों को जंगल में खेलता देख शेर उन पर टूट पड़ा।

87. ठोकर खाना-मुसीबतों का सामना करना।
मनुष्य ठोकर खाकर ही सफलता प्राप्त करता है।

88. डंके की चोट पर कहना-निर्भीक होकर कहना।
राम बात को घुमा-फिराकर नहीं कहता, जो कहता है डंके की चोट पर कहता है।

89. तारे गिनना–बेचैनी से प्रतीक्षा करना।
पति के घर न पहुँचने पर पत्नी रात भर तारे गिनती रही।

90. तिल का ताड़ करना-छोटी बात को बड़ा करना।
तुमने तो तिल का ताड़ बना दिया, मैंने ऐसा तो नहीं कहा था।

91. तितर-बितर होना-बिखर जाना।
पुलिस के आते ही चोर तितर-बितर हो गए।

92. दाँत खट्टे करना-परास्त करना।
युद्ध भूमि में भारतीय सेना ने आतंकियों के दाँत खट्टे कर दिया।

93. दाल न गलना-सफल न होना।
अदालत में वकील के सामने कैदी की दाल न गली।

94. दाल में काला होना-गड़बड़ होना।
अचानक से राम के पास इतने रुपये कहाँ से आ गए,
मुझे तो दाल में कुछ काला लग रहा है।

95. दो-ट्रक जवाब देना-साफ़ इंकार करना।
जब मैंने शिवम से कुछ पैसों की मदद माँगी तो उसने मुझे दो टूक जवाब दे दिया।

96. दूध का दूध पानी का पानी करना-न्याय करना।
जज ने अदालत में दूध का दूध पानी का पानी कर दिया।

97. धरती पर पाँव न पड़ना-अभिमान में रहना।
जब से रमेश को नौकरी मिली है, उसके तो धरती पर पाँव नहीं पड़ रहे।

98. धाक जमाना-प्रभाव जमाना।
कक्षा में प्रथम आकर मोहन ने सब अध्यापकों पर अपनी
धाक जमाई।

99. नौ दो ग्यारह होना-भाग जाना।
पुलिस को आता देख जुआरी नौ दो ग्यारह हो गए।

100. नाक कटाना-बेइज्जती कराना।
बेटी को विदेश भेजते समय माँ बेटी को समझा रही थी कि वहाँ जाकर पढ़ाई करना, मेरी नाक मत कटाना।

101.नाक रख लेना-इज़्ज़त बचा लेना।
शादी के कठिन वक्त में मालिक ने रुपए देकर मज़दूर की नाक रख ली।

102. नाक में दम करना-परेशान करना।
मंदिर के बाहर बंदरों ने तो दर्शनार्थियों के नाक में दम कर रखा है।

103. पापड़ बेलना-विषम परिस्थितियों से गुज़रना।
आई०ए०एस० की परीक्षा पास करने के लिए तुम्हें ना जाने कितने पापड़ बेलने पड़ेंगे।

104. पस्त करना-हरा देना।
नेवले ने साँप से लड़ते हुए अंत में उसे पस्त कर दिया।

105. पानी-पानी होना-लज्जित होना।
न्यायालय द्वारा पुत्र की सजा सुनकर माता-पिता पानी पानी हो गए।

106. पीठ दिखाना-कायरतापूर्ण काम करना।
पीठ दिखाना वीरों का काम नहीं होता।

107. फूला न समाना-अधिक प्रसन्न होना।
लॉटरी की खबर सुनकर अनुपम फूला न समाया।

108. बाँछे खिलना-बहुत प्रसन्न होना।
पुत्र की सफलता की खबर सुनकर माँ की बाँछे खिल उठी।

109. बाल भी बाँका न होना-कुछ भी न बिगाड़ना।
श्रीकृष्ण को मारने के लिए कंस ने कई प्रयास किए परंतु उनका कोई बाल भी बाँका न कर सका।

110. बुढ़ापे की लाठी-एकमात्र सहारा।
श्रवण कुमार अपने माता-पिता के बुढ़ापे की लाठी थे।

111. बाल-बाल बचना-साफ़ बच जाना।
गुजरात में आए भूकंप में कई यात्री बाल-बाल बच गए।

112. मारा-मारा फिरना-इधर-उधर भटकना।
नौकरी के लिए वह मारा-मारा फिर रहा है।

113. मुँह की खाना-हार जाना।
भारतीय सेना की वीरता के सामने अंग्रेज़ी सेना को मुँह की खानी पड़ी।

114. मुँह में पानी आना-ललचा जाना।
गरम-गरम हलवा देखकर मेरे मुँह में पानी आ गया।

115. मुट्ठी गरम करना-रिश्वत देना।
आजकल कोई काम बिना मुट्ठी गरम किए नहीं होता।

116. मक्खियाँ मारना-बेकार बैठना।
यह फैक्ट्री बंद होने से हज़ारों मज़दूर आजकल मक्खियाँ मार रहे हैं।

117. मन में लड्डू फूटना-खुशी की अनुभूति होना।
श्रीनगर जाने की योजना पर सहमति बनते ही बच्चों के मन में लड्डू फूटने लगे।

118. माथे पर बल पड़ना-चिंतित होना।
बेटी की शादी में वर पक्ष वालों दवारा कार की माँग सुनकर लड़की के पिता के माथे पर बल पड़ गए।

119. मुँह फुलाना-नाराज़ होना।
पूनम और सुमन में यूँ तो खूब बनती थी पर आजकल न जाने क्यों मुँह फुलाए हुए हैं।

120. मुँहतोड़ जवाब देना-साहसपूर्वक हरा देना।
कारगिल में भारतीय सैनिकों ने पाकिस्तानी घुसपैठियों को मुँहतोड़ जवाब दिया।

121. मुँह पीला पड़ना-भयभीत होना।
जेल भेजे जाने की बात सुनते ही चोर का मुँह पीला पड़ गया।

122. मुँह फेरना-उपेक्षा करना।
प्रायः बुढ़ापे में अपनी संतान भी मुँह फेर लेती है।

मुट्ठी में होना-वश में होना।
आजकल के पति प्रायः अपनी पत्नियों की मुट्ठी में हो जाते हैं।

124. रंग में भंग पड़ना-खुशी में बाधा पड़ना।
दुर्घटना की खबर सुनकर विवाह के रंग में भंग पड़ गया।

125. रफूचक्कर होना-गायब होना।
राम बिना किसी से पूछे गाड़ी लेकर रफूचक्कर हो गया।

126. रँगा सियार होना-ढोंगी होना।
आजकल के साधुओं पर विश्वास करना ठीक नहीं है
क्योंकि रँगे सियार होते हैं।

127. राई का पहाड़ बनाना-बात को बहुत ही बढ़ा-चढ़ाकर कहना।
सुमन, यदि तुम राई का पहाड़ न बनाती तो बात यहाँ तक न पहुँचती।

128. लकीर का फ़कीर होना-घिसी-पिटी को मानते रहने वाला।
इस विज्ञान के युग में तुम भूत-प्रेत के चक्कर में पड़े
रहते हो और ओझाओं की बात मानते रहते हो। सचमुच ही तुम लकीर के फ़कीर हो।

129. लटू होना-मुग्ध होना।
गौरव ने सुंदर-नवयुवती को एक निगाह देखा और उस पर लट्टू हो गया।

130. लोहा लेना-मुकाबला करना।
भारतीयों ने अंग्रेजों से जमकर लोहा लिया।

131. लाल-पीला होना-क्रोधित होना।
बेटे की करतूत सुनकर माँ लाल-पीली हो गई।

132. वेद वाक्य मानना-पूर्णतया विश्वसनीय एवं सत्य मानना।
सुमन सदैव मेरे हित की बातें करती है। मैं उसकी बातों को वेद वाक्य मानता हूँ।

133. सिर उठाना-विद्रोह करना।
अंग्रेज़ों का अत्याचार देखकर अनेक भारतीय ज़मीदारों
ने सिर उठा लिया।

134. सिर पर चढ़ना-उदंड होना।
बच्चों की उचित-अनुचित सभी बातें मानने से वे सिर पर चढ़ जाते हैं।

135. सिर पर चढ़ाना-गलत काम के लिए बच्चों को प्रोत्साहित करना।
कुछ लोग अपने बच्चों से इतना लाड़-प्यार करते हैं कि
बच्चे सिर चढ़ जाते हैं।

136. सिर से पानी गुज़रना-सहनशक्ति से बाहर होना।
जब सिर से पानी गजरने लगा तो मंगल पांडे ने बगावती रुख अपना लिया।

137. सिर कलम करना-मृत्युदंड देना।
कुछ मुगल सम्राट इतने क्रूर थे कि वे निर्दयतापूर्वक भारतीयों का सिर कलम कर देते थे।

138. सिर पर खून सवार होना-किसी की हत्या करने क तैयार होना।
अपने पिता की हत्या किए जाने की बात सुनकर सुरेश के सिर पर खून सवार हो गया।

139. सोने में सुहागा होना-गुणवत्ता बढ़ जाना।
इन दो पौधों के मेल से पैदा होने वाली फ़सल किसानों के लिए सोने पर सुहागा साबित होगी।

140. श्री गणेश करना-शुरुआत करना।
काव्या ने अपना नया मकान बनवाने का श्री गणेश कर दिया है।

141. हवा होना-भाग जाना, गायब होना।
पुलिस की गाड़ी का सायरन सुनते ही बैठक कर रहे चोर हवा हो गए।

142. हवा लगना-प्रभाव में आ जाना।
आज कम उम्र के लड़के-लड़कियों को भी विदेशी फ़ैशन की हवा लग गई है।

143. हवाइयाँ उड़ना-भयभीत होना।
जंगली रास्ते पर जाते समय अचानक सामने भालू आ जाने से यात्री के चेहरे पर हवाइयाँ उड़ने लगी।

144. हवा से बातें करना-बहत तेज़ चलना या दौडना।
रण क्षेत्र में राणा प्रताप का घोड़ा हवा से बातें करता था।

145. हथियार उठाना-मुकाबले को तैयार होना।
जब कोई उपाय न बचा तो डाकुओं से मुकाबला करने के लिए ग्रामीणों ने हथियार उठा लिया।

146. हथियार डालना-पराजय स्वीकार कर लेना।
पहले तो आतंकवादी मुकाबला करते रहे पर सेना के जवानों द्वारा बम फेंकते ही उन्होंने हथियार डाल दिया।

147. हाथ धोकर पीछे पड़ना-बुरी तरह परेशान करना।
हरिद्वार में गंगा किनारे बैठे पंडे प्रायः हाथ धोकर पीछे पड़ जाते हैं।

148. हाथ उठाना-पिटाई करना।
बात-बात में अकारण बच्चों पर हाथ नहीं उठाना चाहिए, इससे वे ढीठ बन जाते हैं।

149. हाथ थामना-सहारा देना, अपना बनाना।
दीन-दुखियों का हाथ थामने वाले विरले ही होते हैं।

150. हाथ धो बैठना-वंचित हो जाना।
चलती बस में जेबकतरों द्वारा जेब काट लेने के कारण  व्यापारी अपने रुपयों से हाथ धो बैठा।

151. हाथ माँगना-वैवाहिक प्रस्ताव रखना।
मानसी का हाथ माँगने मयंक उसके पिता के पास गया।

152. हाथ-पाँव मारना-प्रयास करना।
ब्राह्मण शेर से बचने के लिए अंत तक हाथ-पाँव मारता रहा।

153. हाथ पसारना-किसी से कुछ माँगना।
बार-बार किसी के सामने हाथ पसारने से अच्छा है कि हम स्वावलंबी बनकर छोटा-मोटा रोज़गार शुरू कर दें।

154. हाथ मलना-पछताना।
साल भर परिश्रम न करने वाले विद्यार्थियों के फेल होने पर उनके सामने हाथ मलने के अलावा कुछ नहीं बचता है।

155. हाय-हाय करना-हमेशा धन की लालच में पड़े रहना।
यह बनिया कभी किसी साधु को भी भीख नहीं देता, जब देखो हाय-हाय करता ही रहता है।

आओ देखें कितना सीखा

प्रश्न 1.
निम्नलिखित मुहावरों को अपने वाक्यों में इस तरह प्रयोग कीजिए कि उनका अर्थ स्पष्ट हो जाए –
आँखें चुराना, आसमान में उड़ना, आग-बबूला होना, आगे-पीछे फिरना, हाथ फैलाना, सुध-बुध खोना, श्रीगणेश करना, इधर-उधर की हाँकना, कलेजा ठंडा होना, तितर-बितर होना, दिवाला निकलना, दो नावों पर पैर रखना, रँगा सियार होना, बाग-बाग होना, मुँह में पानी आना, खून खौलना, सिर पर कफ़न बाँधना, तीन-तेरह होना, आँखें मल-मलकर देखना, आकाश-पताल एक करना, हाथ मलना, आसमान सिर पर उठाना, उलटी गंगा बहाना, राह में काँटा बिछाना, काया पलट होना, दुनिया से कूच करना, मुँह में पानी आना, हवा होना।
उत्तरः

  • आँखें चुराना – जब से गोपी मुझसे रुपये उधार ले गया है, तब से वह आँखें चुराने लगा है।
  • आसमान में उड़ना – चुनाव के काम के लिए नेता जी राममोहन ने जब से सुरेश को अपने साथ रखा है तब से वह आसमान में उड़ने लगा है।
  • आग बबूला होना – मिठाईवाले ने जब सिपाही से मिठाई का दाम माँगा तो वह आग बबूला हो गया। आगे-पीछे फिरना-अपना काम करवाने के लिए लोग नेताओं के आगे-पीछे फिरते रहते हैं।
  • हाथ फैलाना – बेरोज़गार होने के बाद भी वह किसी के आगे हाथ नहीं फैलाता है।
  • सुध-बुध खोना – कमल के फूल की मादकता के कारण भौरा अपनी सुध-बुध खो बैठा।
  • श्रीगणेश करना – परीक्षा फल घोषित हुआ और रूपेश ने नई कक्षा की पढ़ाई का श्रीगणेश कर दिया।
  • इधर-उधर की हाँकना – कुछ लोग काम करने के बजाए इधर-उधर की हाँकते फिरते हैं।
  • कलेजा ठंडा होना – कुएँ का ठंडा पानी पीते ही मज़दूर का कलेजा ठंडा हो गया।
  • तितर-बितर होना – पुलिस द्वारा गोली चलाए जाने से भीड़ तितर-बितर होने लगी।
  • दिवाला निकलना – जुआ खेलने की बुरी आदत और व्यापार में घाटा होने के कारण उसका दिवाला निकल गया।
  • दो नावों पर पैर रखना – नौकरी करने के साथ-साथ राजनीति में कदम बढ़ा दिया है। इस तरह उसने दो नावों पर पैर रख दिया है।
  • बाग-बाग होना – आप सरकार द्वारा पानी मुफ़्त दिए जाने की घोषणा के क्रियान्वयन से लोग बाग-बाग हो गए।
  • मुँह में पानी आना – कौए की चोंच में रोटी का टुकड़ा देखकर लोमड़ी के मुँह में पानी आ गया।
  • खून खौलना – देश में आतंकवादियों के घुसपैठ की बात सुनकर सेना के जवानों का खून खौल उठा।
  • सिर पर कफ़न बाँधना – देश की रक्षा के लिए वीर सैनिक सिर पर कफ़न बाँधे तैयार रहते हैं।
  • तीन-तेरह होना – बूढ़े पिता की मृत्यु की बाद उसके बेटे तीन-तेरह हो गए।
  • आँखें मल-मलकर देखना-दुकानदार पाँच सौ रुपये की नोट को आँखें मल-मलकर देखने लगा।
  • आकाश-पाताल एक करना – आई०ए०एस० बनने के लिए उदिता ने आकाश पाताल एक कर दिया।
    हाथ मलना-पहले तो उसने परिश्रम नहीं किया। अब फेल होने के बाद वह हाथ मल रहा है।
  • आसमान सिर पर उठाना – छुट्टी की घंटी बजते ही छात्रों ने आसमान सिर पर उठा लिया।
  • उलटी गंगा बहाना – प्रात:काल बिस्तर से उठते ही चाय पीना, फिर ब्रश करने का प्रचलन भारतीय संस्कृति की दृष्टि से उलटी गंगा बहाने जैसा है।
  • राह में काँटा बिछाना – कुछ लोग दूसरों की प्रगति से जलते हैं। ऐसे लोग दूसरों की राह में काँटा बिछाने से नहीं चूकते हैं।
  • काया पलट होना – मेट्रो रेल के संचालन के कारण दिल्ली के यातायात की काया पलट हो गई है।
  • दुनिया से कूच करना – वेगवती नदी में नाव पलट जाने से अनेक लोग असमय दुनिया से कूच कर गए।
  • मुँह में पानी आना – हलवाई की दुकान पर सजी मिठाइयाँ देखकर बच्चे के मुँह में पानी आ गया।
  • हवा होना – शेर के गरजने की आवाज़ सुनकर पेड़ की छाया में बैठकर बतियाते जानवर हवा हो गए।

प्रश्न 2.
नीचे कुछ वाक्य दिए गए हैं। इन वाक्यों के रिक्त स्थानों में उचित मुहावरे भरिए –
(क) सारी सच्चाई जाने बिना किसी पर ……………… ठीक नहीं।
(ख) तांत्रिक ने महिला को इतना सम्मोहित कर दिया कि वह अपनी …………… खो बैठी।
(ग) शिकारी के जाल में फँसा हिरन छूट जाने के कारण वह …………… रह गया।
(घ) सेना के जवानों द्वारा खुद को घिरा देखकर आतंकवादियों ने …………………।
(ङ) पहले तो चोर निर्दोष होने का दावा करता रहा पर जज ने जब उससे घुमा-फिराकर सवाल पूछे तो वह ……………….लगा।
उत्तरः
(क) लाल-पीला होना,
(ख) सुध-बुध खोना,
(ग) हाथ मलना
(घ) हथियार डालना,
(ङ) बगलें झाँकना।

प्रश्न 3.
निम्नलिखित वाक्यों के रेखांकित अंशों के स्थान पर उपयुक्त मुहावरा लिखकर पुनः लिखिए
(क) भीख माँगती बुढ़िया को देखकर मेरे मन में दया उमड़ पड़ी
(ख) पुलिस की पहरेदारी के बाद भी चोर रफूचक्कर हो गया
(ग) पिता ने अपने पुत्र को सिगरेट पीते हुए देख लिया
(घ) लुटेरे पुलिस की वर्दी में आए और चौकीदार को धोखा देकर चलते बने।
(ङ) न्यायाधीश ने दोनों पक्षों की बातें सुनकर उचित फैसला सुना दिया
(च) माँ ने बेटे के थैले से जब अश्लील तस्वीरें निकाली तो बेटा बहुत ही लज्जित हुआ।
(छ) फैक्ट्री में सील लगने से मज़दूर बेकार बैठने को विवश हो गए।
(ज) सरकार द्वारा अनेक योजनाएँ चलाने के बाद भी गरीबों की स्थिति ज्यों की त्यों बनी हुई है
उत्तरः
(क) भीख माँगती बुढ़िया को देखकर मेरा मन पसीज उठा।
(ख) पुलिस की पहरेदारी के बाद भी चोर नौ दो ग्यारह हो गया।
(ग) पिता ने अपने पुत्र को सिगरेट पीते हुए रंगे हाथ पकड़ लिया।
(घ) लुटेरे पुलिस की वर्दी में आए और चौकीदार की आँखों में धूल झोंककर चलते बने।
(ङ) न्यायाधीश ने दोनों पक्षों की बातें सुनी और दूध का दूध पानी का पानी कर दिया।
(च) माँ ने बेटे के थैले से जब अश्लील तस्वीरें निकालीं तो बेटा पानी-पानी हो गया।
(छ) फैक्ट्री में सील लगने से मज़दूर मक्खियाँ मारने के लिए विवश हो गए।
(ज) सरकार द्वारा अनेक योजनाएँ चलाने के बाद भी गरीबों की स्थिति ढाक के तीन पात वाली ही बनी हुई है।

NCERT Solutions for Class 10 Hindi

The post CBSE Class 10 Hindi B व्याकरण मुहावरे appeared first on Learn CBSE.

Gujarat Scholarship | Digital Gujarat scholarship 2019, Complete List and Application Process

0
0

Digital Gujarat Scholarship 2019-20: Gujarat Scholarships are provided by the Government of Gujarat and its ancillary departments. These scholarships are specifically aimed at students from underprivileged or economically backward sections of society. Gujarat Scholarships entitles students from all age groups; right from school level and college level to research level.

With over 30+ scholarships presented before the candidates, finding the right scholarship shouldn’t be a problem. However, to be eligible for any of the 30+ Gujarat Scholarships, candidates have to ensure that they are domiciled in the state of Gujarat. Furthermore, there are certain other criteria that must be fulfilled by the candidates. Read on to explore a list of scholarships provided by the Gujarat Government. Digital Gujarat Scholarship 2019-20 last date is in between June to August.

Latest Update: The Post Matric Scholarships for SC/ST/OBC/SEBC students for 2019-20 is open. The students of class 11 and 12 can apply between 29 July 2019 and 20 August 2019 while the students of all other courses can apply between 21 August 2019 and 15 October 2019. Click here to apply

List of Digital Gujarat Scholarships

As per the official Digital Gujarat Scholarship list, a total of 34 scholarships are provided by various subsidiary departments of the Gujarat government. Digital Gujarat Scholarship Last Date to apply is in between the period of June to August. The list of all these  The various scholarships are as follows:

Complete List of Gujarat Scholarships
Scholarship NameProvided by
EBC Fees Exemption SchemeDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Educational Assistance for NTDNT Students Studying at Self-Financed CollegeDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Fellowship SchemeDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Fellowship Scheme for M.Phil. and Ph.D. Students (SC)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Fellowship Scheme for M.Phil. and Ph.D. Students (SEBC)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Food Bill Assistance for Medical/Engineering Students (SEBC)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Food Bill Assistance in College Attached HostelsDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Food bill Assistance to SC StudentsDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Higher Education SchemeGovernment of Gujarat
Higher Secondary Scholarship (Minority)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Higher Secondary Scholarship (SEBC)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Instrumental Assistance for First-year Students of Medical/Engineering/Diploma CoursesDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Instrumental Assistance for Medical, Engineering, Diploma Students (SEBC)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Instrumental Help to SC Students (Engineering, Medical, Diploma Courses)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Mukhyamantri Yuva Swavalamban YojanaEducation Department, Government of Gujarat
Post Matric Scholarship for SC Girl StudentsDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Post Matric Scholarship for ST Girl StudentsDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Post Matric Scholarship of Government of India for the OBC StudentsDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Post SSC Scholarship for Boys (SEBC)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Post SSC Scholarship for Girls (NTDNT)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Post SSC Scholarship for Girls (SEBC)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Post SSC Scholarships for Boys (NTDNT)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Research ScholarshipDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Scholarship for Students Studying at Dr. Ambedkar or Indira Gandhi Open University (SEBC)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Scholarship for the Students of Government CollegesDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Scholarships to SC Students for ITI/Professional StudiesDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Scholarships to the Disabled StudentsDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Special Scholarship for Boys and Girls StudentsDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Swami Vivekanand Stipend Scheme for ITI CoursesDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Swami Vivekanand Stipend Scheme for Technical and Professional Courses (EBC)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Swami Vivekanand Stipend Scheme for Technical and Professional Courses (Minority)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Swami Vivekanand Stipend Scheme for Technical and Professional Courses (NTDNT)Department of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
Umbrella Scheme for Education of ST Students Post-Matric ScholarshipDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat
War Concession SchemeDepartment of Social Justice and Empowerment, Government of Gujarat

Note: The tentative application period for all the above scholarships is from June to August every year.

Gujarat Scholarships Eligibility Criteria and Awards

Details of all scholarships provided by the Government of Gujarat is as follows

EBC Fees Exemption Scheme

  • Application Period: June to August every year.
  • Eligibility:
    • Students at the graduate level
    • Annual family income should not exceed Rs. 2,50,000
  • Award:
    • 100% tuition fee exemption for students who have secured more than 60% marks in class 12.
    • 50% tuition fee exemption for students that have less than 60% of marks in class 12

Educational Assistance for NTDNT Students Studying at Self-Financed College

  • Application Period: June to August
  • Eligibility :
    • NTDNT students (Nomadic Tribes and Denotified Tribes) studying in self-financed colleges.
    • Annual family income should be under Rs. 2,00,000
  • Award: Financial aid up to Rs. 50,000

Fellowship Scheme

  • Application Period: June to August
  • Eligibility:
    • Students from SC/ST/SEBC or other backward classes pursuing class 11 to post-graduation level.
    • Must have scored a minimum of 70% in class 10
    • Family income must be less than Rs. 2,50,000
  • Award: 
    • Rs.2,000 Per Month at secondary (Class 11)
    • Rs.3,000 Per Month at graduation
    • Rs.5,000 Per Month at post-graduation

Fellowship Scheme for M.Phil. and Ph.D. Students (SC)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: Students from SC category pursuing Ph.D. or M.Phil program
  • Award: 
    • Rs. 2,500/- Per Month for M.Phil
    • Rs. 3,000/- Per Month for PhD

Fellowship Scheme for M.Phil. and Ph.D. Students (SEBC)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility:
    • Ph.D./M.Phil students that belong to SEBC category.
    • Annual family income must not exceed Rs. 45,760
  • Award: 
    • Rs. 25,000/- for students pursuing M.Phil
    • Rs. 30,000/- for students pursuing Ph.D.

Food Bill Assistance for Medical/Engineering Students (SEBC)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: Medical/ engineering SEBC students in college-affiliated hostels
  • Award: Rs. 1,200 Per Month as reimbursement for meals

Food Bill Assistance in College Attached Hostels

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: 
    • ST students who are pursuing a regular course
    • Annual family income must be less than Rs. 2,50,000
  • Award: Financial assistance with the food bill

Food bill Assistance to SC Students

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: 
    • SC students pursuing an Engineering/ medical program
    • Annual family income must not be more than Rs. 2,50,000
  • Award: Financial assistance of Rs. 1,000 Per Month for a duration of 10 months

Higher Education Scheme

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: 
    • Students who are pursuing medical/engineering programs.
    • Students also pursuing graduate/post-graduate courses in Commerce, Arts, Science, Law, Pharmacy are eligible too.
  • Award: Financial aid ranging from Rs. 1,000 – Rs. 6,000 per annum

Higher Secondary Scholarship (Minority)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: 
    • Class 11 and 12 students from the minority community.
    • Annual family income should be less than Rs. 1,50,000
  • Award:
    • Class 11 students will receive financial aid up to Rs. 725 p.a (hosteller ) / Rs. 475 (day scholar)
    • Class 12 students will receive financial aid up to Rs. 1140 p.a (hosteller) / Rs. 840 (day scholar)

Higher Secondary Scholarship (SEBC)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: SEBC students pursuing their class 11 and 12
  • Award: 
    • Class 11 students will receive financial aid up to Rs. 725 p.a (hosteller) / Rs. 475 (day scholar)
    • Class 12 students will receive financial aid up to Rs. 840 p.a (hosteller) Rs. 540 (day scholar)

Instrumental Assistance for First-year Students of Medical/Engineering/Diploma Courses

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: 
    • ST students who are pursuing their 1st year medical/ engineering/ diploma courses from a recognized government college (full-time only).
    • Annual family income should not exceed Rs. 2,50,000
  • Award: Students will be reimbursed for the instruments purchased for their 1st-year course.

Instrumental Assistance for Medical, Engineering, Diploma Students (SEBC)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: 
    • SEBC students pursuing their medical/ engineering/ diploma courses
    • Annual family income should be less than Rs. 2,50,000
  • Award: 
    • Medical students will receive financial aid of Rs. 10,000
    • Engineering students will receive financial aid of Rs. 5,000
    • Diploma students will receive financial aid of Rs. 3,000

Instrumental Help to SC Students (Engineering, Medical, Diploma Courses)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: SC students pursuing an engineering, medical or diploma program.
  • Award: Annual family income must be less than Rs. 44,500

Mukhyamantri Yuva Swavalamban Yojana

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: 
    • Students that achieved 80 percentile in their class 10 or 12 and are obtaining admission for a first-year degree or diploma courses.
    • Students that achieved 65% in their diploma courses and are obtaining admission for first/ second-year diploma courses.
    • The annual income of the family must not exceed Rs. 6,00,000
  • Award: 
    • Financial aid for tuition fee up to Rs. 2,00,000
    • Financial assistance for hostel food up to Rs. 12,000
    • Financial aid for books and equipment up to Rs. 10,000

Post Matric Scholarship for SC Girl Students

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: 
    • SC girl students eligible
    • Family income must be under Rs. 2,50,000
  • Award: Variable financial assistance

Post Matric Scholarship for ST Girl Students

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: 
    • ST girl students pursuing a full-time regular course from a recognized university
    • Annual income must be less than Rs. 2,50,000
  • Award: Variable financial assistance

Post Matric Scholarship of Government of India for the OBC Students

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: 
    • OBC students from class 11 to post-graduation are eligible.
    • Total family income must not exceed Rs. 1,00,000
  • Award: Financial aid of Rs. 750/- Per Month.

Post SSC Scholarship for Boys (SEBC)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: Scholarship applicable to SEBC male students pursuing class 11 to Ph.D.
  • Award: Financial aid up to Rs. 280/- Per Month

Post SSC Scholarship for Girls (NTDNT)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: Scholarship applicable to NTDNT female students pursuing class 11 to Ph.D.
  • Award: Financial aid up to Rs. 280/- Per Month

Post SSC Scholarship for Girls (SEBC)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: Scholarship applicable to SEBC female students pursuing class 11 to Ph.D.
  • Award: Financial aid up to Rs. 280/- Per Month

Post SSC Scholarships for Boys (NTDNT)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: Scholarship applicable to NTDNT male students pursuing class 11 to Ph.D.
  • Award: Financial aid up to Rs. 280/- Per Month

Research Scholarship

  • Application Period: June to August
  • Eligibility:
    • Post-graduate students willing to undertake a Ph.D. program under biology, chemistry, physics, mathematics or any related fields can apply.
    • Candidates must have completed their BSc and MSc with at least second class grades in relevant subjects
  • Award: Variable financial aid

Scholarship for Students Studying at Dr. Ambedkar or Indira Gandhi Open University (SEBC)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: SEBC students pursuing any course at Dr. Ambedkar or Indira Gandhi Open University
  • Award: Variable financial aid

Scholarship for the Students of Government Colleges

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: Students pursuing arts, science or commerce from any recognized university are eligible
  • Award: 
    • Students securing the first position will be awarded Rs. 3,000/-
    • Students securing the second position will be awarded Rs. 2,000/-
    • Students securing the third position will be awarded Rs. 1,000/-

Scholarships to SC Students for ITI/Professional Studies

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: SC students pursuing ITI or any professional courses are eligible
  • Award: Annual family income must not exceed Rs. 47,000 (Rural) / 68,000 (Urban)

Scholarships to the Disabled Students

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: 
    • Students from class 1 to 12 that possess a disability percentage of more than 40%
    • The annual income of the family must not exceed Rs. 50,000/-
    • Candidate must have secured at least 40% in the previous exam
  • Award: 
    • Rs. 1,000/- p.a for students pursuing class 1 to 7
    • Rs. 1500 or Rs. 5,000/- p.a for students pursuing class 8 to 12

Special Scholarship for Boys and Girls Students

  • Application Period: June to August
  • Eligibility:
    • Students from class 1 to class 10 are eligible
    • The student must have at least 70% attendance in school
    • Students belonging to the Dalit-Bava, Garo-Garoda, Hadi, Matang, Nadiya, Sadhu, Seva, Thori, Tirbanda/ Tirgar, Turi, Turi-Barot, Valmiki and Vankar community are eligible to apply.
  • Award: Financial aid of Rs. 650/-

Swami Vivekanand Stipend Scheme for ITI Courses

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: Students pursuing ITI courses (diploma, technical, professional and industrial)
  • Award: Variable financial aid

Swami Vivekanand Stipend Scheme for Technical and Professional Courses (EBC)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: EBC students pursuing a professional or technical course
  • Award: Annual family income must be less than Rs. 1,20,000 (Rural) / Rs. 1,50,000 (Urban)

Swami Vivekanand Stipend Scheme for Technical and Professional Courses (Minority)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: Students under the minority community pursuing a professional or technical course
  • Award: Annual family income must be less than Rs. 1,20,000 (rural) / Rs. 1,50,000 (urban)

Swami Vivekanand Stipend Scheme for Technical and Professional Courses (NTDNT)

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: NTDNT Students pursuing a professional or technical course.
  • Award: 
    • One year professional study is awarded a financial aid of Rs. 125/- Per Month
    • Government ITI is awarded a financial aid of Rs. 400/- Per Month

Umbrella Scheme for Education of ST Students Post-Matric Scholarship

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: 
    • ST students from class 11 to post-graduation
    • Correspondence or distance mode of education is applicable under this scheme
    • Annual family income must not be more than Rs. 2,50,000
    • The student must not have failed the same class
  • Award: Variable financial aid

War Concession Scheme

  • Application Period: June to August
  • Eligibility: Children of martyred soldiers pursuing their courses from government, government-aided institutions.
  • Award: 
    • Studentship funding
    • Concession in tuition fees
    • A host of other educational benefits

Scholarship Gujarat – How to Apply

Students who wish to avail these scholarships must register themselves on the Digital Gujarat Portal. The application process is as follows:

Step – 1: Registration

  1. Visit Digital Gujarat gov.in Scholarship and click on the login button.
  2. Existing users can log in with their existing password and Email ID.
  3. Meanwhile, new users can enroll themselves by clicking on the “New Click for New Registration” link.
  4. New users can log in with various credentials such as email ID, phone number or Aadhar number.
  5. New users are required to provide relevant information and save.
  6. Once the information is saved, an OTP will be sent to the provided mobile number.
  7. Enter OTP to complete registration.

Step – 2: Profile Update

  1. Registered candidates will be redirected to the “Profile Update Page”.
  2. Enter all required fields.
  3. Candidates are also required to upload their most recent passport-sized photograph.

Step – 3: Scholarship Application

  1. Once the profile has been updated, registered candidates should log in to their account and enter the “dashboard”.
  2. Then, navigate to the filter service section and select “Scholarship”.
  3. The candidates will then be presented with a list of available scholarships.
  4. Candidates are required to select the scholarship the wish to avail.
  5. Post this step; candidates are asked to select their application language.
  6. Instructions will be presented, and candidates are required to read through them carefully.
  7. Next, click on “Continue to service.”
  8. Fill the required fields in the application form.
  9. Scan and upload the supporting documents stated in the portal.
  10. Once done, submit the application form.

Digital Gujarat Scholarship Portal Contact Details

In case you come across any doubt related to scholarship information, application process or document uploading, you can contact the Digital Gujarat Portal on its helpdesk number 18002335500.

Scholarships for Students

For further assistance, the portal has also provided the Digital Gujarat Scholarship PDF addressing all queries that may arise from the application process.

The post Gujarat Scholarship | Digital Gujarat scholarship 2019, Complete List and Application Process appeared first on Learn CBSE.

CBSE Class 10 Hindi B पत्र लेखन

0
0

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन

पत्र लेखन

मनुष्य सामाजिक प्राणी है। वह अपने निकट संबंधियों का दुख-सुख जानने का इच्छुक रहता है। इसके लिए वह पत्रों का सहारा लेता आया है। पत्र-लेखन एक विशिष्ट कला है। यह हमारे विचारों के आदान-प्रदान का एक सरल और सशक्त माध्यम है। यह लेखन की अन्य विधाओं से भिन्न है क्योंकि पत्र-लेखन किसी मित्र, निकट संबंधी, अधिकारी, कर्मचारी या संस्था प्रमुख को संबोधित करके लिखा जाता है। इसमें लेखक और पाठक के बीच कुछ-न-कुछ संबंध भी रहता है।

पत्र-लेखन में निम्नलिखित बातों का ध्यान रखना चाहिए-

  1. सरलता-पत्र की भाषा सरल, स्पष्ट तथा बोधगम्य होनी चाहिए जिससे पाठक पत्र का उद्देश्य एवं भाव स्पष्ट रूप से समझ सके। पत्र में जटिल और अस्पष्ट भाषा के प्रयोग से बचना चाहिए।
  2. संक्षिप्तता–पत्र लिखते समय यह प्रयास होना चाहिए कि कम-से-कम शब्दों में अपनी बात को स्पष्ट कर सकें। ज़्यादा लंबे पत्रों में नीरसता प्रकट होने लगती है।
  3. शिष्टता-पत्र-लेखन में सदैव शिष्टता बनाए रखनी चाहिए। कटु बातों को लिखते समय शिष्ट एवं मर्यादित भाषा का ही प्रयोग करना चाहिए।
  4. निश्चयात्मकता-पत्र-लेखन में अपनी बातों में निश्चितता बनाए रखनी चाहिए। बातों में दुविधा या हिचक से बचना चाहिए।
  5. पुनरुक्तिहीनता-पत्र में एक ही बात की पुनरुक्ति से पत्र की प्रभावहीनता बढ़ती जाती है।

पत्र के आवश्यक अंग-पत्र के निम्नलिखित अंग होते हैं-

  1. भेजने वाले का पता-सामान्यतया पत्रों में बाईं ओर किनारे पर पत्र लेखक अपना पता लिखता है, ताकि पत्रोत्तर में सुविधा हो।
  2. पत्र भेजने की तिथि-पते के ठीक नीचे पत्र लिखने की तिथि लिखी जाती है। इसे 28.8.20XX या 28 अगस्त, 20XX के रूप में लिखा जाता है।
  3. संबोधन एवं अभिवादन-तिथि के नीचे पत्र पाने वाले की उम्र, आयु, पद का ध्यान रखते हुए संबोधन लिखा जाता है। मित्रों, निकट संबंधियों के लिए अलग तथा अधिकारियों एवं कर्मचारियों के लिए भिन्न संबोधन लिखा जाता है।
  4. विषयोल्लेख-इसके अंतर्गत पत्र के विषय का उल्लेख किया जाता है; जैसे-दो दिन के अवकाश के संबंध में, दिनोंदिन, बढ़ती महँगाई के विरुद्ध आवश्यक कदम उठाने के संबंध में आदि।
  5. विषय सामग्री-यह पत्र का मुख्य भाग है। इसमें अपनी बातें स्पष्ट रूप में लिखी जाती हैं।
  6. समापन–पत्र के अंत में बाईं ओर पत्र पाने वाले से अपने संबंधों का उल्लेख किया जाता है। इसमें प्रायः भवदीय/आपका लिखकर अपना नाम लिखा जाता है।
  7. पत्र पाने वाले का पता-पत्र की समाप्ति पर भेजने से पूर्व पोस्टकार्ड या लिफ़ाफ़े पर पत्र पाने वाले का पता लिखा जाता है।

पत्र के प्रकार-पत्र को मोटे तौर पर दो भागों में बाँटा जाता है-

  1. औपचारिक पत्र
  2. अनौपचारिक पत्र (पारिवारिक पत्र)

दसवीं के ‘बी’ पाठ्यक्रम में औपचारिक पत्र ही शामिल किए गए हैं।

1. औपचारिक पत्र-ये पत्र उन लोगों को लिखे जाते हैं, जिनसे हमारा निकट संबंध या रिश्ता नहीं होता है। विद्यालय के
प्रधानाचार्य, विभिन्न संस्थाओं के प्रमुखों, कार्यालयों के अलावा अधिकारियों एवं कर्मचारियों को लिखे गए पत्र इसी श्रेणी में आते हैं। इन पत्रों को निम्नलिखित उपभागों में बाँटा जा सकता है-

  • प्रार्थना-पत्र-ये पत्र प्रधानाचार्य को किसी कार्यालय के अधिकारी या संस्था प्रमुख को लिखे जाते हैं। इसमें किसी काम को करवाने की प्रार्थना की जाती है।
  • आवेदन-पत्र-सरकारी एवं गैर सरकारी संस्थाओं में नौकरी पाने के लिए लिखे गए पत्रों को आवेदन-पत्र कहा जाता है। इनमें अपनी शैक्षिक एवं व्यावसायिक योग्यता का उल्लेख करके अपनी कार्य निपुणता की पुष्टि की जाती है।
  • शिकायती पत्र-व्यक्तिगत अथवा सार्वजनिक समस्या का निराकरण करवाने हेतु लिखे गए पत्रों को शिकायती पत्र कहा जाता है। बिजली की अघोषित कटौती, पार्क पर अवैध कब्जा, टूटी सड़कों की मरम्मत के निराकरण के लिए लिखित पत्र इसी श्रेणी में आते हैं।
  • संपादकीय पत्र-प्रसिद्ध समाचार-पत्रों के संपादकों को लिखे गए पत्र इसी श्रेणी में आते हैं। इसमें जनहित की समस्याओं की ओर सरकार एवं संबंधित अधिकारियों का ध्यान आकृष्ट कराने के लिए समाचार-पत्र में प्रकाशन हेतु अनुरोध किया जाता है।
  • व्यावसायिक पत्र-व्यावसायिक कार्यों के लिए लिखे गए पत्रों को व्यावसायिक पत्र कहा जाता है। पुस्तकें मँगवाना, किसी माल की आपूर्ति न होने की शिकायत आदि इसके अंतर्गत आते हैं।
  • अन्य पत्र-इसके अंतर्गत बधाई, निमंत्रण पत्र आदि आते हैं।

2. अनौपचारिक पत्र-अनौपचारिक पत्र पारिवारिक पत्र कहलाते हैं।
अनौपचारिक पत्र के संबंध में दी गई जानकारी छात्रों के ज्ञानवर्धन मात्र के लिए दी गई है।

ये पत्र रिश्तेदारों, सगे-संबंधियों और मित्रों को लिखे जाते हैं। पत्र लिखने वाला पत्र पाने वाले से भली प्रकार परिचित होता है। माता-पिता को, पुत्र को, मित्र को, चाचा-मामा आदि रिश्तेदारों को लिखे गए पत्र इसी वर्ग में आते हैं। इन पत्रों में आत्मीयता झलकती रहती है।

संबोधन, अभिवादन तथा पत्र के अंत में लिखे जाने वाले शब्दों के कुछ उदाहरण-

2019_09_28_11_28_17_Extracted_pages_from_ch_2.pdf_Foxit_PhantomPDF

कृपया ध्यान दें- यदि प्रश्न-पत्र में कोई नाम और पता दिया गया है तो विद्यार्थियों को पत्र-लेखन में उसी नाम एवं पते का प्रयोग करना चाहिए, अपना नाम और पता या अनुक्रमांक कदापि नहीं लिखना चाहिए।

प्रार्थना – पत्र का प्रारूप 2019_09_28_15_39_22_Extracted_pages_from_ch_2.pdf_Foxit_PhantomPDF
CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 24

 

प्रधानाचार्य को लिखे जाने वाले पत्रों के उदाहरण

प्रश्नः 1.
अपने विद्यालय के प्रधानाचार्य को प्रार्थना पत्र लिखिए जिसमें अपने परिवार की खराब आर्थिक स्थिति का उल्लेख करते हुए आर्थिक सहायता पाने का निवेदन किया गया हो।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्य महोदय
नव सृजन पब्लिक
स्कूल सोहना रोड, गुड़गाँव
विषय-आर्थिक सहायता पाने के संबंध में

मान्यवर

विनम्र निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। मेरे पिता जी जिस फैक्ट्री में काम करते थे, वह सीलिंग के कारण बंद हो गई है जिससे वे बेरोज़गार हो गए हैं। इस स्थिति में वे मेरा मासिक शुल्क, छात्रावास शुल्क, सरदी की ड्रेस आदि दिलवाने में असमर्थ हैं। मैं अपनी कक्षा में गतवर्ष प्रथम आया था। इसके अलावा मैं विद्यालयी क्रिकेट टीम का कप्तान भी हूँ।

अतः आपसे प्रार्थना है कि मुझे विद्यालय से आर्थिक सहायता प्रदान करने की कृपा करें ताकि मैं अपनी पढ़ाई जारी रख सकूँ। आपकी इस कृपा के लिए मैं आपका आभारी रहूँगा।

सधन्यवाद,
आपका आज्ञाकारी शिष्य
विकास कुमार
दसवीं-ए,
अनुक्रमांक-12
10 अक्टूबर, 20XX

प्रश्नः 2.
विद्यालय की प्रयोगशाला में प्रयोग करते हुए आपसे कुछ सामान टूट गया है, जिसके कारण विज्ञान शिक्षिका ने आप पर एक हज़ार रुपये का जुर्माना कर दिया है। इसे माफ़ कराने का निवेदन करते हुए प्रार्थना पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
नवांकुर पब्लिक स्कूल
योग संस्थान रोड
रोहतक, हरियाणा
विषय-जुर्माना माफ़ करने के संबंध में

महोदय

सविनय निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। कल तीसरे पीरियड में प्रयोगशाला में प्रयोग करते समय नाइट्रिक एसिड की बोतल मेरे हाथ से छूटकर गिर गई, जिससे बोतल टूट गई और फ़र्श पर एसिड बिखर गया। यद्यपि विज्ञान शिक्षिका से मैं यह कहता रह गया कि जान-बूझकर मैंने ऐसा नहीं किया है, फिर भी उन्होंने मुझे दोषी मानते हुए एक हज़ार रुपये का जुर्माना कर दिया है। श्रीमान जी, मेरे पिता जी चतुर्थ श्रेणी के कर्मचारी हैं, जो यह जुर्माना भरने में असमर्थ हैं।

अतः आपसे प्रार्थना है कि मेरे परिवार की आर्थिक स्थिति पर सहानुभूति पूर्वक विचार करते हुए जुर्माना माफ़ करने की कृपा करें। भविष्य में मैं ऐसी गलती नहीं करूँगा।

सधन्यवाद,
आपका आज्ञाकारी शिष्य
मयंक मौर्य
दसवीं ‘ब’, अनुक्रमांक-28
28 जनवरी, 20XX

प्रश्नः 3.
आप अपने पिता की देखभाल करने के कारण दस दिनों तक विद्यालय नहीं आ सके, इस कारण कक्षाध्यापक ने आपका नाम काट दिया है। पुनः प्रवेश पाने के लिए प्रधानाचार्य को प्रार्थना पत्र लिखिए। आप महामना सीनियर सेकेंड्री स्कूल, वाराणसी, उ०प्र० के छात्र हो।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्य महोदय
महामना सीनियर सेकेंड्री स्कूल
वाराणसी (उ०प्र०)
विषय-विद्यालय में पुनः
प्रवेश पाने के संबंध में

महोदय

विनम्र निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। मेरे पिता जी कार्यालय जाते हुए एक दुर्घटना में गंभीर रूप से घायल हो गए थे। सूचना मिलने पर मैं भी तुरंत दुर्घटना स्थल पर गया और पुलिस की मदद से उन्हें अस्पताल ले गया। वहाँ भरती करके उनका इलाज शुरू किया गया। आपरेशन और अन्य कार्यों में पंद्रह दिन लग गया। उनकी देखभाल करने वाला कोई और न होने के कारण मुझे भी 15 दिन अस्पताल में रुकना पड़ा। इस कारण मेरा नाम काट दिया गया।

अतः आपसे प्रार्थना है कि मेरी स्थिति पर सहानुभूतिपूर्वक विचार करते हुए मेरा नाम पुनः लिखने की कृपा करें। इसके लिए मैं आपका आभारी रहूँगा।

सधन्यवाद
आपका आज्ञाकारी शिष्य
अंकित कुमार
दसवीं-डी, अनु.-20
24 जनवरी, 20xx

प्रश्नः 4.
आप दसवीं कक्षा में पढ़ने वाली मानसी शर्मा है। आपकी बड़ी बहन का विवाह पड़ने के कारण आप विद्यालय नहीं जा सकेंगी। इस संबंध में चार दिन के अवकाश हेतु अपने विद्यालय की प्रधानाचार्या को प्रार्थना पत्र लिखिए।
उत्तर:
सेवा में
प्रधानाचार्या महोदया
विकास भारती पब्लिक स्कूल
सेक्टर-28, रोहिणी
दिल्ली
विषय-चार दिन के अवकाश के संबंध में

महोदया

विनम्र निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा की छात्रा हूँ। मेरी बड़ी बहन का विवाह आगामी 14 फरवरी, 20XX को होना तय हुआ है। विवाहोत्सव के कारण घर में मेहमानों का आना-जाना लगा हुआ है। इससे घर में काम-काज बढ़ गया है। मुझे भी घर के कार्यों में माँ का हाथ बँटाना पड़ रहा है। इस कारण मैं 13 फरवरी से 16 फरवरी, 20XX तक विद्यालय आने में असमर्थ हूँ।

आपसे प्रार्थना है कि मुझे 13 से 16 फरवरी, 20XX तक अवकाश प्रदान करने की कृपा करें। आपकी अति कृपा होगी।

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 2

प्रश्नः 5.
आपके विद्यालय में पीने के पानी की व्यवस्था अच्छी नहीं है। पानी की टंकियाँ गंदी पड़ी हैं और टोटियाँ टूटी पड़ी हैं। विद्यालय में पानी की व्यवस्था ठीक करने के लिए प्रधानाचार्य को प्रार्थना पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्य महोदय
रा०व०मा० बाल विद्यालय
मंगोलपुरी, दिल्ली
विषय-पानी की व्यवस्था ठीक करवाने के संबंध में

महोदय

विनम्र निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय में दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। सारे विद्यालय में पढ़ाई की व्यवस्था बहुत अच्छी है परंतु कुछ मूलभूत सुविधाओं की व्यवस्था अच्छी नहीं है। यहाँ छात्रों के लिए पीने के पानी की व्यवस्था ठीक नहीं है। टंकियों की स्थिति देखकर लगता है कि इनकी सफ़ाई काफ़ी समय से नहीं की गई हैं। टोटियाँ टूटी पड़ी हैं जिनसे बहता पानी रोकने के लिए लकड़ी ढूँसी गई है। अभी फरवरी बीती ही है कि नल पर छात्रों की भीड़ जुटनी शुरू हो गई है। इससे वहाँ अक्सर धक्का-मुक्की होती रहती है।

आपसे प्रार्थना है कि छात्रों को होने वाली परेशानी को ध्यान में रखते हुए पीने के पानी की उत्तम व्यवस्था करवाने की कृपा करें।

सधन्यवाद,
आपका आज्ञाकारी शिष्य
प्रियांश शर्मा
दसवीं-अ, अनु.-28
01 मार्च, 20XX

प्रश्नः 6.
अपने विद्यालय के प्रधानाचार्य को प्रार्थना पत्र लिखिए जिसमें विद्यालय के पुस्तकालय के लिए हिंदी पत्र-पत्रिकाएँ मँगवाने का अनुरोध किया गया हो। आप शिव शक्ति मॉडल पब्लिक स्कूल, रोहताश नगर, दिल्ली के छात्र हो।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्य महोदय
शिव शक्ति मॉडल पब्लिक स्कूल
रोहताश नगर, दिल्ली
विषय-हिंदी की पत्र-पत्रिकाएँ मँगवाने के संबंध में

महोदय

सविनय निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। इस विद्यालय का पुस्तकालय अत्यंत समृद्ध है। यहाँ बहुत सारी पुस्तकें और पत्र-पत्रिकाएँ मँगवाई जाती हैं, पर इनमें से अधिकांश अंग्रेज़ी में होती हैं। इस कारण हिंदी माध्यम से पढ़ने वाले छात्र इनसे ज्ञानवर्धन और मनोरंजन करने से वंचित रह जाते हैं। हम हिंदी माध्यम के छात्र चाहते हैं कि विद्यालय में हिंदी की विभिन्न पत्र-पत्रिकाएँ जैसे सुमन-सौरभ, चंदा मामा, पराग, नंदन, नन्हें सम्राट, चंपक, लोट-पोट, विज्ञान प्रगति, आजकल, योजना आदि मँगवाने की कृपा करें।

अतः आपसे प्रार्थना है कि विद्यालय के पुस्तकालय हेतु उपर्युक्त हिंदी की विभिन्न पत्र-पत्रिकाएँ मँगवाकर कृतार्थ करें ताकि हम छात्र भी इनसे लाभान्वित हो सकें।

सधन्यवाद
आपका आज्ञाकारी शिष्य
विनय कुमार
दसवीं-बी, अनु.-10
10 अगस्त, 20XX

प्रश्नः 7.
अपने विद्यालय में विज्ञान मेला आयोजित करवाने के लिए प्रधानाचार्य को प्रार्थना पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्य महोदय
गुरु तेग बहादुर सीनियर सेकेंड्री स्कूल
मॉडल टाउन, दिल्ली
विषय-विद्यालय में विज्ञान मेला आयोजित करवाने के संबंध में

महोदय
सविनय निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। आजकल यह देखा जा रहा है कि छात्रों में विज्ञान विषय के प्रति रुचि घटती जा रही है। वे अन्य विषय पढ़ने के लिए उत्सुक रहते हैं पर विज्ञान नहीं। शायद वे विज्ञान को शुष्क और कठिन विषय मान बैठे हैं और विज्ञान विषय में कैरियर के प्रति अनभिज्ञ हैं। ऐसे में यह आवश्यक हो जाता है कि छात्रों की रुचि विज्ञान विषय की ओर ले जायी जाए, इसके लिए सर्वोत्तम उपाय है-विज्ञान मेलों का आयोजन जिनमें बच्चों द्वारा लगाई गई प्रदशर्नियों और मॉडल से छात्रों को सीखने का अवसर प्राप्त होता है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि छात्रों में विज्ञान का भय दूर करने तथा इसमें रुचि पैदा करने के लिए अपने विद्यालय में विज्ञान-मेला आयोजित करवाने की कृपा करें। हम छात्र आपके आभारी रहेंगे।

सधन्यवाद
आपका आज्ञाकारी शिष्य
विख्यात सैनी
दसवीं-अ, अनुक्रमांक-07
10 नवंबर, 20XX

प्रश्नः 8.
अपने विद्यालय के प्रधानाचार्य को प्रार्थना पत्र लिखिए जिसमें विज्ञान एवं गणित की अतिरिक्त कक्षाएँ आयोजित करवाने का अनुरोध किया गया हो। इसके लिए उचित कारण का भी उल्लेख कीजिए।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्य महोदय
रा०व०मा० बाल विद्यालय
मालवीय नगर, दिल्ली
विषय-विज्ञान एवं गणित की अतिरिक्त कक्षाओं के आयोजन के संबंध में

महोदय

सविनय निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। हमारी कक्षा में गणित पढ़ाने वाले शिक्षक बीमारी के कारण डेढ़ महीने से स्कूल नहीं आए हैं। इसी तरह विज्ञान शिक्षक को कंप्यूटर पर कार्य करने के लिए शिक्षा निदेशालय में बुला लिया गया है, जिससे वे महीने भर से स्कूल नहीं आए हैं। इस कारण हम छात्रों की दोनों विषयों की पढ़ाई बुरी तरह प्रभावित हुई है और हमारा कोर्स अधूरा रह गया है। इसे पूरा करवाने के लिए शीतकालीन अवकाश में अतिरिक्त कक्षाएँ आयोजित करवाने की आवश्यकता है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि हमारा अधूरा कोर्स पूरा करवाने के लिए अतिरिक्त कक्षाएँ आयोजित करवाने की कृपा करें ताकि एस०ए०-2 की परीक्षा में अच्छे ग्रेड प्राप्त किए जा सकें।

सधन्यवाद
आपका आज्ञाकारी शिष्य
अभिनव सिंह
(मॉनीटर) दसवीं-सी, अनु०-25
23 दिसंबर, 20xx

प्रश्नः 9.
अपने विद्यालय के प्रधानाचार्य को प्रार्थना पत्र लिखिए जिसमें कंप्यूटर की महत्ता बताते हुए कंप्यूटर शिक्षण की व्यवस्था करवाने का अनुरोध किया गया हो।
उत्तर:
सेवा में
प्रधानाचार्य महोदय
सर्वोदय बाल विद्यालय नं०-2
हकीकत नगर, दिल्ली
विषय-विद्यालय में कंप्यूटर कक्षाएँ आयोजित करवाने के संबंध में

महोदय

सविनय निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। अब यह बताने की आवश्यकता नहीं रही कि वर्तमान में कंप्यूटर कितना उपयोगी और आवश्यक बन चुका है। आज शायद ही कोई कार्यालय हो जहाँ इसका उपयोग न किया जाता हो। अब तो लोगों द्वारा इसका उपयोग विभिन्न कार्यों के लिए घर में भी किया जाने लगा है। आज इसको उपयोग में लाने का ज्ञान न होने पर पढ़ा-लिखा व्यक्ति भी अर्ध-शिक्षित होकर रह जाता है। ऐसे में छात्रों को कंप्यूटर का ज्ञान होना अति आवश्यक हो गया है पर कंप्यूटर शिक्षण की कोई व्यवस्था इस विद्यालय में नहीं है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि छात्रों के भविष्य को ध्यान में रखते हुए अगले सत्र से विद्यालय में कंप्यूटर शिक्षण की व्यवस्था करवाने की कृपा करें। हम छात्र इसके लिए आभारी रहेंगे।

धन्यवाद सहित
आपका आज्ञाकारी शिष्य
प्रतीक आर्य
दसवीं-अ, अनु०-10
01 मार्च, 20xx

प्रश्नः 10.
अपने विद्यालय के प्रधानाचार्य को प्रार्थना-पत्र लिखिए, जिसमें खेलों का नया सामान मँगवाने का अनुरोध किया गया हो। आप सम्राट अशोक पब्लिक सीनियर सेकेंड्री स्कूल, पांडव नगर, दिल्ली के छात्र हो।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्य महोदय
सम्राट अशोक पब्लिक सीनियर सेकेंड्री स्कूल
पांडव नगर, दिल्ली
विषय-खेलों का नया सामान मँगवाने के संबंध में

महोदय

सविनय निवेदन यह है कि इस विद्यालय में दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। इस विद्यालय में पढ़ाई की व्यवस्था बहुत अच्छी है, जिसका प्रमाण है यहाँ का शत-प्रतिशत परीक्षाफल परंतु खेद के साथ कहना पड़ रहा है कि विद्यालय में खेलकूद का परिणाम अच्छा नहीं रहता हैं। कई साल से हम छात्र अंतर-विद्यालयी प्रतियोगिताओं में कोई पदक नहीं जीत पाए है। इसका कारण यह है कि हम छात्रों को टूटे बल्ले, फटी गेंदे, उखड़े पोल, झूलते नेट आदि के सहारे अभ्यास करना पड़ता है। इनके भरोसे अभ्यास करके पदक जीतने की कल्पना दिवा स्वप्न देखने जैसा है। इससे हम छात्र अन्य विद्यालय से प्रतियोगिता में पीछे रह जाते हैं। इसके लिए खेलों का नया सामान खरीदन की तुरंत आवश्यकता है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि विद्यालय में खेलों का नया सामान खरीदने की व्यवस्था करें ताकि हम छात्र खेलों में भी पदक जीतकर विद्यालय का नाम रोशन कर सकें।

सधन्यवाद
आपका आज्ञाकारी शिष्य
मयंक मौर्य
दसवीं-अ, अनु०-15 (मॉनीटर)
02 मार्च, 20XX

प्रश्नः 11.
आपके विद्यालय के बाहर गेट पर कुछ कटे फल और दूषित खाद्य पदार्थ बेचने वाले खड़े रहते हैं। इससे बच्चों का स्वास्थ्य खराब होने की संभावना रहती है। अपने विद्यालय के प्रधानाचार्य को पत्र लिखकर उन्हें हटाने के लिए प्रार्थना
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्य महोदय
महात्मा बुद्ध पब्लिक स्कूल
गौतम बुद्धनगर (उ०प्र०)
विषय-कटे फल बेचने वालों को हटाने के संबंध में

महोदय

निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। हमारे विद्यालय के मुख्य द्वार पर बाहर कुछ खोमचे वाले खड़े रहते हैं, जो कटे फल और दूषित खाद्य पदार्थ बेचते हैं। बच्चे इन कटे फलों का नुकसान जाने बिना इन्हें खरीदते हैं और चाव से खाते हैं। इन फलों और अन्य खाद्य पदार्थों पर बैठी मक्खियाँ इन्हें और हानिकारक बनाती हैं। इन्हें बेचने वालों को अपनी रोजी-रोटी के आगे बच्चों के स्वास्थ्य से किया जाने वाला खिलवाड़ नज़र नहीं आता है। इनको खाकर बच्चे बीमारियों का शिकार हो रहे हैं।

अतः आपसे प्रार्थना है कि बच्चों के स्वास्थ्य को ध्यान में रखते हुए इन खोमचेवालों को विद्यालय के मुख्य द्वार से हटाने के लिए उचित कार्यवाही करने की कृपा करें। हम सभी आपके आभारी रहेंगे।

सधन्यवाद
आपका आज्ञाकारी शिष्य
मनोज कुमार
दसवीं-डी, अनु०-5
03 फरवरी, 20xx

प्रश्नः 12.
आपके विद्यालय का माली बीमार होने के कारण देखभाल के अभाव में वाटिका में पौधे सूखते जा रहे हैं। इन पौधों के देखभाल की अनुमति माँगते हुए अपने विद्यालय के प्रधानाचार्य को प्रार्थना पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्य महोदय
अनुभव सीनियर सेकेंड्री स्कूल
मनसाराम पार्क, नजफगढ़
दिल्ली
विषय-विद्यालय वाटिका में सूखते पौधों की देखभाल करने के संबंध में

महोदय

सविनय निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। हमारे विद्यालय के इकलौते माली की तबियत बीस दिनों से खराब चल रही है। इस कारण वह विद्यालय नहीं आ रहा है, जिससे विद्यालय वाटिका में पौधों की देख-रेख नहीं हो पा रही है। सिंचाई के अभाव में छोटे-छोटे पौधे सूखने लगे हैं और बड़े पौधे मुरझाने लगे हैं। इससे विद्यालय की शोभा में चार-चाँद लगाने वाले ये पेड़-पौधे नष्ट होने की कगार पर पहुँच चुके हैं। हम दसवीं के छात्र इन पौधों की देखभाल एवं सिंचाई की जिम्मेदारी लेना चाहते हैं।

अतः आपसे प्रार्थना है कि हम दसवीं ‘अ’ के छात्रों को इन पौधों के देखभाल की अनुमति देकर कृतार्थ करें। हम आपके आभारी रहेंगे।

सधन्यवाद
आपका आज्ञाकारी शिष्य
कर्तव्य झा
दसवीं-अ, अनु०-40 (मॉनीटर)
05 मार्च, 20XX

प्रश्नः 13.
आप चंद्रगुप्त मौर्य पब्लिक स्कूल सिविल लाइंस वाराणसी ( उ०प्र०) के छात्र ‘प्रणव’ हैं। आप और आपकी कक्षा के कुछ छात्र रात्रिकालीन कक्षाओं में गरीब और मजदूरों के उन बच्चों को विद्यालय परिसर में पढ़ाना चाहते हैं जो विद्यालय नहीं जाते हैं। इसकी अनुमति माँगते हुए प्रधानाचार्य को प्रार्थना उत्तर:
सेवा में
प्रधानाचार्य जी
चंद्रगुप्त मौर्य पब्लिक स्कूल
सिविल लाइन्स, वाराणसी
उत्तर प्रदेश
विषय-विद्यालय परिसर में गरीब बच्चों को पढ़ाने के संबंध में

महोदय

सविनय निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। मैं स्वयं और हमारी कक्षा के कुछ उत्साहित छात्र रात्रिकालीन कक्षाओं (सायं रात से नौ बजे तक) में उन गरीब बच्चों को पढ़ाना चाहते हैं जिनके माता-पिता मज़दूर और अनपढ़ हैं। वे शिक्षा का महत्त्व न समझ पाने के कारण अपने बच्चों को विद्यालय नहीं भेजते हैं। इन बच्चों को रात्रिकालीन कक्षाओं में पढ़ाकर मुख्य धारा में जोड़ा जा सकता है। इसके लिए विद्यालय परिसर एवं कक्षा कक्ष प्रयोग करने हेतु अनुमति की आवश्यकता है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि गरीब बच्चों का भविष्य संवारने की हमारी इच्छा को ध्यान में रखते हुए विद्यालय परिसर के प्रयोग की अनुमति देने की कृपा करें।

सधन्यवाद,
आपका आज्ञाकारी शिष्य
प्रणव
दसवीं-सी, अनु०-12
05 मार्च, 20XX

प्रश्नः 14.
अपने विद्यालय के प्रधानाचार्य को प्रार्थना-पत्र लिखिए जिसमें विद्यालय की प्रत्येक कक्षा में 20 प्रतिशत सीटों पर गरीब बच्चों को प्रवेश देने के लिए अनुरोध किया गया हो।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्य जी
सेंट रामजस सीनियर सेकेंड्री स्कूल
सेक्टर-8, द्वारका नई दिल्ली
विषय-गरीब बच्चों को प्रवेश देने के संबंध में

महोदय

सविनय निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। हमारे विद्यालय की छवि समाज में बहुत अच्छी है। इसका कारण है यहाँ की उत्तम शिक्षा व्यवस्था और शत-प्रतिशत परिणाम। इसके अलावा खेलकूद में भी विद्यालय का नाम ऊँचा है। इस विद्यालय की प्रत्येक कक्षा में यदि गरीब बच्चों को प्रवेश देना शुरू कर दिया जाए तो समाज के कमजोर वर्ग के बच्चों के सपने साकार होंगे तथा विद्यालय की प्रतिष्ठा और भी बढ़ जाएगी।

आपसे प्रार्थना है कि आप विद्यालय की प्रत्येक कक्षा की 20 प्रतिशत सीटों पर गरीब बच्चों को प्रवेश देने की व्यवस्था सुनिश्चित करें ताकि शैक्षिक समता में वृद्धि हो।

सधन्यवाद
आपका आज्ञाकारी शिष्य
सौम्य शर्मा
दसवीं-ब, अनु०-8
10 मार्च, 20XX

प्रश्नः 15.
आप जागृति पब्लिक स्कूल मयूर विहार, दिल्ली की छात्रा मधुरिमा हैं। आप केंद्रीय विद्यालय की ग्यारहवीं कक्षा में प्रवेश पाना चाहती हैं। इसके लिए चरित्र प्रमाण पत्र की आवश्यकता है। चरित्र प्रमाण पत्र पाने हेतु अपने विद्यालय के प्रधानाचार्या को प्रार्थना पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्या महोदया जागृति पब्लिक स्कूल मयूर विहार, दिल्ली विषय-चरित्र प्रमाण पत्र पाने के संदर्भ में महोदया सविनय निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा की छात्रा हूँ। मेरे पिता जी ग्यारहवीं कक्षा में मुझे केंद्रीय विद्यालय में पढ़ाना चाहते हैं। इसके लिए मैंने केंद्रीय विद्यालय द्वारा आयोजित प्रवेश परीक्षा उत्तीर्ण कर ली है। वहाँ प्रवेश पाने के लिए चरित्र प्रमाण पत्र की भी आवश्यकता है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि मेरे भविष्य को ध्यान रखते हुए मुझे चरित्र प्रमाण-पत्र प्रदान करने की कृपा करें ताकि मैं केंद्रीय विद्यालय में प्रवेश लेकर अपनी आगे की पढ़ाई जारी रख सकूँ। आपकी अति कृपा होगी।

सधन्यवाद
आपकी आज्ञाकारिणी शिष्या
मधुरिमा
दसवीं-डी, अनु०-12
05 मार्च, 20xx

प्रश्नः 16.
आप लिटिल एंजल्स पब्लिक स्कूल, रेलवे रोड पंचकुला, हरियाणा के छात्र प्रांजल हैं। आपकी प्रयोगशाला में विज्ञान के उपकरणों की घोर कमी है। इसे अत्याधुनिक बनाने के लिए अपने विद्यालय के प्रधानाचार्य को प्रार्थना पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
लिटिल एंजल्स पब्लिक स्कूल
रेलवे स्टेशन रोड, पंचकुला
हरियाणा
विषय-विज्ञान की प्रयोगशाला को अत्याधुनिक बनाने के संबंध में

महोदय
विनम्र निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। हमारे विद्यालय में पढ़ाई की सुविधाएँ तो बहुत अच्छी हैं परंतु विज्ञान की प्रयोगशाला उतनी उन्नत नहीं है जिसमें विज्ञान संबंधी उपकरणों से भरी आलमारियाँ हो। यहाँ प्रयोग कराने के नाम पर बच्चों को स्टूल पर बिठा दिया जाता है और दूर से उपकरणों की ओर संकेत कर दिया जाता है। उपकरण भी ऐसे हैं जैसे बाबा आदम जमाने के हों। गंदे एवं धूल भरे उपकरणों से शायद ही कभी प्रयोग कराया गया हो। विज्ञान में रुचि रखने वाले हम छात्रों को अक्सर मन मसोसकर लौट आना पड़ता है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि विज्ञान की प्रयोगशाला हेतु अच्छी गुणवत्ता वाले खूब सारे नए उपकरण खरीदे जाएँ ताकि छात्र विज्ञान का व्यावहारिक ज्ञान प्राप्त कर सकें।

सधन्यवाद
आपका आज्ञाकारी शिष्य
प्रांजल
दसवीं-बी, अनु०-27
10 मार्च, 20XX

प्रश्नः 17.
अपने विद्यालय के प्रधानाचार्य को प्रार्थना पत्र लिखिए जिसमें शैक्षिक भ्रमण हेतु टूर आयोजित कराने हेतु प्रार्थना पत्र लिखिए। आप महावीर सीनियर सेकेंड्री स्कूल प्रताप बाग, दिल्ली की छात्रा अनामिका हैं।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्या जी महावीर सेकेंड्री पब्लिक स्कूल
प्रताप बाग, दिल्ली
विषय-शैक्षिक भ्रमण हेतु टूर आयोजित करवाने के संबंध में

महोदया

विनम्र निवेदन यह है कि इस विद्यालय की दसवीं कक्षा की छात्रा हूँ। इस वर्ष हमारे विद्यालय में दसवीं की परीक्षाएँ 17 अप्रैल, 20XX को समाप्त हो रही हैं। हम छात्राएँ और कुछ छात्र चाहते हैं कि परीक्षा के बाद शैक्षिक भ्रमण हेतु राजस्थान के टूर का आयोजन किया जाए। राजस्थान की धरती वीरों की प्रसूता रही है। इन वीरों ने समय-समय पर अपनी कुरबानी देकर मातृभूमि की रक्षा की और एक अनुकरणीय उदाहरण प्रस्तुत किया। राजस्थान के किले, गुलाबी शहर जयपुर, जंतर-मंतर, हवा महल पुष्कर में ब्रह्मा जी का मंदिर तथा माउंट आबू स्थित दिलवाड़े के मंदिर विशेष रूप से दर्शनीय हैं।

अतः आपसे प्रार्थना है कि परीक्षा के बाद की इन छुट्टियों में राजस्थान भ्रमण टूर आयोजित करने की कृपा करें। आपकी अति कृपा होगी।

सधन्यवाद
आपकी आज्ञाकारिणी शिष्या
अनामिका
दसवीं-सी, अनुक्रमांक-5
8 मार्च, 20XX

प्रश्नः 18.
अनजाने में आपसे एक भूल हो गई और आपने कक्षाध्यापक के साथ अनुचित व्यवहार कर दिया, जिसकी शिकायत उन्होंने प्रधानाचार्य से कर दी है। अपनी भूल और दुर्व्यवहार के लिए क्षमा माँगते हुए प्रार्थना पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्य जी
मंगलदीप पब्लिक स्कूल
जयपुर, राजस्थान
विषय-अपनी भूल के लिए क्षमा माँगने के संबंध में

महोदय

सविनय निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। कल अनजाने में मुझसे एक भूल हो गई और मैं अपने कक्षाध्यापक एवं विज्ञान शिक्षक से अनुचित व्यवहार कर बैठा। वे हमें पढ़ा रहे थे, तभी बीच में मैं अपने सहपाठी से बात करने लगा। कक्षाध्यापक ने मुझे बातें करते देख लिया और डॉट दिया। मैंने जोश में आकर उनकी बातों का जवाब दे बैठा। बाद में मुझे महसूस हुआ कि मुझे ऐसा नहीं करना चाहिए। अंतिम पीरियड में मैं उनके पास गया और क्षमा माँग ली पर तब तक उन्होंने इसकी शिकायत आपसे कर दी थी।

आपसे प्रार्थना है कि मुझे माफ़ करते हुए प्रायश्चित करने का एक अवसर प्रदान करें। मैं आपको विश्वास दिलाता हूँ कि भविष्य में ऐसी भूल नहीं करूँगा और शिकायत का मौका नहीं दूंगा। आपकी इस कृपा के लिए मैं आपका अत्यंत आभारी रहूँगा।

सधन्यवाद,
आपका आज्ञाकारी शिष्य
कनिष्क सिंह
दसवीं-अ, अनुक्रमांक-22
17 फरवरी, 20XX

प्रश्नः 19.
आप संस्कार पब्लिक सीनियर सेकेंड्री स्कूल, शालीमार बाग, दिल्ली के छात्र पल्लव हो। आपने अपने विद्यालय के छात्र को एक साहसिक कार्य करते देखा। उस सहपाठी को पुरस्कृत एवं सम्मानित करने के लिए अपने विद्यालय के प्रधानाचार्य को प्रार्थना पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्य जी
संस्कार पब्लिक सीनियर सेकेंड्री स्कूल
शालीमार बाग, दिल्ली
विषय-विद्यालय के छात्र को सम्मानित एवं पुरस्कृत करने के संबंध में

महोदय

विनम्र निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा का छात्र हूँ। कल विद्यालय आते समय मैंने देखा कि दो अवारा लड़के एक वृद्ध का मोबाइल फ़ोन छीनकर भाग रहे थे। तभी वृद्ध ने शोर मचा दिया। उसका शोर सुनकर कुछ दूर पर विद्यालय की ओर जा रहे छात्र ने जानबूझ कर अपनी साइकिल रास्ते में गिरा दी जिससे टकराकर दोनों लड़के स्कूटी समेत गिर गए। तभी शोर मचाने पर दूसरी ओर से आ रहे मोटर साइकिल सवार ने उन लड़कों में से एक को पकड़ा और दूसरे को इस छात्र ने। तभी किसी ने 100 नंबर पर फ़ोन कर दिया। पुलिस आई और मोबाइल फ़ोन बरामद कर वृद्ध को दे दिया और दोनों लड़कों को थाने ले गई। बाद में पता चला कि यह हमारे विद्यालय का ही छात्र है।

आपसे प्रार्थना है कि अंकुर नामक इस छात्र को सम्मानित एवं पुरस्कृत करें ताकि अन्य छात्रों को भी ऐसा साहसिक कार्य करने की प्रेरणा मिल सके।

सधन्यवाद
आपका आज्ञाकारी शिष्य
पल्लव
दसवीं-सी, अनुक्रमांक-19
4 मार्च, 20xx

प्रश्नः 20.
आपके विद्यालय में जोनल खेल प्रतियोगिता आयोजित की जानी है। इसके लिए आप अन्य खिलाड़ियों के साथ विदयालय बंद होने के बाद इसी खेल-परिसर में अभ्यास करना चाहते हैं। इसकी अनुमति प्राप्त करने के लिए अपने विद्यालय के प्रधानाचार्य को प्रार्थना पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
प्रधानाचार्य जी आधार शिला पब्लिक स्कूल
सेक्टर-7, गुड़गाँव
हरियाणा
विषय-खेल परिसर में अभ्यास करने के संबंध में

महोदय

सविनय निवेदन यह है कि मैं इस विद्यालय की दसवीं कक्षा की छात्रा हूँ। अगले महीने हमारे विद्यालय में इंटरजोनल खेल प्रतियोगिता का आयोजन किया जाना है। इसमें हमारे विद्यालय के अनेक खिलाड़ी भी भाग ले रहे हैं। मैं खुद बॉलीबॉल टीम की कप्तान हूँ। इन खेलों का अभ्यास करने के लिए हमें घर पर उचित स्थान नहीं मिल पाता है। उचित अभ्यास के बिना खेलों में जीत और पदक लाने की कल्पना करना भी ठीक नहीं। विद्यालय बंद होने के बाद इस खेल परिसर में हम अभ्यास करें तो हमारे खेल में अवश्य सुधार होगा।

अतः आपसे प्रार्थना है कि विद्यालय बंद होने के बाद हमें इसी खेल-परिसर में अभ्यास करने का अवसर प्रदान कर कृतार्थ करें। हम खिलाड़ी छात्र-छात्राएँ आपके आभारी रहेंगे।

सधन्यवाद
आपकी आज्ञाकारिणी शिष्या
सौम्या
(कप्तान वॉलीबॉल टीम)
24 अक्टूबर, 20XX

अन्य प्रार्थना-पत्र का प्रारूप

2019_09_28_11_51_05_Extracted_pages_from_ch_2.pdf_Foxit_PhantomPDF

अन्य प्रार्थना-पत्र के उदाहरण

प्रश्नः 1.
पानी का नया कनेक्शन लेने के लिए दिल्ली जल बोर्ड के मुख्य राजस्व अधिकारी को प्रार्थना पत्र लिखिए। आप 231/3, बाबा कॉलोनी, संतनगर, दिल्ली निवासी शैलेंद्र हो।
उत्तर:

सेवा में
मुख्य राजस्व अधिकारी महोदय
(दिल्ली जल बोर्ड)
16 राजपुरा रोड, दिल्ली
विषय-पानी का नया कनेक्शन लेने के संबंध में

महोदय

विनम्र निवेदन यह है कि मैंने एक महीने पहले बाबा कॉलोनी संतनगर में प्लाट लेकर एक मकान बनवाया है। मैं इस मकान में अपने नाम से पानी का नया कनेक्शन लेना चाहता हूँ। इसके लिए मैं आवश्यक औपचारिकताएं पूरी करने को तैयार हूँ।

अतः आपसे प्रार्थना है कि इस मकान का निरीक्षण करके अन्य आवश्यक कार्यवाही पूरी करते हुए यथाशीघ्र पानी का नया कनेक्शन प्रदान करने की कृपा करें।

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 3

प्रश्नः 2.
भारतीय स्टेट बैंक की राजपुरा रोड, दिल्ली शाखा के ग्राहक हैं। आपकी चेकबुक खो गई है। इसकी सूचना देते हुए नई चेकबुक प्राप्त करने के लिए प्रबंधक को आवेदन पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
प्रबंधक महोदय
भारतीय. स्टेट बैंक
शाखा-राजपुरा रोड
दिल्ली
विषय-चेकबुक खोने एवं नई चेकबुक पाने के संबंध में

महोदय

विनम्र निवेदन यह है कि मैं इस बैंक का 2013 से नियमित ग्राहक हूँ। मेरा खाता क्रमांक 1066688……… है। इस खाते के संचालन के लिए मुझे 02 जनवरी, 20XX में 959001………….50. क्रमांक वाली चेकबुक जारी की गई थी। फरवरी 20XX के अंतिम सप्ताह में बस द्वारा यात्रा करते समय मेरी चेकबुक और कुछ अन्य कागजात चोरी हो गए, जिसके संबंध में एफ०आई०आर० लिखवा दी है। अब मुझे नई चेकबुक की आवश्यकता है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि मुझे नई चेकबुक प्रदान करने की कृपा करें।

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 4

प्रश्नः 3.
अपने क्षेत्र के खाद्य एवं आपूर्ति अधिकारी को प्रार्थना पत्र लिखिए जिसमें राशन कार्ड खोने की सूचना देते हुए नया राशन कार्ड बनवाने का अनुरोध किया गया हो। आप कौशिक इन्क्लेव निवासी योगेश हो।
उत्तर:

सेवा में
खाद्य एवं आपूर्ति अधिकारी
बुराड़ी सर्किल
संतनगर, दिल्ली
विषय-नया राशन कार्ड पाने के संबंध में

महोदय

सविनय निवेदन यह है कि मैं कौशिक इन्क्लेव निवासी हूँ, जो बुराड़ी सर्किल में शामिल है। गत सप्ताह मेरे पिता जी जब उचित दर की दुकान से राशन लेकर लौट रहे थे तभी राशन कार्ड कहीं गिर गया। इसे बहुत खोजा गया पर इसका पता न चला। हमने उस दुकान पर भी पता किया शायद कोई वहाँ जमा करा गया हो पर सारे प्रयास व्यर्थ रहे। यद्यपि दो दिन बाद ही हमने राशन कार्ड खोने की सूचना थाने में दे दी पर एक सप्ताह से अधिक समय बीत जाने पर भी उसका कुछ पता न चला। अब मुझे राशन लेने के लिए नए राशन कार्ड की आवश्यकता है।
अतः आपसे प्रार्थना है कि हमारी परेशानियों को ध्यान में रखते हुए नया राशन कार्ड प्रदान करने की कृपा करें। हमारा परिवार आपका आभारी रहेगा।

सधन्यवाद
भवदीय
योगेश
183/5बी, कौशिक इंक्लेव
संतनगर, दिल्ली
6 मार्च, 20xx

प्रश्नः 4.
आपके पिता जी स्टेट बैंक की नज़फगढ़ शाखा से कर्ज लेकर ट्रैक्टर खरीदना चाहते हैं। आप अपने पिता जी की तरफ से बैंक के प्रबंधक को प्रार्थना पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
प्रबंधक महोदय
भारतीय स्टेट बैंक
शाखा-नज़फगढ़, दिल्ली
विषय-ट्रैक्टर खरीदने हेतु ऋण के संबंध में

महोदय

सविनय निवेदन यह है कि मैं नजफगढ़ गाँव का निवासी हैं। इसी ग्राम सभा में मेरे 15 एकड़ खेत हैं। जिन पर मैं खेती करते हुए अनाज़, सब्ज़ियाँ और फूल उगाता हूँ। अब तक यह कार्य में किराए के ट्रैक्टर द्वारा किया करता था पर अब मैं खुद ट्रैक्टर खरीदना चाहता हूँ, जिसके लिए मुझे ऋण की आवश्यकता है। इसके लिए मैं सभी औपचारिकताएँ पूरी करने को तैयार हूँ।

आपसे प्रार्थना है कि प्रार्थना पत्र के संलग्न कागजातों को देखते हुए मुझे कर्ज़ प्रदान करने के संबंध में सहानुभूतिपूर्वक विचार करते हुए ऋण प्रदान करने की कृपा करें। इसकी किश्तें मैं समय-समय पर चुकाता रहूँगा।

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 5

आवेदन पत्र

आवेदन पत्र का प्रारूप

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 6

आवेदन पत्रों के उदाहरण

प्रश्नः 1.
‘उजाला’ वाशिंग पाउडर बनाने वाली कंपनी को कुछ ऐसे विक्रय प्रतिनिधियों की आवश्यकता है जो घर-घर जाकर वाशिंग पाउडर बेंच सकें तथा दुकानों से आर्डर ला सकें। अपनी योग्यता का विवरण देते हुए उजाला कंपनी के प्रबंधक को आवेदन पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
प्रबंधक महोदय
‘उजाला’ वाशिंग पाउडर मैनुफैक्चर्स (प्रा०)
कवि नगर, गाजियाबाद (उ०प्र०)
विषय-विक्रय प्रतिनिधि

महोदय

गाजियाबाद से प्रकाशित अमर उजाला (दैनिक) अंक 7 मार्च, 20XX में प्रकाशित विज्ञापन से ज्ञात हुआ कि कंपनी को कुछ विक्रय प्रतिनिधियों की आवश्यकता है। इस विज्ञापन के जवाब में प्रार्थी भी अपनी योग्यताओं का संक्षिप्त विवरण प्रस्तुत करते हुए आवेदन पत्र प्रस्तुत कर रहा है, जिसका विवरण निम्नलिखित है

  1. नाम – पुलकित वर्मा ।
  2. पिता का नाम – श्री राम सिंह वर्मा
  3. जन्म तिथि – 27 फरवरी, 1995
  4. पत्राचार का पता – 28/2 मुरादनगर, गाजियाबाद (उत्तर प्रदेश
  5. शैक्षिक योग्यताएँ –

2019_09_28_15_54_46_Extracted_pages_from_ch_2.pdf_Foxit_PhantomPDF
6. अनुभव–छह माह तक इसी पद पर निरमा सोप एंड वाशिंग पाउडर प्रा० लिमिटेड में।
घोषण-मैं आपको विश्वास दिलाता हूँ कि अपनी सेवाओं से संतुष्ट रखने का पूर्ण प्रयास करूँगा।

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 7

प्रश्नः 2.
सीमा सुरक्षाबल दिल्ली को कुछ क्लर्कों की आवश्यकता है। अपनी योग्यता का संक्षिप्त विवरण देते हुए आवेदन-पत्र प्रस्तुत कीजिए।
उत्तर:

सेवा में
सहायक कमांडेंट
(भरती प्रकोष्ट)
सीमा सुरक्षा बल
झड़ौदा कलाँ, दिल्ली
विषय-क्लर्क पद पर भरती हेतु आवेदन-पत्र

महोदय

दिनांक 02 मार्च, 20XX को प्रकाशित दैनिक जागरण समाचार पत्र के विज्ञापन से ज्ञात हुआ कि सीमा सुरक्षा बल दिल्ली को कुछ क्लर्कों की आवश्यकता है। प्रार्थी भी उक्त पद के लिए अपना आवेदन-पत्र प्रस्तुत कर रहा है जिसका संक्षिप्त विवरण इस प्रकार है

  1. नाम – पीयूष सैनी
  2. पिता का नाम – फूल सिंह सैनी
  3. माता का नाम – नमिता सैनी
  4. जन्म तिथि – 19 अप्रैल, 1994 (उन्नीस अप्रैल चौरानबे)
  5. संपर्क सूत्र – 0954032..
  6. शैक्षिक योग्यताएँ
    2019_09_28_12_18_35_Extracted_pages_from_ch_2.pdf_Foxit_PhantomPDF
  7. शारीरिक योग्यता – लंबाई – 180 से०मी०; सीना – 80 से०मी०
  8. अन्य योग्यता – कंप्यूटर टाइपिंग – 40 शब्द प्रतिमिनट

घोषण : मैं आपको विश्वास दिलाता हूँ कि मैं पूरी निष्ठा एवं ईमानदारी से देश की सेवा करूँगा।

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 8

प्रश्नः 3.
सर्वशिक्षा अभियान के अंतर्गत प्रौढ़ शिक्षा निदेशालय, पुराना सचिवालय दिल्ली को कुछ नवयुवकों की आवश्यकता है जो सायंकालीन कक्षाओं (छह बजे से नौ बजे) में पढ़ा सकें। आप भी अपनी योग्यता एवं अभिरुचि का उल्लेख करते हुए अपना आवेदन-पत्र प्रस्तुत कीजिए।
उत्तर:

सेवा में
उप-शिक्षा निदेशक महोदय
प्रौढ़ शिक्षा निदेशालय
पुराना सचिवालय, दिल्ली
विषय-प्रौढ़ों को सायंकालीन कक्षाओं में पढ़ाने हेतु आवेदन-पत्र

महोदय

25 फरवरी, 20XX को प्रकाशित नवभारत टाइम्स दैनिक से ज्ञात हुआ कि इस निदेशालय को कुछ ऐसे युवकों की आवश्यकता है जो सायंकाल प्रौढ़ों को पढ़ा सकें। प्रार्थी भी इसी उद्देश्य हेतु अपना आवेदन-पत्र प्रस्तुत कर रहा है जिसका विवरण निम्नलिखित है

  1. नाम – मधुकर शर्मा
  2. पिता का नाम – राम मोहन शर्मा
  3. जन्म तिथि – 20 नवंबर, 1996
  4. पत्राचार का पता – 273/5बी, टैगोर गार्डन, दिल्ली।
  5. संपर्क सूत्र – 01127………
  6. शैक्षिक योग्यताएँ
    2019-09-28 16_20_32-Extracted pages from ch 2.pdf - Foxit PhantomPDF

घोषण-मैं निष्ठा एवं विश्वासपूर्वक घोषणा करता हूँ कि यदि आप मुझे सेवा का अवसर प्रदान करते हैं तो मैं आपको शिकायत का मौका नहीं दूंगा।

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 26

प्रश्नः 4.
उत्तर प्रदेश सरकार के विद्यालयों में कंप्यूटर शिक्षण के लिए योग्य अभ्यर्थियों की आवश्यकता है। अपनी योग्यताओं का विवरण देते हुए आवेदन-पत्र प्रस्तुत कीजिए।
उत्तर:

सेवा में
उपशिक्षा निदेशक
(माध्यमिक शिक्षा)
एलनगंज, इलाहाबाद (उ०प्र०)
विषय-कंप्यूटर शिक्षक हेतु आवेदन-पत्र

महोदय

20 फरवरी, 20XX के दैनिक जागरण में प्रकाशित विज्ञापन से ज्ञात हुआ कि उत्तर प्रदेश के विद्यालयों में कंप्यूटर शिक्षकों की आवश्यकता है। प्रार्थी भी इस पद के लिए आवेदन पत्र प्रस्तुत कर रहा है, जिसका विवरण इस प्रकार है

  1. नाम – मनोज कुमार मौर्य
  2. पिता का नाम – हरि प्रसाद
  3. जन्म तिथि – 19-5-1994 (उन्नीस मई उन्नीस सौ चौरानबे)
  4. पत्राचार का पता – ग्राम एवं पोस्ट – लंभुआ, जनपद-सुलतानपुर (उ०प्र०)
  5. संपर्क सूत्र – 9935919…….
  6. क्षिक योग्यताएँ

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 12

घोषणा-मैं निष्ठा एवं ईमानदारी से घोषणा करता हूँ कि उक्त पद पर चुने जाने के बाद मैं अपनी सेवाओं से सदैव संतुष्ट रखने का प्रयास करूंगा।

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 13

प्रश्नः 5.
दिल्ली नगर निगम के प्राथमिक विद्यालयों में अनुबंध के आधार पर अध्यापक/अध्यापिकाओं की आवश्यकता है। अपनी योग्यताओं का संक्षिप्त विवरण देते हुए उपायुक्त ‘शिक्षा’ को आवेदन पत्र प्रस्तुत कीजिए।
उत्तर:

सेवा में
उपायुक्त (शिक्षा)
(उत्तरी दिल्ली नगर निगम)
टाउन हाल, दिल्ली।
विषय-प्राथमिक अध्यापकों हेतु आवेदन पत्र।

महोदय

10 मार्च, 20XX को प्रकाशित नवभारत टाइम्स दैनिक समाचार-पत्र के एक विज्ञापन से ज्ञात हुआ कि दिल्ली नगर निगम के प्राथमिक विद्यालयों में अध्यापक/अध्यापिकाओं के कुछ पद रिक्त हैं। प्रार्थी भी इस पद पर अपनी उम्मीदवारी प्रस्तुत कर रहा है, जिसका विवरण इस प्रकार है-

  1. नाम – तथागत वर्मा
  2. पिता का नाम – राम सिंह वर्मा
  3. जन्म तिथि – 19.6.1994 (उन्नीस जून उन्नीस सौ चौरानबे)
  4. पत्राचार का पता – सी-125/4, कौशिक इंक्लेव संतनगर बुराड़ी, दिल्ली
  5. संपर्क सूत्र – 986875………
  6. शैक्षिक योग्यताएँ

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 14

7. अनुभव-निशांत पब्लिक स्कूल, रोहिणी दिल्ली में 2 वर्ष से प्राथमिक अध्यापक पद पर कार्यरत।
घोषण-मैं आपको विश्वास दिलाता हूँ कि अपनी सेवाओं से आपको संतुष्ट रखने का प्रयास करूँगा।

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 15

प्रश्नः 6.
टाइम्स ऑफ इंडिया अंग्रेज़ी समाचार-पत्र को कुछ कंप्यूटर आपरेटर कम टाइपिस्टों की आवश्यकता है। अपनी योग्यता का विवरण देते हुए संक्षिप्त बायो-डाटा के साथ आवेदन पत्र प्रस्तुत कीजिए।
उत्तर:
सेवा में
मुख्य संपादक
टाइम्स ऑफ इंडिया (दैनिक)
आई०टी०ओ०, नई दिल्ली
विषय-कंप्यूटर ऑपरेटर कम टाइपिस्ट हेतु आवेदन-पत्र

महोदय

दिनांक 10 मार्च, 20XX के टाइम्स ऑफ इंडिया में प्रकाशित विज्ञापन से ज्ञात हुआ कि आपके बैंक मुख्यालय में लिपिकों के कुछ पद रिक्त हैं। प्रार्थी स्वयं को उम्मीदवार के रूप में प्रस्तुत कर रहा है। मेरा संक्षिप्त विवरण इस प्रकार है-

  1. नाम – सार्थक शाक्य
  2. पिता का नाम – राम प्रताप सिंह
  3. जन्म तिथि – 3 जनवरी, 1990
  4. पत्राचार का पता – बी-125/4, जनकपुरी, दिल्ली
  5. शैक्षिक योग्यताएँ

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 16

6. अनुभव-बैंक ऑफ बड़ौदा में कांट्रेक्ट बेसिस पर कंप्यूटर ऑपरेटर गत 2 वर्ष छह माह से।
घोषण-मैं घोषणा करता हूँ कि अपने कार्य-व्यवहार से आपको सदैव संतुष्ट एवं प्रसन्न रखने का प्रयास करूंगा।

सधन्यवाद
भवदीय
सार्थक शाक्य
हस्ताक्षर (…………………)
15 मार्च, 20XX

प्रश्नः 7.
उत्तर प्रदेश पुलिस मुख्यालय की एक विज्ञप्ति से ज्ञात हुआ कि मुख्यालय को पुलिस कांस्टेबलों की आवश्यकता है। आप भी अपनी योग्यता का संक्षिप्त विवरण प्रस्तुत करते हुए अपना आवेदन पत्र प्रस्तुत कीजिए।
उत्तर:

सेवा में
सुपरिटेंडेंट ऑफ पुलिस
भरती प्रकोष्ठ
उ०प्र० पुलिस मुख्यालय, लखनऊ
विषय-पुलिस कांस्टेबल पद पर भरती हेतु आवेदन-पत्र

महोदय

15 फरवरी, 20XX को लखनऊ से प्रकाशित ‘राष्ट्रीय सहारा’ समाचार-पत्र से ज्ञात हुआ कि पुलिस मुख्यालय (उ०प्र०) में कुछ कांस्टेबलों की आवश्यकता है। प्रार्थी भी अपना संक्षिप्त विवरण प्रस्तुत करते हुए अपनी उम्मीदवारी प्रस्तुत करता है, जो निम्नलिखित है

  1. नाम – मनीष मौर्य
  2. पिता का नाम – श्री रामेश्वर मौर्य
  3. जन्म तिथि – 29 मई, 1997
  4. पत्राचार का पता – ग्राम-रामपुर, पोस्ट-पीपरपुर, थाना-पीपरपुर जनपद-छत्रपति साहूजी महाराजनगर (अमेठी) उत्तर प्रदेश
  5. संपर्क सूत्र – 993591…….
  6. शैक्षिक योग्यताएँ2019-09-28 16_03_35-Extracted pages from ch 2.pdf - Foxit PhantomPDF
  7.  शारीरिक योग्यता-लंबाई – 180 सेमी०; सीना – 85 सेमी० घोषण-मैं घोषणा करता हूँ कि यदि मुझे सेवा का अवसर प्रदान किया जाता है तो मैं अपनी सेवा से विभाग को संतुष्ट रखने का प्रयास करूँगा।

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 18

प्रश्नः 8.
श्रमायुक्त कार्यालय जयपुर राजस्थान को कुछ कार्यालय सहायकों की आवश्यकता है। अपनी योग्यताओं का संक्षिप्त विवरण देते हुए आवेदन-पत्र प्रस्तुत कीजिए।
उत्तर:

सेवा में
श्रमायुक्त महोदय
जयपुर, राजस्थान
विषय-कार्यालय सहायकों की भरती के संबंध में

महोदय

20 जनवरी, 20XX को ‘राजस्थान पत्रिका’ के अंक से ज्ञात हुआ कि इस कार्यालय में कार्यालय सहायकों के कुछ पद रिक्त हैं। प्रार्थी भी अपना संक्षिप्त विवरण प्रस्तुत कर रहा है, जिसका विवरण इस प्रकार है

  1. नाम – राजेश सोलंकी
  2. पिता का नाम – नफे सिंह सोलंकी
  3. जन्म तिथि – 10 मार्च, 1995
  4. पत्राचार का पता – ग्राम-रायपुर, पोस्ट-अर्जनगढ़, जिला-अलवर राजस्थान।
  5. संपर्क सूत्र – 977835…..
  6. शैक्षिक योग्यताएँ

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 19

सधन्यवाद
भवदीय
राजेश सोलंकी
हस्ताक्षर …………………..
23 जनवरी, 20xx

प्रश्नः 9.
बैंक एजुकेशनल एड्स प्रा. लिमिटेड नोएडा (उ०प्र०) को कुछ विक्रय प्रतिनिधियों की आवश्यकता है जो उनके द्वारा प्रकाशित पुस्तकों का विक्रय भारत भर में कर सकें। अपनी योग्यताओं का विवरण देते हुए आवेदन पत्र तैयार कीजिए।
उत्तर:

प्रबंधक महोदय
फ्रैंक एजुकेशन प्रा० लिमिटेड
नोएडा, उत्तर प्रदेश
विषय-विक्रय प्रतिनिधि हेतु आवेदन पत्र

महोदय

दिनांक 5 मार्च, 20XX को दैनिक जागरण समाचार पत्र में प्रकाशित विज्ञापन से ज्ञात हुआ कि इस कार्यालय में कुछ विक्रय प्रतिनिधियों की आवश्यकता है। प्रार्थी भी अपना आवेदन पत्र प्रस्तुत कर रहा है जिसका विवरण निम्नलिखित है

  1. नाम – नीरज शर्मा
  2. पिता का नाम – राम शंकर शर्मा
  3. पत्राचार का पता – सी-5/32, सेक्टर-62, नोयडा गौतमबुद्ध नगर, उत्तर प्रदेश
  4. संपर्क सूत्र – 971635…..
  5. जन्मतिथि – 05 जनवरी, 1992
  6. शैक्षिक योग्यताएँ

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 20

7. अनुभव-प्राची प्रकाशन मेरठ में 1 साल का अनुभव इसी पद पर।

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 21

शिकायत/सुझाव संबंधी पत्र

इन पत्रों में किसी व्यक्तिगत या सार्वजनिक समस्या के प्रति शिकायत अथवा उसके हल संबंधी सुझाव प्रस्तुत किए जाते हैं।

शिकायत/सुझाव संबंधी पत्रों का प्रारूप

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 22

प्रश्नः 1.
आपके मोहल्ले को मुख्य सड़क से जोड़ने वाली सड़क की लाइटें खराब हो चुकी हैं। इस कारण रात में आने-जाने वालों को परेशानी का सामना करना पड़ता है। इससे कई दुर्घटनाएँ भी हो चुकी हैं। इनका उल्लेख करते हुए लोक निर्माण विभाग, रोहतक के मुख्य सड़क निरीक्षक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
मुख्य सड़क निरीक्षक
लोक निर्माण विभाग
रोहतक, हरियाणा
विषय-सड़क के किनारे लगी खराब हो चुकी लाइटों के संबंध में

महोदय

मैं आपका ध्यान रोहतक से दिल्ली आने वाले मार्ग के एक किलोमीटर दूर बसे प्रतापपुर गाँव को जोड़ने वाली सड़क की ओर ले जाना चाहता हूँ।

दिल्ली-रोहतक मार्ग से प्रताप पुरा गाँव को जोड़ने वाली सड़क पर लगी लाइटों की दशा दयनीय हो चुकी है। इनमें से अधिकांश के बल्ब टूट गए हैं। उनमें से कुछ के खंभे तक टूटे हुए हैं। ऐसा लगता है, जैसे इनको लगाने के बाद इनकी मरम्मत पर कोई ध्यान नहीं दिया गया है। इससे रात में आने-जाने वालों को परेशानी का सामना करना पड़ता है। लाइटों की कमी एवं अँधेरे का लाभ असामाजिक तत्व उठा रहे हैं। वे आने-जाने वालों का सामान छीनकर इधर-उधर छिप जाते हैं। इसके अलावा इस मार्ग पर यात्रियों के गिरकर घायल होने की कई घटनाएँ हो चुकी हैं।

अतः आपसे प्रार्थना है कि सड़क पर लगी इन लाइटों को अतिशीघ्र ठीक करवाने हेतु उचित कदम उठाने की कृपा करें।

सधन्यवाद
भवदीय
महेंद्र सिंह राठी
27/3 प्रतापपुरा,
रोहतक हरियाणा
8 मार्च, 20xx

प्रश्नः 2.
आपकी कालोनी में पार्क विकसित करने के लिए डी०डी०ए० द्वारा खाली जगह छोड़ी गई थी जिस पर लोग अवैध कब्जा करते जा रहे हैं। इस ओर ध्यानाकर्षित करते हुए डी०डी०ए० के उद्यान अधिकारी को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
उद्यान अधिकारी महोदय
(डी०डी०ए०)
आई०टी०ओ०, नई दिल्ली
विषय-पार्क की ज़मीन पर किए जा रहे अवैध कब्जे के संबंध में

महोदय

मैं आपका ध्यान अपनी कॉलोनी रामा विहार की ओर ले जाना चाहता हूँ, जहाँ पार्क के लिए छोड़ी गई खाली ज़मीन पर कुछ लोगों द्वारा अवैध कब्जा किया जा रहा है।

सन् 1995 में बसाई गई इस कॉलोनी में डी०डी०ए० द्वारा खाली ज़मीन छोड़ी गई थी जिस पर पार्क विकसित किया जाना था, जिसमें बच्चे खेल सकें और वृद्धजन सैर कर सकें। दुर्भाग्य से इस ज़मीन पर एक किनारे टेंट हाउस के मालिक ने अपना सामान जमा कर लिया। दूसरे कोने पर एक भैंस वाला आठ-दस भैंसे बाँधने लगा है और सुबह-शाम दूध बेचता है। कॉलोनी की ओर वाले भाग पर लोगों ने कूड़ा फेंककर कूड़ेदान बना दिया है, जिससे यहाँ उठना बैठना मुश्किल हो गया है।

आपसे प्रार्थना है कि इस मामले में व्यक्तिगत रुचि लेते हुए स्वयं पार्क की जगह का निरीक्षण करें और इसे यथाशीघ्र खाली करवाकर पार्क के रूप में विकसित करने की कृपा करें।

सधन्यवाद
भवदीय
मोहन लाल
27/3बी, रामा विहार,
दिल्ली
10 मार्च, 20XX

प्रश्नः 3.
दूरदर्शन के कार्यक्रमों की गुणवत्ता में आती गिरावट की ओर ध्यानाकर्षित कराते हुए दूरदर्शन के महानिदेशक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
महानिदेशक महोदय
दिल्ली दूरदर्शन
कापरनिकस मार्ग, नई दिल्ली
विषय-दूरदर्शन के कार्यक्रमों की गुणवत्ता में आती गिरावट के संबंध में
महोदय

मैं आपका ध्यान दिल्ली दूरदर्शन पर प्रसारित कार्यक्रमों की गुणवत्ता में निरंतर आती गिरावट की ओर आकर्षित कराना चाहता हूँ।

दिल्ली दूरदर्शन मनोरंजन एवं ज्ञानवर्धन की दुनिया में अपनी एक विशेष पहचान रखता है जिसे देशभर के लोग अत्यंत चाव से देखते हैं। दुर्भाग्य से इधर कुछ दिनों से दिल्ली दूरदर्शन अपने लक्ष्य से भटक गया है और अन्य चैनलों की नकल तथा आर्थिक पक्ष को अधिक महत्त्व देने के कारण इसके कार्यक्रमों में निरंतर गिरावट आती जा रही है, जिसका बालकों एवं किशोर मन पर बुरा प्रभाव पड़ रहा है। ये कार्यक्रम भारतीय संस्कृति की गरिमा को भी ठेस पहँचा रहे हैं। इन कार्यक्रमों में हिंसा, अश्लीलता, रोना-धोना, मार-पीट होना आम बात है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि आप स्वयं व्यक्तिगत रुचि लेते हुए इन कार्यक्रमों की समीक्षा करते हुए ऐसे कार्यक्रमों का प्रसारण करवाने की कृपा करें जिनसे ज्ञानवर्धन और स्वस्थ मनोरंजन हो और जिन्हें परिवार के सभी सदस्य एक साथ बैठकर देख सकें।

सधन्यवाद
भवदीय
अंबर कुमार
ए-715/3
मानसरोवर गार्डन, दिल्ली
07 मार्च, 20XX

प्रश्नः 4.
आपने रिलायबल टेलीकॉम एंड कम्यूनिकेशन से महँगा मोबाइल फ़ोन खरीदा जो एक सप्ताह बाद से ही परेशानी का कारण बन गया है क्योंकि यह ठीक से कार्य नहीं कर रहा है। इस ओर ध्यानाकर्षित करते हुए दुकान के प्रबंधक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
प्रबंधक महोदय
रिलायबल टेलीकॉम एंड कम्यूनिकेशन
नेहरू प्लेस, दिल्ली
विषय-मोबाइल फ़ोन ठीक से काम न करने के संबंध में

महोदय

मैं आपका ध्यान दो सप्ताह पूर्व खरीदे गए आधुनिक मोबाइल फ़ोन ‘जी-टेक्स’ की ओर ले जाना चाहता हूँ जो आजकल मेरी परेशानी का कारण बना हुआ है।

दो सप्ताह पूर्व इस दुकान से मैंने अत्याधुनिक विशेषताओं वाला एक मोबाइल फ़ोन 20999 रु. में खरीदा था। यह फ़ोन सप्ताह बाद ही हैंग होना शुरू हो गया। इसकी आवाज़ में खरखराहट होती है। इसके द्वारा खींची गई फोटो में शक्ल पहचानना कठिन हो जाता है। इसका रिकार्डिंग फंक्शन भी काम नहीं कर रहा है। वास्तव में इतना महँगा फ़ोन हमारी परेशानी का कारण बन गया है।

आपसे प्रार्थना है कि इस फ़ोन को बदलकर नया फ़ोन प्रदान करने की कृपा करें।

सधन्यवाद
भवदीय
अनुभव सिन्हा
27/5बी, डी०डी०ए० फ़्लैट
कालका जी, दिल्ली
02 मार्च, 20XX

प्रश्नः 5.
रेलवे के आरक्षण केंद्र पर आरक्षण क्लर्क द्वारा किए गए दुर्व्यवहार का उल्लेख करते हुए मुख्य अधिकारी ( आरक्षण) उत्तर रेलवे नई दिल्ली को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
मुख्य अधिकारी (आरक्षण)
उत्तर रेलवे, नई दिल्ली
विषय-आरक्षण क्लर्क द्वारा किए गए दुर्व्यवहार के संबंध में

महोदय

मैं आपका ध्यान कल शालीमार बाग रेलवे आरक्षण केंद्र पर काउंटर नं०-4 पर कार्यरत क्लर्क के दुर्व्यवहार की ओर आकर्षित कराना चाहता हूँ।

कल मैं महामना एक्सप्रेस द्वारा वाराणसी जाने के लिए आरक्षण करवाने गया था। मुझे लाइन में लगे दो घंटे से ज़्यादा समय बीत चुका था। काउंटर नं०-4 पर बैठा क्लर्क बिना लाइन में लगे लोगों का फार्म लेकर टिकट बना रहा था। हद तो तब हो गई जब उसने एक ही व्यक्ति से अलग-अलग समय पर तीन बार फार्म बिना नंबर के ले लिया। इससे हमारा नबंर बार-बार पीछे होता जा रहा था। जब मैंने इसका विरोध किया तो पहले तो उसने काम बंद कर दिया। दस मिनट बाद जब लौटकर आया तो बदतमीजी और गाली-गलौज पर उतर आया। इस व्यवहार से मैं स्वयं को अपमानित-सा महसूस करने लगा।

आपसे प्रार्थना है कि आप स्वयं सी०सी०टी०वी० फुटेज की जाँच करके इस क्लर्क के विरुद्ध कार्यवाही करने की कृपा करें।

सधन्यवाद
भवदीय
प्रदीप कुमार
ए०एच० 432/3
शालीमार बाग, दिल्ली
10 मार्च, 20xx

प्रश्नः 6.
आपके इलाके में बिजली की अघोषित कटौती की जा रही है। परीक्षाएँ निकट होने के कारण छात्रों की पढ़ाई में बाधा उत्पन्न हो रही है। बिजली विभाग के मुख्य अभियंता को पत्र लिखकर कम से कम बिजली काटने का अनुरोध कीजिए।
उत्तर:

सेवा में
मुख्य अभियंता
विद्युत आपूर्ति विभाग
गाजियाबाद, उत्तर प्रदेश
विषय-बिजली की अघोषित कटौती के संबंध में

महोदय

मैं आपका ध्यान मीरपुर नवादा गाँव और उसके आस-पास के क्षेत्रों में की जा रही बिजली की अघोषित कटौती की ओर ले जाना चाहती हूँ जहाँ सात-आठ घंटे तक बिजली कटौती हो रही है।

श्रीमान जी, शहर के पास स्थित औद्योगिक प्रतिष्ठानों को लगातार बिजली देने के क्रम में शहर में बिजली कटौती की व्यवस्था लागू कर दी गई है, जिससे हम छात्रों को असुविधा का सामना करना पड़ रहा है। आजकल परीक्षाओं का समय है। इस समय छात्र अपनी परीक्षा की तैयारी में लगे हैं। रात में बिजली की कटौती तैयारी में बाधक बनती जा रही है। हमारे प्रश्न-पत्रों की तैयारी आधी-अधूरी ही हो पा रही है। यदि यही स्थिति रही तो छात्र फेल हो जाएँगे और इससे उनका साल बेकार हो जाएगा।

अतः आपसे विनम्र प्रार्थना है कि बिजली कम-से-कम काटें तथा इसकी कटौती का समय भी बदल दिया जाए। आशा है कि आप इस मामले में व्यक्तिगत रुचि लेकर हस्तक्षेप करने की कृपा करेंगे।

सधन्यवाद
भवदीया,
अनन्या वर्मा
125 मीरपुर नवादा,
ट्रॉनिका सिटी, गाजियाबाद (उ०प्र०)
12 अक्तूबर, 20XX

प्रश्नः 7.
आपके गाँव और उसके आसपास कोई डाकघर नहीं है। डाकघर की कमी का उल्लेख करते हुए अपने क्षेत्र में डाकघर खोलने के लिए निदेशक (डाकघर), मुख्य डाकघर गोल मार्केट नई दिल्ली को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
निदेशक
(डाकघर)
मुख्य डाकघर
गोल मार्केट, नई दिल्ली
विषय-क्षेत्र में नया डाकघर खोलने के संबंध में

महोदय

मैं आपका ध्यान अपने क्षेत्र बिजवासन में डाकघर न होने से उत्पन्न परेशानी की ओर आकर्षित कराना चाहता हूँ।

ऐसा लगता है कि बिजवासन गाँव और उसके आसपास के क्षेत्रों की ओर डाक विभाग का ध्यान गया ही नहीं। दिल्ली और हरियाणा की सीमा पर बसे होने के कारण यहाँ डाकघर खोलने और यहाँ रहने वालों की परेशानियों की ओर किसी का ध्यान गया ही नहीं। इस क्षेत्र के लोगों को डाकघर संबंधी अपनी ज़रूरतें पूरी करने के लिए द्वारका या धौलाकुआँ आना पड़ता है जिससे समय श्रम एवं धन तीनों की ही बरबादी होती है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि क्षेत्रवासियों की समस्या को ध्यान में रखते हुए यहाँ नया डाकघर खोलने की कृपा करें। हम क्षेत्रवासी आपके आभारी रहेंगे।

सधन्यवाद
भवदीय
अक्षर सैनी
310/2, चौधरी मोहल्ला
बिजवासन, दिल्ली
08 मार्च, 20XX

प्रश्नः 8.
चलती बस में आपकी जेब कट गई है इसकी शिकायत करते हुए बसों में सुरक्षा व्यवस्था बढ़ाने की ज़रूरत पर ध्यानाकर्षित कराते हुए दिल्ली के पुलिस उपायुक्त को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
पुलिस उपायुक्त महोदय
दरियागंज, नई दिल्ली
विषय-बसों में सुरक्षा व्यवस्था बढ़ाने के संबंध में

महोदय

मैं आपका ध्यान दिल्ली में चलने वाली बसों की असुरक्षित स्थिति की ओर ले जाना चाहता हूँ जिनमें सफ़र करना जोखिम भरा हो गया है।

पिछले हफ्ते मुझे कश्मीरी गेट बस अड्डे से मायापुरी जाना था। मैंने पता नहीं क्या सोचकर रूट नं. 753 की बस से सफ़र करने का मन बनाया। ए०सी० वाली इस बस में नई दिल्ली स्टैंड पर कुछ सवारियाँ चढ़ीं। इनमें एक वृद्धा भी थी जिनके लिए मैं सीट छोड़कर खड़ा हो गया। इसी बीच कुछ धक्का-मुक्की हुई और अगले स्टैंड पर जब लोग उतरे तब मुझे ध्यान आया तो देखा मेरी जेब कट चुकी थी। इससे मुझे बहुत परेशानी हुई।

आपसे प्रार्थना है कि दिल्ली की बसों में सुरक्षा बढ़ाने के लिए होमगार्ड या मार्शल तैनात करें ताकि लोगों की यात्रा मंगलमय हो सके।

सधन्यवाद
भवदीय
मुकुंद वर्मा
27/3बी, सेक्टर-3
दिलशाद गार्डन, दिल्ली
29 फरवरी, 20XX

प्रश्नः 9.
बस की कमी के कारण आपके गाँव और आसपास के क्षेत्र के लोगों को परेशानी का सामना करना पड़ता है। अपने गाँव से केंद्रीय टर्मिनल के लिए नया बस रूट शुरू करने के लिए केंद्रीय बस टर्मिनल के महाप्रबंधक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
महाप्रबंधक महोदय
केंद्रीय टर्मिनल
नई दिल्ली
विषय-नया बस रूट शुरू करने के संबंध में

महोदय

मैं आपका ध्यान खजूरी से लोनी की ओर जाने वाली सड़क के किनारे बसी पूजा कॉलोनी की ओर आकर्षित करना चाहता हूँ जहाँ बस की सुविधा न होने के कारण लोगों को परेशानी का सामना करना पड़ रहा है।

खजूरी से लोनी मार्ग पर सात-आठ किलोमीटर दूर बसी पूजा कॉलोनी से बस की कोई सुविधा नहीं है। इस कारण पहले लोगों को किसी तरह खजूरी आना पड़ता है। इसका अनुचित फायदा आटो और फटफट सेवा वाले उठाते हैं। वे यात्रियों से मनमाना किराया बसूलते हैं और दूंस-ठूसकर सवारियों को बिठाते हैं। इसके बाद भी वे प्रायः यात्रियों से दुर्व्यवहार करते हैं।

आपसे विनम्र प्रार्थना है कि पूजा कॉलोनी से केंद्रीय टर्मिनल के लिए नया बस रुट बना देने से लोग कश्मीरी गेट बस अड्डा, दरियागंज, पंत अस्पताल आदि स्थानों पर आसानी से पहुँच सकेंगे। आपकी इस कृपा के लिए हम आपके आभारी रहेंगे।

सधन्यवाद
भवदीय
मनोज मौर्य
सी-ब्लॉक, 318
पूजा कॉलोनी, दिल्ली
18 जनवरी, 20xx

प्रश्नः 10.
आपके इलाके में जलापूर्ति ठीक ढंग से नहीं होती। पानी बहुत गंदा आता है। इसकी शिकायत करते हुए जल विभाग के अभियंता को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
अभियंता महोदय
दिल्ली जल बोर्ड
पालम विहार, दिल्ली
विषय-दूषित जलापूर्ति के संबंध में

महोदय

इस पत्र के माध्यम से मैं आपका ध्यान अपने इलाके मंगलापुरी में पेयजल की आपूर्ति की ओर आकर्षित कराना चाहता हूँ।

श्रीमान जी, इस क्षेत्र में करीब एक महीने से पेयजल आपूर्ति की व्यवस्था बदहाल स्थिति में पहुँच गई है। यहाँ पहले से ही पानी की आपूर्ति सुबह-शाम की जाती थी, परंतु आजकल पानी का दबाव बहुत कम होता है, जो दूसरी मंजिल पर भी नहीं पहुँच पाता है। इसके अलावा यह पानी देखने में गंदा तथा सँघने में बदबूदार लगता है। इस पानी को नाक बंद करके पीना भी कठिन हो गया है। ऐसे दूषित पानी की सप्लाई से क्षेत्र में हैजा, दस्त, आंत्रशोथ जैसी बीमारियों के मरीज बढ़ने लगे हैं।

आपसे प्रार्थना है कि इस मामले में व्यक्तिगत रुचि लेते हुए जलापूर्ति व्यवस्था सुचारु करवाने की कृपा करें ताकि हमें पीने का शदध पानी मिल सके तथा पानी की कठिनाई से मुक्ति मिल सके। आपकी इस कृपा के लिए हम इलाके वाले आपके आभारी रहेंगे।
सधन्यवाद
भवदीय
पुलकित शर्मा
ए-127/3, मंगलापुरी,
दिल्ली
18 जुलाई, 20XX

प्रश्नः 11.
उत्तरी दिल्ली नगर निगम के उपायुक्त को पत्र लिखिए जिसमें किसी झुग्गी बस्ती में रहने वालों के दयनीय जीवन की ओर ध्यानाकर्षित कराते हुए मूलभूत सुविधाएँ उपलब्ध कराने का अनुरोध किया गया हो।
उत्तर:

सेवा में
उपायुक्त महोदय
उत्तरी दिल्ली नगर निगम
टाउन हाल, दिल्ली
विषय-झुग्गी बस्ती में मूलभूत सुविधाएँ उपलब्ध करवाने के संबंध में

मान्यवर

मैं आपका ध्यान आजादपुर के पास बसी लालबाग की झुग्गी में रह रहे लोगों की ओर आकर्षित कराना चाहता हूँ। उनकी दयनीय दशा का पता उस समय लगा जब मैं एक सर्वेक्षण के लिए वहाँ गया। इन लोगों को मूलभूत सुविधाएँ भी नहीं मिल सकी हैं।

लालबाग क्षेत्र में बसी ये झुग्गियाँ बीस साल से भी अधिक समय से यहाँ बसी हैं। यहाँ हर चुनाव में नेतागण विकास की बड़ी-बड़ी बातें करते हैं परंतु आज भी यहाँ मूलभूत सुविधाओं का घोर अभाव है। सफ़ाई की हालत इतनी बदतर है कि यहाँ से नाक पर रूमाल रखकर गुजरना पड़ता है। शौचालय की इतनी कमी है कि लोग रेल की पटरियों के किनारे शौच के लिए जाते हैं। पीने के पानी की व्यवस्था तो और भी बदतर है। पानी की पाइपें जगह-जगह टूटी हैं और नल गायब हैं जिनसे पानी बहकर कीचड़ और गंदगी फैलाता रहता है।

आपसे प्रार्थना है कि इस क्षेत्र का निरीक्षण कर आप स्वयं वस्तुस्थिति को देखें और यहाँ के लोगों को मूलभूत सुविधाएँ प्रदान करने की कृपा करें।

सधन्यवाद
भवदीय
कौशल कुमार
28सी/2, महेंदू अपार्टमेंट,
आजादपुर, दिल्ली
07 मार्च, 20XX

प्रश्नः 12.
आपके क्षेत्र में छीना-झपटी की घटनाएँ निरंतर बढ़ती जा रही हैं। अपराधियों के मन में कानून व्यवस्था का भय समाप्त होता जा रहा है। इससे लोग डरे हुए हैं। इसकी सूचना देते हुए थानाध्यक्ष को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
थानाध्यक्ष महोदय
नंद नगरी, दिल्ली
विषय-इलाके में पुलिस गश्त बढ़ाने के संबंध में

महोदय

मैं इस पत्र के माध्यम से अपने इलाके नंद नगरी में निरंतर बढ़ रही छीना-झपटी और अन्य अवांछित घटनाओं की ओर आपका ध्यान आकर्षित कराना चाहता हूँ।

श्रीमान जी, यहाँ बस स्टैंड से बी-सी ब्लॉक की ओर आने वाली सड़क पर पिछले पंद्रह दिनों में छीना-झपटी की छह-सात घटनाएँ हो चुकी हैं। शाम ढलते ही स्टैंड के पास कुछ आवारा एवं मनचले किस्म के युवा मोटर-साइकिलों पर खड़े रहते हैं। वे मौका देख अकेली आती-जाती महिलाओं के गले से चेन, पर्स आदि खींचकर रफूचक्कर हो जाते हैं। इसके अलावा चोर मुख्य बाजार में शटर काटकर दो दुकानों पर चोरी करके चलते बने, जिसका अब तक कुछ पता नहीं चला है। यहाँ चोर-उचक्कों, झपटमारों के बढ़े हौंसले देख ऐसा लगता है, जैसे कानून-व्यवस्था नाम की कोई चीज़ नहीं है तथा पुलिस और कानून का ज़रा भी भय नहीं रह गया है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि इस इलाके विशेषतः बस-स्टैंड के आस-पास पुलिस गश्त बढ़ाने की कृपा करें ताकि इन झपटमारों में भय पैदा हो तथा नागरिक स्वयं को सुरक्षित महसूस कर सकें। हम क्षेत्रवासी आपके आभारी रहेंगे।

सधन्यवाद
भवदीय
सौम्य सिंह
डी-826, नंद नगरी,
दिल्ली
25 फरवरी, 20XX

प्रश्नः 13.
आपके क्षेत्र में डाक-वितरण की व्यवस्था ठीक नहीं है। इससे लोगों को उनके पत्र नहीं मिल पा रहे हैं। इसकी शिकायत करते हुए क्षेत्रीय डाकपाल को एक पत्र लिखिए। आप 127/3ए, मंगल अपार्टमेंट, मायापुरी, दिल्ली के निवासी सुरेंद्र कालरा हैं।
उत्तर:

127/3ए, मंगल अपार्टमेंट
मायापुरी, दिल्ली
25 फरवरी, 20XX
मुख्य पोस्ट मास्टर महोदय
प्रधान डाकघर
दिल्ली-110006
विषय-डाक वितरण में हो रही अनियमितता के संबंध में

महोदय

इस पत्र के माध्यम से मैं आपका ध्यान अपने क्षेत्र मायापुरी में हो रही डाक-वितरण की लापरवाही की ओर आकर्षित कराना चाहता हूँ।

श्रीमान जी, हम मंगल अपार्टमेंट, मायापुरी के निवासी यहाँ नियुक्त डाकिए की मनमर्जी से परेशान हैं। यहाँ डाकिया पत्र वितरण के लिए प्रतिदिन नहीं आता है। वह सप्ताह में एक या दो बार ही आता है। इससे हमारे पत्र काफ़ी विलंब से हमें मिलते हैं। वह दूसरी या तीसरी मंजिल के पत्रों को नीचे ही फेंक जाता है या गली में खेल रहे बच्चों को देकर चला जाता है, जिसे वे खेलने की वस्तु समझकर इधर-उधर फेंक देते हैं या फाड़कर फेंक देते हैं। पिछले सप्ताह ही हमें इंटरव्यू का पत्र तब मिला जब उसकी तिथि निकल चुकी थी। इसी प्रकार कुछ पत्रों के बंडल पास के नाले में फेंके मिले थे। इससे लोगों में रोष है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि इस मामले में व्यक्तिगत रुचि लेकर उचित कार्यवाही करने की कृपा करें ताकि क्षेत्र में डाक-वितरण व्यवस्था सुचारु हो और हमारे पत्र समय पर मिल सकें।

सधन्यवाद
भवदीय
सुरेंद्र कालरा

संपादकीय पत्र का प्रारूप

CBSE Class 10 Hindi B लेखन कौशल पत्र लेखन - 23

संपादकीय पत्रों के कुछ उदाहरण

प्रश्नः 1.
संसद में हमारे माननीय यह भूल जाते हैं कि उनके आचरण को सारा देश दूरदर्शन पर देख रहा होता है। सांसदों के व्यवहार को शालीन बनाने की अपेक्षा करते हुए किसी दैनिक समाचार-पत्र के संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
संपादक महोदय
दैनिक जागरण
एफ-62-63,
गौतमबुद्ध नगर (उ०प्र०)
विषय-माननीय सांसदों के अमर्यादित आचरण के संबंध में

महोदय

आपके लोकप्रिय समाचार पत्र के माध्यम से मैं माननीयों का ध्यान संसद में उनके उस व्यवहार की ओर आकर्षित कराना चाहती हूँ जिसे देखकर देश की जनता बहुत कुछ सोचने पर विवश हो जाती है।

हमारे माननीय सांसद एवं अन्य नेतागण चुनाव के समय में जनता के सामने शालीनता, नम्रता, विनम्रता आदि का उदाहरण प्रस्तुत करते नज़र आते हैं परंतु चुने जाने के उपरांत सांसद, राज्यसभा और विधानसभा में अमर्यादित आचरण करने से भी परहेज नहीं करते हैं। हाथमपाई करना, कपड़े फाड़ना, मुक्के मारना, फर्नीचर एवं अन्य कीमती उपकरण तोड़ना आदि जैसे अमर्यादित व्यवहार से अपनी और सदन की गरिमा को गिराते हैं तथा लोगों के बीच अपनी छवि ख़राब करते हैं।

आपसे प्रार्थना है कि इसे अपने सम्मानित समाचार पत्र में स्थान दें ताकि इसे पढ़कर हमारे माननीय सांसद अपने व्यवहार को आदर्श एवं मर्यादित बनाने का प्रयास करें।

सधन्यवाद
भवदीय
रूपाली पाठक
297, जीटा सेक्टर,
गौतमबुद्ध नगर (उ०प्र०)
10 मार्च, 20XX

प्रश्नः 2.
आज आतंकवाद की बढ़ती समस्या ने देशवासियों को चिंतित कर दिया है। यह केवल एक देश की समस्या न होकर वैश्विक समस्या बन गई है। लोगों में आतंकवाद के विरुद्ध जागृति फैलाने के लिए किसी दैनिक समाचार के संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
संपादक महोदय
दैनिक भास्कर
जयपुर, राजस्थान
विषय-आतंकवाद की बढ़ती समस्या के विषय में

महोदय

मैं आपके लोकप्रिय एवं सम्मानित समाचार-पत्र के माध्यम से सरकार एवं लोगों का ध्यान आतंकवाद की विश्वव्यापी समस्या की ओर ले जाना चाहता हूँ।

आज आतंकवाद केवल भारत की नहीं, बल्कि समूचे विश्व की समस्या बन गया है। यद्यपि विभिन्न देशों द्वारा समय-समय पर इसे कुचलने का प्रयास किया गया पर सुरसा के मुँह की भाँति यह बढ़ता ही जा रहा है। ओसामा बिन लादेन के मारे जाने के बाद भी आतंकवाद में विशेष कमी नहीं आई है। विश्व के कुछ राष्ट्र आतंकियों की फ़सल पैदा करने के लिए उर्वर ज़मीन सिद्ध हो रहे हैं। वे अप्रत्यक्ष रूप से आतंकवाद का समर्थन और पोषण कर रहे हैं तथा आतंकियों को धन, सुविधाएँ एवं प्रशिक्षण देने का घृणित कार्य कर रहे हैं। यद्यपि पाकिस्तान जैसे पश्चिमी राष्ट्रों के लिए अब आतंकी भारी पड़ने लगे हैं पर उसे अपनी हानि की चिंता कम दूसरों की हानि देखने में ज़्यादा मजा आ रहा है। अब समय आ गया है कि अमेरिका के नेतृत्व में विश्व के सभी राष्ट्र एक जुट होकर आतंकवाद का मुकाबला करें।

आपसे प्रार्थना है कि इसे अपने कॉलम में जगह देने की कृपा करें ताकि लोगों में आतंकवाद के विरुद्ध जागृति पैदा कर सके।

सधन्यवाद
भवदीय
अंकुर वर्मा
120/3,
आशीर्वाद भवन,
टोंक रोड जयपुर, राजस्थान
15 मार्च, 20XX

प्रश्नः 3.
दूरदर्शन के कार्यक्रमों में बढ़ते अश्लील और किशोर मन पर बुरा प्रभाव डालने वाले विज्ञापनों के प्रसारण को रोकने का अनुरोध करते हुए किसी समाचार पत्र के संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:
सेवा में
संपादक महोदय
नवभारत टाइम्स
बहादुर शाहज़फर मार्ग
नई दिल्ली
विषय-बढ़ते विज्ञापन एवं उनमें बढ़ती अश्लीलता के संबंध में

महोदय

मैं आपके सम्मानित पत्र के माध्यम से दूरदर्शन के प्रसारण अधिकारियों तथा सरकार का ध्यान दूरदर्शन के कार्यक्रमों में बढ़ते विज्ञापनों एवं उनमें बढ़ती अश्लीलता की ओर आकर्षित कराना चाहता हूँ।

आजकल दूरदर्शन पर कोई भी कार्यक्रम प्रसारित किया जा रहा हो, उसका आधे से अधिक समय तक दर्शकों को विज्ञापन देखने के लिए विवश होना पड़ता है। इन विज्ञापनों को बार-बार दिखाया जाता है जिससे कार्यक्रम का मज़ा खराब हो जाता है। इन विज्ञापनों में बढ़ती अश्लीलता, हिंसा, द्विअर्थी भाषा आदि का किशोर एवं बालमन पर बुरा प्रभाव पड़ता है। नारी और किशोरी के देहदर्शन के बिना शायद ही कोई विज्ञापन पूरा होता है। ‘खाने से डरता है क्या’, ‘दाग अच्छे हैं’ जैसे वाक्यों से बच्चों की भाषा प्रभावित हो रही है और सामाजिक मर्यादाएँ भंग हो रही हैं। इससे समाज में अश्लीलता और कामुकता में वृद्धि हुई है।

आपसे प्रार्थना है कि इसे अपने समाचार पत्र में स्थान दें ताकि इन विज्ञापनों की संख्या कम करके स्वस्थ विज्ञापनों के प्रसारण पर ध्यान दिया जाए।

सधन्यवाद
भवदीय
कर्तव्य शर्मा
सी-582, रामा विहार,
दिल्ली
09 मार्च, 20XX

प्रश्नः 4.
महँगाई की समस्या पर चिंता प्रकट करते हुए किसी दैनिक समाचार-पत्र के संपादक को पत्र लिखिए। आप 125/4ए, वेस्ट सागरपुर निवासी आशीष शुक्ला हैं।
उत्तर:

125/4ए,
वेस्ट सागरपुर, दिल्ली
05 मार्च, 20xx
संपादक महोदय
राष्ट्रीय सहारा
नई दिल्ली विषय-बढ़ती महँगाई के संबंध में

महोदय

आपके सम्मानित पत्र के माध्यम से मैं सरकार और संबंधित अधिकारियों का ध्यान दिनोदिन बढ़ती महँगाई की ओर आकर्षित कराना चाहता हूँ।

महँगाई हमारे देश की समस्या है जिससे बहुसंख्यक जनता त्रस्त है। इसका अधिक प्रभाव मध्यम और निम्न आय वर्ग के लोगों पर अधिक देखने को मिलता है। वर्तमान में बढ़ती महँगाई ने आम आदमी का जीना मुश्किल कर दिया है। लोगों को अपनी मूलभूत आवश्यकताओं को पूरा करने के लाले पड़े हुए हैं। महँगाई बढ़ाने में बाढ़, सूखा तथा अन्य प्राकृतिक आपदाएँ तथा जमाखोरी, कालाबाज़ारी, मिलावट, अधिकाधिक लाभ कमाने की स्वार्थपर प्रवृत्ति भी जिम्मेदार है। इसके अलावा संपन्न वर्ग द्वारा अधिकाधिक वस्तुओं की खरीददारी कर शान प्रदर्शन करना भी एक कारण है। मूल्यवृद्धि तथा महँगाई रोकने के लिए वस्तुओं का अधिकाधिक उत्पादन, सार्वजनिक वितरण को सुचारु करने तथा लोगों की जमाखोरी आदि पर अंकुश लगाने की आवश्यकता है।

कृपया इसे अपने समाचार-पत्र के कॉलम में स्थान दें, ताकि महँगाई रोकने के प्रति सरकार आवश्यक कदम उठाए।

सधन्यवाद
भवदीय
आशीष शुक्ला

प्रश्नः 5.
आपके शहर में सड़कों पर आवारा पशु घूमते रहते हैं, जिससे यातायात व्यवस्था में बाधा उत्पन्न होती है। कई बार ये पशु दुर्घटनाओं का कारण बनते हैं। इन पर नियंत्रण लगाने के उददेश्य से आप किसी समाचार-पत्र के संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
संपादक महोदय
राष्ट्रीय सहारा
कैंट रोड मेरठ (उ०प्र०)
विषय-शहर में आवारा घूमते पशुओं के संबंध में

महोदय

मैं आपके सम्मानित पत्र के माध्यम से आपका ध्यान शहर की सड़कों पर आवारा घूमते पशुओं की ओर आकर्षित कराना चाहता हूँ जो आए दिन दुर्घटनाओं का कारण बनते हैं।

विगत कुछ वर्षों से हमारे शहर में आवारा पशुओं की संख्या बढ़ती जा रही है। कुछ दधिए गाय और भैंसों का सुबह-शाम दूध निकालकर उन्हें खुला छोड़ देते हैं। जिससे ये जानवर कुछ खाने की लालच में इधर-उधर और सड़कों पर घूमते हैं। इससे यातायात बाधित होता है तथा कई बार ये जानवर राहगीरों को सींग मार देते हैं। इन पशुओं के कारण कई साइकिल और मोटरसाइकिल दुर्घटनाग्रस्त हो चुके हैं।

आपसे प्रार्थना है कि आप इसे अपने समाचार-पत्र में स्थान दें ताकि इन्हें खुला छोड़ने वाले ग्वालों और इन्हें पकड़ने वाले कर्मचारियों का ध्यान इस ओर जाए और वे इन पर नियंत्रण करें। .

सधन्यवाद
भवदीय
रूपेश कुमार
सी-25, लोहिया नगर,
गाजियाबाद (उ०प्र०)
12 मार्च, 20xx

प्रश्नः 6.
आए दिन समाचार-पत्रों में नित नए घोटाले प्रकाशित हो रहे हैं। इस विषय पर चिंता प्रकट करते हुए 104/3बी अवध अपार्टमेंट फैजाबाद (उ०प्र०) की ओर से किसी प्रमुख समाचार-पत्र के संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

104/3बी
अवध अपार्टमेंट
फैजाबाद (उ०प्र०)
10 मार्च, 20xx
संपादक महोदय
स्वतंत्र भारत
विधानसभा मार्ग
लखनऊ, उत्तर प्रदेश
विषय-देश में हो रहे घोटालों के संबंध में

महोदय

मैं आपके प्रतिष्ठित समाचार-पत्र के माध्यम से जनसामान्य, संबंधित अधिकारियों तथा सरकार का ध्यान देश को शर्मसार करने वाले घोटालों की ओर आकर्षित कराना चाहता हूँ।

महोदय, गत कुछ वर्षों से देश में हो रहे घोटालों में बाढ-सी आ गई है। इन घोटालों के बारे में पढकर शर्म से सिर झुक जाता है। हमारे देश में हुए घोटालों में ट्र-जी घोटाला, कॉमनवेल्थ गेम्स घोटाला, एन०आर०एच०एम० घोटाला प्रमुख हैं। लोग इन घोटालों के बारे में अभी भूल भी न पाए थे कि कोयला घोटाले की आग में देश झुलसने लगा। ये तो मात्र थोड़े-से घोटाले हैं जिनका खुलासा होने से आम लोगों की जानकारी में आ गए अन्यथा ऐसे बहुत-से घोटाले हैं जो फाइलों में दबे पड़े हैं। इन घोटालों में शामिल हमारे माननीय और संबंधित अधिकारियों ने निजी स्वार्थ के लिए देश की गरिमा को ठेस पहुँचाई है। ऐसे लोग जब तक स्वार्थ प्रवृत्ति नहीं त्यागेंगे तथा जब तक इन्हें कठोर दंड नहीं दिया जाता, तब तक ये घोटाले थमने का नाम नहीं लेंगे।

कृपया इसे समाचार-पत्र में प्रकाशित करने का कष्ट करें ताकि लोगों में इन घोटालों के प्रति जन जागरूकता पैदा हो सके।

सधन्यवाद
भवदीय
विकास कुमार वर्मा

प्रश्नः 7.
शिक्षा प्रणाली में सुधार और पाठ्यक्रम में नैतिक शिक्षा की आवश्यकता पर बल देते हुए किसी दैनिक समाचार-पत्र के संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
संपादक महोदय
अमर उजाला
लखनऊ, उत्तर प्रदेश
विषय-शिक्षा प्रणाली में सुधार और नैतिक शिक्षा की आवश्यकता के संबंध में

महोदय

मैं आपके सम्मानित समाचार-पत्र के माध्यम से आधुनिक शिक्षा प्रणाली की कमियों और नैतिक शिक्षा की आवश्यकता की तरफ सरकार और संबंधित अधिकारियों का ध्यान आकर्षित कराना चाहता हूँ।

हमारी वर्तमान शिक्षा प्रणाली को उपयुक्त नहीं कहा जा सकता है। यह प्रणाली छात्रों को विद्यालय लाने में तो सफल रही है पर शिक्षा की गुणवत्ता में भरपूर गिरावट भी लाई है। आठवीं कक्षा तक छात्रों को फेल न करने की नीति के कारण छात्रों में पढ़ाई की लगन घट गई है। वे अपनी ऊर्जा का उपयोग पढ़ाई के अलावा अनुशासनहीनता और अवांछित गतिविधियों में लगाकर दुरुपयोग करते हैं। ऐसे में उनके पाठ्यक्रम में नैतिक शिक्षा शामिल किया जाना अत्यावश्यक हो गया है। इससे छात्रों को योग्य नागरिक बनने में मदद मिलती है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि इसे आप अपने समाचार-पत्र में स्थान दें ताकि सरकार, अभिभावक और छात्रों का ध्यान इस ओर जाए और वे छात्रों का भविष्य उज्ज्वल बनाने हेतु उचित कदम उठाएँ।

सधन्यवाद,
भवदीय
यशवर्धन पाठक
सी-28/3, सेक्टर-14,
द्वारिका, दिल्ली
29 फरवरी, 20XX

प्रश्नः 8.
आप पटना के शिक्षा निकेतन की दसवीं कक्षा की वैभव/वैशाली हैं। आप देखते हैं कि आजकल चर्चित हस्तियों के पहनावे और खान-पान संबंधी आदतों की नकल यवा पीढ़ी द्वारा की जा रही है। इस पर चिंता व्यक्त करते हुए दैनिक समाचार के संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
संपादक महोदय
जनसत्ता (दैनिक)
पटना, बिहार
विषय-युवाओं द्वारा पहनावे और खान-पान संबंधी आदतों में आते बदलाव के संबंध में

महोदय

मैं आपके प्रतिष्ठित पत्र द्वारा युवा पीढ़ी में पनप रही पहनावे और खान-पान संबंधी आदतों के संबंध में लोगों का ध्यान आकर्षित कराना चाहता हूँ।

मान्यवर, युवा वर्ग में नकल करने की प्रवृत्ति ज़बरदस्त होती है। यह प्रवृत्ति जब फ़ैशन और खान-पान की आदतों से जुड़ी हो तो और भी बढ़ जाती है। वर्तमान में युवा वर्ग चर्चित हस्तियों के पहनावे और खान-पान की आदतों का अंधानुकरण कर रहा है। ऐसा करते समय वह यह भूल जाता है कि इन चर्चित हस्तियों और उसकी आर्थिक, सामाजिक और राजनैतिक स्थिति में ज़मीन आसमान का अंतर है। उनका ऐसा करना गलत है। ऐसा करके वे एक ओर अपने माँ-बाप की गाढ़ी कमाई का अपव्यय करते हैं तो दूसरी ओर अपना समय खराब करते हुए गलत आदत की ओर अनजाने में कदम बढ़ाते हैं। जो समय, वे इस अंधानुकरण में बर्बाद कर रहे हैं वह उनके ज्ञानार्जन एवं चरित्र-निर्माण का है। इससे वे कम उम्र में लक्ष्य भ्रष्ट हो रहे हैं तथा सादा जीवन उच्च विचार की गरिमा को ठेस पहुंचा रहे हैं।

आपसे प्रार्थना है कि इसे अपने समाचार-पत्र में छापने की कृपा करें ताकि युवा वर्ग अंधानुकरण के परिणामों से अवगत हो सके।

सधन्यवाद
भवदीया
वैभव/वैशाली
दसवीं-अ
चंद्रगुप्त मौर्य छात्रावास
पटना बिहार
18 फरवरी, 20XX

प्रश्नः 9.
आपने देखा कि जनपद के अस्पताल में दवाओं और चिकित्सीय सुविधाओं का घोर अभाव है जिसके कारण गरीब मरीजों को विशेष परेशानी का सामना करना पड़ता है। उनकी परेशानी का उल्लेख करते हुए किसी दैनिक समाचार के संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
संपादक महोदय
राजस्थान पत्रिका
जयपुर, राजस्थान
विषय-दवाओं के अभाव में मरीजों को हो रही असुविधा के संबंध में

महोदय

आपके सम्मानित एवं लोकप्रिय पत्र के माध्यम से मैं आपका ध्यान अपने शहर के सरकारी अस्पताल में दवाओं और चिकित्सीय सेवाओं के अभाव की ओर ले जाना चाहता हूँ।

जयपुर के सरकारी अस्पताल में मरीजों को दवाएँ लिख तो दी जाती हैं परंतु अस्पताल से उन्हें एक भी दवा नहीं मिलती है। इसके अलावा यहाँ डॉक्टरों, नौं और पैरामेडिकल स्टाफ की घोर कमी है जिसके कारण दूर-दूर से इलाज कराने आनेवाले मरीजों को निराश लौटना पड़ता है। गरीबों को मुफ्त वितरण हेतु आने वाली दवाओं का कुछ पता ही नहीं चल पाता है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि इसे आप अपने समाचार-पत्र में स्थान देने की कृपा करें ताकि सरकार और संबंधित अधिकारियों का ध्यान अस्पताल की दयनीय दशा की ओर जाए और वे इसमें सुधार करने हेतु आवश्यक कदम उठाएँ।

सधन्यवाद
भवदीय
उदय शंकर वैरवा 28/5-सी, चाकसूं रोड
जयपुर, राजस्थान

प्रश्नः 10.
आपके विद्यालय में हिंदी दिवस पर एक गोष्ठी का आयोजन किया गया। इसका विवरण देते हुए किसी दैनिक समाचार के संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
संपादक महोदय
दैनिक जागरण
एफ-62-63, सेक्टर-62
गौतमबुद्ध नगर (उत्तर प्रदेश)
विषय-विद्यालय में आयोजित हिंदी गोष्ठी के संबंध में

महोदय

मैं आपके लोकप्रिय समाचार-पत्र के माध्यम से अपने विद्यालय में हिंदी दिवस के अवसर पर आयोजित गोष्ठी का विवरण जनसाधारण तक पहुँचाना चाहता हूँ।

14 सितंबर अर्थात् हिंदी दिवस के शुभ अवसर पर हमारे विद्यालय के सभागार में एक गोष्ठी का आयोजन किया गया। इसकी अध्यक्षता हिंदी प्रचार संस्थान के सचिव ने की। गोष्ठी में विभिन्न साहित्यिक कार्यक्रमों का आयोजन किया गया। इसमें स्थानीय कवियों स्वरचित कविताओं का पाठ किया। कुछ अध्यापकों तथा छात्रों ने कविता और कहानी सुनाई। हमारे विद्यालय प्रमुख ने हिंदी भाषा की उपयोगिता पर अपने विचार प्रस्तुत किए। मुख्य अतिथि महोदय ने अपने अध्यक्षीय भाषण में हिंदी की महत्ता के बारे में बताते हुए लोगों से अपनी मातृभाषा हिंदी में काम-काज करने का अनुरोध किया। अंत में हिंदी में काम करने की प्रतिज्ञा लेने के साथ ही इस गोष्ठी का समापन किया गया।

आशा है कि आप इसे अपने समाचार-पत्र में स्थान देकर हमें कृतार्थ करेंगे।

धन्यवाद सहित
भवदीय
कुशाग्र आर्य
ए-3/911, सेक्टर जीरा
गौतमबुद्ध नगर, उत्तर प्रदेश
15 मार्च, 20XX

प्रश्नः 11.
आपके क्षेत्र में अवैध कालोनियाँ बसाई जा रही हैं। भूमाफिया स्थानीय पुलिस के साथ साठ-गाँठ करके ऐसा कर रहे हैं, जिससे जगह-जगह अवैध कब्जा होता जा रहा है। इस संबंध में स्थानीय समाचार संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
संपादक महोदय
हिंदुस्तान दैनिक
कस्तूरबा गांधी मार्ग
दिल्ली
विषय-अवैध कॉलोनियों में वृद्धि एवं अवैध कब्जे के संबंध में

महोदय

मैं आपके सम्मानित एवं लोकप्रिय पत्र के माध्यम से सरकार एवं संबंधित लोगों का ध्यान अपने क्षेत्र में बढ़ती अवैध कॉलोनियों और अवैध कब्जे की ओर ले जाना चाहता हूँ।

संतनगर, बुराड़ी के पास प्रधान इंक्लेव में आजकल धड़ल्ले से कुछ भूमाफिया कार्यरत हैं। वे कृषि योग्य ज़मीन पर भूखंड बनाकर बेच रहे हैं। लोग इन पर धड़ाधड़ मकान बनवाते जा रहे हैं। यही स्थिति आसपास भी देखी जा सकती है। हर तरफ नई कॉलोनियाँ बसती जा रही हैं। यहाँ पार्क के लिए छोड़े गए भूखंड पर भी लोगों ने कब्जा कर लिया है। इससे उधर से आने-जाने में बड़ी परेशानी होती है। इसके अलावा यहाँ आसपास का प्राकृतिक सौंदर्य नष्ट हो गया है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि आप इसे समाचार-पत्र में स्थान देने की कृपा करें ताकि संबंधित अधिकारियों का ध्यान इस ओर जाए तथा इन्हें रोकने की दिशा में आवश्यक कदम उठाने का कष्ट करें।

सधन्यवाद
भवदीय
सतवीर राठी
23/3, संतनगर, बुराड़ी,
दिल्ली
20 फरवरी, 20XX

प्रश्नः 12.
आपने ग्रेट इंडियन सरकस देखा जिसमें पशुओं एवं अन्य जानवरों की दशा पर आपको दया आई। पशुओं पर इस तरह के अत्याचार रोकने के लिए किसी समाचार-पत्र के संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
संपादक महोदय
नवभारत टाइम्स
लखनऊ, उत्तर प्रदेश
विषय-सरकस में जानवरों पर किए जा रहे अत्याचार के संबंध में

महोदय

मैं आपके सम्मानित एवं लोकप्रिय समाचार-पत्र के माध्यम से सरकार तथा जनसाधारण का ध्यान सरकस में जानवरों पर किए जा रहे अत्याचार की ओर आकृष्ट कराना चाहता हूँ।

प्रायः देखा गया है कि सरकस में तरह-तरह के जानवरों से काम लिया जाता है। यद्यपि इनके हैरतअंगेज एवं विचित्र कार्यों द्वारा लोग अपना मनोरंजन करते हैं और तालियाँ बजाकर उत्साहित होते हैं पर इसके बदले इन मासूम जानवरों एवं पक्षियों की आजादी छिन जाती है। इसके अलावा प्रशिक्षण के नाम पर इनके साथ बड़ा ही क्रूर और अमानवीय व्यवहार किया जाता है। ऐसा करते हुए कइयों की तो जान भी चली जाती है। इसे रोकने के लिए सरकस में जानवरों से काम लेने पर तुरंत प्रतिबंध लगा देना चाहिए।

आपसे प्रार्थना है कि इसे अपने समाचार पत्र में स्थान दें ताकि सरकस और संबंधित अधिकारियों का ध्यान इस ओर जाए और सरकस में जानवरों से काम लेने पर प्रतिबंध लगाया जाए।

सधन्यवाद
भवदीय
करण सिन्हा
37/4बी, अलीगंज
लखनऊ, उत्तर प्रदेश
10 मार्च, 20xx

प्रश्नः 13.
आपके क्षेत्र में वन विभाग द्वारा वन महोत्सव मनाया गया। इस अवसर पर पार्क की खाली ज़मीन पर दो सौ से अधिक पौधे लगाए गए पर अभी एक महीना भी नहीं बीता है, परंतु बहुत से पेड़ सूखने लगे हैं। इस ओर संबंधित अधिकारियों का ध्यानाकर्षित कराते हुए दैनिक समाचार-पत्र के संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

संपादक महोदय
राष्ट्रीय सहारा
नई दिल्ली
विषय-उपेक्षा के कारण पार्क में सूखते पौधों की ओर ध्यानाकर्षण के संबंध में

महोदय

मैं आपके सम्मानित पत्र के माध्यम से वन विभाग के अधिकारियों और लोगों का ध्यान अपने क्षेत्र के पार्क में सूखते पौधों की ओर आकर्षित कराना चाहता हूँ।

हमारे क्षेत्र में 15 – 22 जुलाई 20XX तक वन महोत्सव मनाया गया। इस अवसर पर क्षेत्रीय विधायक ने इसकी अध्यक्षता की और वन विभाग के अधिकारियों ने स्थानीय लोगों के सहयोग से दो सौ से अधिक पौधे लगवाए। उस समय इनकी देखरेख और पानी का प्रबंध करने का वायदा किया पर महीना भर भी न बीतने पाया कि वन विभाग के कर्मचारी इन पौधों को पानी देना भूल गए और ये पौधे सूखने लगे हैं। यदि इनकी देखभाल न की गई तो ये शीघ्र ही नष्ट हो जाएँगे।

आपसे प्रार्थना है कि इसे अपने समाचार पत्र में स्थान दें ताकि वन विभाग के कर्मचारियों का ध्यान इस ओर जाय और वे उन्हें सूखने से बचाने के लिए कदम उठाए।

सधन्यवाद
भवदीय
क्षितिज शर्मा
सी-35/4, सेक्टर-15
रोहिणी, दिल्ली
15 सिंतबर, 20XX

प्रश्नः 14.
आपके क्षेत्र में जो प्राथमिक विद्यालय है, उसे सामने पड़ी डी०डी०ए० की खाली ज़मीन में लोगों ने धीरे-धीरे कूड़ा फेंकना शुरू कर दिया। इस कारण वहाँ कूड़ेदान बन गया है जिसका नन्हे-मुन्ने बच्चों के स्वास्थ्य पर प्रतिकूल असर हो रहा है। यहाँ पड़े कूड़े को हटवाने के लिए किसी समाचार के संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
संपादक महोदय
नवभारत टाइम्स
नई दिल्ली
विषय-विद्यालय के सामने बने कूड़ेदान के संबंध में

महोदय

मैं आपका ध्यान अपने क्षेत्र श्याम विहार में स्थित प्राथमिक विद्यालय के सामने अवैध रूप से बन गए कूड़ेदान की ओर ले जाना चाहता हूँ, जिसके कारण छोटे-छोटे बच्चों के स्वास्थ्य पर बुरा असर पड़ रहा है।

श्याम विहार के प्राथमिक विद्यालय के ठीक सामने खाली प्लॉट में लोगों द्वारा बेकार की वस्तुएँ फेंकते-फेंकते कूड़ादान बन गया है जिससे बदबू उठती रहती है। इस कारण वहाँ से नाक बंद करके निकलना पड़ता है। इस कूड़ेदान की दुर्गंध का सबसे अधिक असर नन्हें बच्चों के स्वास्थ्य पर पड़ रहा है। वे तरह-तरह की बीमारियों का शिकार हो रहे हैं।

आपसे प्रार्थना है कि इसे आप अपने समाचार पत्र में स्थान दें ताकि सरकार एवं संबंधित अधिकारियों एवं कर्मचारियों का ध्यान इस ओर जाए और वे देश के भविष्य इन बच्चों के स्वास्थ्य के बारे में सोचते हुए आवश्यक कदम उठाएँ।

सधन्यवाद भवदीय
शिवम शर्मा
ए-312/5,
श्याम विहार, दिल्ली
27 फरवरी, 20xx

प्रश्नः 15.
आप सार्वजनिक स्थानों पर कुछ लोगों को धूम्रपान करते देखते हैं। उनकी इस आदत से बच्चों पर बुरा प्रभाव होता है। इस प्रवृत्ति को रोकने के लिए किसी दैनिक समाचार के संपादक को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
संपादक महोदय
पंजाब केसरी
वजीरपुर प्रिंटिंग प्रेस एरिया
वजीरपुर, दिल्ली
विषय-सार्वजनिक स्थलों पर धूम्रपान करने की प्रवृत्ति को रोकने के संबंध में

महोदय

मैं आपके सम्मानित एवं लोकप्रिय पत्र के माध्यम से जन सामान्य का ध्यान ऐसे लोगों की ओर आकर्षित करना चाहती हूँ जो सार्वजनिक स्थलों पर धूम्रपान करते हैं।

कुछ लोग धूमपान करना अपनी शान समझते हैं। वे इसे अच्छी मानने की भूल ही नहीं करते हैं वरन उसका दिखावा करने से भी बाज नहीं आते हैं। ये लोग सार्वजनिक स्थलों पर भी धूम्रपान करते हैं और धूम्रपान संबंधी चेतावनियों को अनदेखा करते हैं। इनके धूम्रपान का किशोर मन पर बुरा प्रभाव पड़ता है तथा आसपास के लोगों का स्वास्थ्य भी प्रभावित होता है।

आपसे प्रार्थना है कि इसे अपने समाचार पत्र में स्थान देने का कष्ट करें ताकि संबंधित लोगों का ध्यान इस दुष्प्रवृत्ति की ओर जाए और वे इसमें सुधार लाकर अनुकरणीय व्यवहार का नमूना प्रस्तुत करें।

सधन्यवाद
भवदीय
सार्थक सिंह
237/3ए, हर्ष विहार,
दिल्ली
11 मार्च, 20xx

अन्य पत्र

प्रश्नः 1.
आपके मुहल्ले में जो पार्क है, उसका रख-रखाव एवं देखभाल उद्यान के कर्मचारियों द्वारा ठीक से नहीं की जा रही है। आपके मुहल्ले की नवयुवक समिति इसकी व्यवस्था खुद करना चाहती है। इसकी अनुमति के लिए दक्षिणी दिल्ली नगर निगम को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
निदेशक महोदय
उद्यान विभाग
दक्षिणी दिल्ली नगर निगम
हौजखास, दिल्ली
विषय-पार्क के रख-रखाव का उत्तरदायित्व देने के संबंध में

महोदय

निवेदन यह है कि हम सेक्टर-15, ग्रीनपार्क के निवासी हैं। हमारे सेक्टर के बीचोबीच एक सुंदर, हरा-भरा पार्क हुआ करता था, जिसकी देखभाल के लिए नियुक्त कर्मचारी ईमानदारी से कार्य करते थे। अब कर्मचारियों की कमी एवं लापरवाही के कारण यह पार्क बदहाल स्थिति को पहुँच चुका है। पेड़-पौधे सूखने लगे हैं तथा जगह-जगह झाड़-झंखाड़ उग आए हैं। पार्क के एक किनारे कूड़ा-करकट फेंका जाने लगा है। पार्क की ऐसी बदहाली हम स्थानीय निवासियों से नहीं देखी जा रही है। प्रात:काल की सैर का यही एकमात्र स्थान था जो अब बद से बदतर होता जा रहा है। अब इसकी देखभाल हम नवयुवक समिति के सदस्य स्वयं करना चाहते हैं।

आपसे प्रार्थना है कि पार्क की देखरेख का उत्तरदायित्व नवयुवक समिति के सदस्यों को सौंपने की कृपा करें।

सधन्यवाद
भवदीय
क्षितिज जैन
बी-3/128, सेक्टर-15
ग्रीनपार्क, दिल्ली
10 मार्च, 20xx

प्रश्नः 2.
आप नेहरू विकास मंडल, करावल नगर दिल्ली के महासचिव हैं। आजकल दूरदर्शन के कुछ चैनलों पर अंधविश्वास बढ़ाने वाले कार्यक्रम प्रसारित हो रहे हैं। इस संबंध में सूचना प्रसारण मंत्रालय को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
निदेशक
(कार्यक्रम चयन समिति)
सूचना प्रसारण मंत्रालय
आकाशवाणी भवन, संसद मार्ग
नई दिल्ली विषय-अंधविश्वास बढ़ाने वाले कार्यक्रमों के संबंध में

मान्यवर

निवेदन यह है कि आजकल दूरदर्शन के कुछ चैनलों पर ऐसे कार्यक्रम प्रसारित किए जा रहे हैं जो लोगों में अंधविश्वास फैला रहे हैं। ऐसे कार्यक्रम समाज के लिए घातक हैं क्योंकि ये समाज को गलत दिशा में ले जाते हैं। ऐसे कार्यक्रमों से समाज का भला नहीं हो सकता है तथा ये लोगों को दिग्भ्रमित कर रहे हैं। लोग इनका शिकार होकर ऐसे कार्य कर रहे हैं, जिनसे उनका व्यक्तिगत तथा सामाजिक अहित हो रहा है। युवा वर्ग और बच्चों के लिए ये कार्यक्रम विशेष रूप से घातक सिद्ध हो रहे हैं। इस वैज्ञानिक युग में ऐसे कार्यक्रम दिखाना बुद्धिमानी से परे हैं।

आपसे प्रार्थना है कि अंधविश्वास को बढ़ाने वाले इन कार्यक्रमों की जगह स्वस्थ मनोरंजक एवं ज्ञानवर्धक कार्यक्रमों का प्रसारण करने की कृपा करें।

सधन्यवाद
भवदीय
पलाश पांडेय
महासचिव
नेहरू विकास मंडल
करावल नगर, दिल्ली
29 फरवरी, 20xx

प्रश्नः 3.
विवाह-शादियों में हो रहे अनावश्यक खर्चों की रोकथाम के लिए जागृति फैलाने हेतु हजरतगंज (लखनऊ) के समाज कल्याण विभाग के अधिकारी को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
मुख्य अधिकारी महोदय
सामाज कल्याण विभाग
हजरतगंज, लखनऊ (उ०प्र०)
विषय-विवाह-शादियों में हो रहे अनावश्यक खर्चों की रोकथाम के संबंध में

मान्यवर

विनम्र निवेदन यह है कि समाज में प्रगति होने के साथ-साथ दिखावे की भावना भी बढी है। इसका प्रदर्शन वे शादी-विवाह जैसे पावन मौकों पर करने से नहीं चूकते हैं। ये पवित्र कार्यक्रम भी लोगों की दिखावा-प्रवृत्ति का शिकार हो रहे हैं। लोग इन पर अनावश्यक खर्च करते हैं, जिसकी देखा-देखी गरीब वर्ग को भी वैसा ही करने को विवश होना पड़ता है। इन अवसरों पर इतने व्यंजन बनवा लिए जाते हैं जो खाने में कम प्रयुक्त, फेंकने के काम ज़्यादा आते हैं। भव्य पंडाल, बिजली की सजावट और आतिशबाज़ी पर ही इतना खर्च कर देते हैं कि उतने में साधारण-सी शादी हो जाए। उपहार और वस्त्राभूषणों पर हुए खर्च का कहना ही क्या। इतने खर्च के पीछे दिखावे की भावना अधिक रहती है।

आपसे प्रार्थना है कि समाज कल्याण विभाग के कर्मचारियों के माध्यम से लोगों में जागरूकता का प्रचार-प्रसार करें ताकि फिजूलखर्ची पर अंकुश लग सके।

सधन्यवाद
भवदीय
जयकरण शर्मा
28/3, मलीहाबाद
लखनऊ, उत्तर प्रदेश
15 मार्च, 20xx

प्रश्नः 4.
आपके क्षेत्र में दो दिन से लगातार वर्षा हो रही है। इससे जलभराव की समस्या उत्पन्न हो गई है। इस समस्या की ओर ध्यान आकृष्ट कराने के लिए नगरपालिका अधिकारी को पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
नगर पालिका अधिकारी
शास्त्री नगर, गाजियाबाद
उत्तर प्रदेश
विषय-वर्षा के कारण उत्पन्न जल-भराव की समस्या के संबंध में

महोदय

मैं आपका ध्यान दो दिन से निरंतर हो रही वर्षा के कारण जल-भराव की समस्या की ओर आकर्षित करना चाहता दो दिनों से हो रही वर्षा के कारण गाजियाबाद और आसपास के क्षेत्रों में जगह-जगह पानी भर गया है। सड़कों पर पानी, गड्ढों में पानी, आसपास कॉलोनियों और दूरदराज के क्षेत्रों में बस पानी ही पानी नज़र आ रहा है। इससे पानी जमा होने और उसमें कूड़ा-कचरा सड़ने के कारण बदबू आने लगी है। जल निकासी की समुचित व्यवस्था न होने से पानी कम होने का नाम नहीं ले रहा है। ऐसी स्थिति में घर से निकलना दूभर हो गया है। लोगों को अपने घर में ही कैद होकर नारकीय जीवन जीने पर विवश होना पड़ रहा है। ऐसी स्थिति में अब डेंगू, मलेरिया पैदा होने का खतरा भी उत्पन्न हो गया है।

अतः आपसे प्रार्थना है कि इस जमा पानी को शीघ्रातिशीघ्र निकलवाने के लिए व्यक्तिगत रुचि लें तथा क्षेत्रवासियों को जल-भराव से उत्पन्न समस्या से मुक्ति दिलाएँ।

सधन्यवाद
भवदीय
किसलय वर्मा
एफ-62, नंदग्राम
गाजियाबाद, उत्तर प्रदेश
15 जुलाई, 20XX

प्रश्नः 5.
अपने विद्यालय में मनाए जाने वाले वन महोत्सव कार्यक्रम में माननीय शहरी विकास मंत्री को अपने विद्यालय के सांस्कृतिक सचिव की ओर से आमंत्रित करते हुए पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
माननीय मंत्री महोदय
शहरी विकास मंत्रालय
भारत सरकार
नई दिल्ली
विषय-विद्यालय में आयोजित वन महोत्सव कार्यक्रम में शामिल होने के लिए आमंत्रण पत्र के संबंध में

महाशय

आपको यह सूचित करते हुए असीम हर्ष की अनुभूति हो रही है कि विद्यालय में 22 जुलाई, 20XX को वन महोत्सव कार्यक्रम का आयोजन किया जा रहा है। इस कार्यक्रम में समाज के अन्य पर्यावरणविद तथा समाज सेवियों को आमंत्रित किया गया है। इस अवसर पर विद्यालय के प्रधानाचार्य, शिक्षकगण और विद्यार्थियों द्वारा वृक्षारोपण किया जाएगा। इसके बाद विद्यार्थियों द्वारा ‘पेड़ बचाओ’ नाटक के मंचन के अलावा गीत, काव्य-पाठ आदि के माध्यम से वृक्षों की उपयोगिता के बारे में बताया जाएगा। इसके अलावा आदरणीय विद्वतजन अपने विचार भी प्रकट करेंगे।

आपसे विनम्र अनुरोध है कि विद्यालय में आयोजित इस कार्यक्रम में भाग लेकर कार्यक्रम की शोभा बढ़ाएँ तथा अपने विचारों द्वारा हमें लाभान्वित करने की कृपा करें।

सधन्यवाद
भवदीय
देव कुमार वर्मा
सांस्कृतिक सचिव
बुद्ध सीनियर सेकेंड्री स्कूल बुद्ध विहार,
दिल्ली
15 मार्च, 20XX

प्रश्नः 6.
देशभक्तिपूर्ण कार्यक्रमों को दिखाने का अनुरोध करते हुए दूरदर्शन के महानिदेशक को एक पत्र लिखिए। अथवा आप सेक्टर-9, द्वारका दिल्ली के रमन राणा हैं। डी०डी० नेशनल के महानिदेशक को पत्र लिखकर अनुरोध कीजिए कि वे भारत की सांस्कृतिक विशेषताओं को दिखाने वाली डाक्यूमेंट्री फ़िल्म दिखाएँ।
उत्तर:

सेवा में
महानिदेशक
दिल्ली दूरदर्शन
आकाशवाणी भवन
संसद मार्ग
नई दिल्ली
विषय-देशभक्तिपूर्ण कार्यक्रम दिखाने के संबंध में अनुरोध

महोदय

विनम्र निवेदन यह है कि मैं दूरदर्शन का नियमित दर्शक हूँ। दूरदर्शन में प्रायः विभिन्न प्रकार के कार्यक्रम दिखाए जाते रहे हैं, जिनमें समाचार, नाटक, धारावाहिक, फिल्में, चित्रहार आदि प्रमुख हैं। ये कार्यक्रम दर्शकों द्वारा पसंद भी किए जा रहे हैं। इसके बाद भी दूरदर्शन जैसे राष्ट्रीय चैनल से देशभक्ति एवं देशप्रेम को बढ़ावा देने वाले कार्यक्रमों की अपेक्षा समूचे राष्ट्र को रहती है। इन कार्यक्रमों से लोगों का स्वस्थ मनोरंजन होता है तथा राष्ट्रीयता की भावना प्रगाढ़ होती है। ऐसे कार्यक्रम हमारी राष्ट्रीय एकता को मजबूत करते हैं तथा देश के लिए कुछ कर गुज़रने की प्रेरणा देते हैं। बच्चों और युवाओं के लिए ऐसे कार्यक्रम विशेष उपयोगी होते हैं।

अतः आपसे अनुरोध है कि आप दिल्ली दूरदर्शन द्वारा ऐसे कार्यक्रमों का प्रसारण करें जो युवा पीढ़ी में राष्ट्रभक्ति एवं देशप्रेम की भावना भर सकें।
सधन्यवाद
भवदीय
रमन राणा
डी-4/37, सेक्टर-9
द्वारका, दिल्ली
13 मार्च, 20XX

प्रश्नः 7.
दिल्ली परिवहन के नेता जी सुभाष प्लेस डिपो के मुख्य प्रबंधक को पत्र लिखकर अपनी कॉलोनी से अंतरराज्यीय बस अड्डे तक चलने वाली बसों के फेरों में बढ़ोत्तरी करने के लिए पत्र लिखिए।
उत्तर:

सेवा में
मुख्य प्रबंधक महोदय
दिल्ली परिवहन निगम
आई०पी० स्टेट
नई दिल्ली
विषय-नई बस सेवा शुरू करने के संबंध में

मान्यवर

विनम्र प्रार्थना यह है कि हमारे गाँव कंझावला से अंतरराज्यीय बस अड्डा कश्मीरी गेट या उस ओर जाने वाली बसों की घोर कमी है। यहाँ से होकर एक या दो बसें ही प्रात:काल जाती हैं, जिसमें पहले से सवारियाँ भरी होती हैं। बच्चे और बूढे चाहकर भी इन बसों में सवार नहीं हो पाते हैं। सवेरे स्कूल जाने वाले विद्यार्थियों और नौकरी के लिए जाने वालों को बड़ी परेशानी का सामना करना पड़ता है। कई बार तो न चाहकर भी कर्मचारियों और बच्चों को छुट्टी करनी पड़ती है। यहाँ आसपास की अन्य कॉलोनियों से भरपूर सवारियाँ आती-जाती हैं जिनसे ऑटो वाले मनमाने पैसे वसूलते हैं।

अतः आपसे प्रार्थना है कि यात्रियों की परेशानियों को देखते हुए इस रूट पर चलने वाली बसों के फेरे बढ़ाने की कृपा करें ताकि यहाँ के लोग इस समस्या से मुक्ति पा सकें।

सधन्यवाद
भवदीय
हरिओम सोलंकी
वीर बाज़ार रोड
कंझावला, दिल्ली
12 मार्च, 20XX

NCERT Solutions for Class 10 Hindi

The post CBSE Class 10 Hindi B पत्र लेखन appeared first on Learn CBSE.